de Radu Moraru – [email protected]

Americanii au primit cu rezerve „vestile bune” din Europa si planul Merkel-Sarkozy, si pe buna dreptate. Reactia europenilor este foarte intirziata, daca ne gindim numai la faptul ca Lehman Brothers a cazut la inceputul lui 2008. Pe de alta parte, nu exista un consens european si, chiar daca ar exista, nu exista putirinta!

Si nu problemele economice sint piedica numarul 1 in calea optimismului. Ce stiu americanii, si nu spun europenii, ca intreaga Europa este in criza de oameni politici. Avem, mai degraba, functionari politici, de fapt niste birocrati frinari, fara viziune, fara pragmatism, inchistati in niste sabloane comportamentale perimate de mult.

Un alt fapt ingrijorator, si americanii au trimis ieri un avertisment puternic, este ca europenii occidentali, de fapt copiii si nepotii celor care au „nascut” prosperitatea Europei prin munca si viziune politica, dupa al doilea razboi mondial, ei bine, acesti urmasi sint astazi o bomba ce sta sa explodeze.

Obisnuiti sa traiasca in puf si huzur, culegind roadele manoase ale unor generatii care au dus o viata austera, acesti occidentali de astazi nu se pot adapta la noua viata – „Minus 20%!”. In ADNul acestei generatii occidentale nu exista acest „minus 20%” si, atunci, creierul lor se va seta automat pe iesitul in strada, pe greve, pe violenta. Acesti oameni, din nastere, din educatie, nu pot intelege ca se va trai mai prost si considera guvernele europene niste „teroristi” care atenteaza la vietile lor. Ori ei au invatat, de mici, la lectiile de democratie, ca in fata „agresiunii” guvernelor trebuie sa fie solidari, sa iasa in strada si, daca politicienii nu demisioneaza si incalca jocul democratic al nedemisiei, atunci strada poate deveni violenta!

Tare ma tem ca occidentalii se pregatesc de „revolutii”, alimentati si de catre niste politicieni extremisti si bolnavi, care le vor promite in loc de minus, un plus de 20%, si vor gasi si vinovatii, cel mai probabil emigrantii, cele mai usoare victime!  Pentru a-i incinge, occidentalilor li se vor prezenta revolutiile din est, de acum 21 de ani, insa fara sa li se explice ca ele nu au pornit ca revolte ale stomacului! Ma tem ca li se va baga in cap nu stiu ce teorie conspirationista si vor iesi in strada, convinsi ca „oamenii din umbra” vor sa le fure ADN-ul, pe care sa il combine cu cel al pestilor, pentru a transforma Europa intr-un urias acvariu mut al oamenilor-amfibie!!!

Din fericire, romanii au trecut prin teste mult mai grele in istoria lor. S-au adaptat la „minus20%” de mii de ori si „s-au descurcat ei cumva”. S-au calit in toate manipularile posibile, nereusind niciun sistem sa-i indoctrineze! Paradoxal, desi sintem dupa zeci de ani de inchisoare, sau, sintem de sute de ani intre marile menghine europene, noi romanii sintem niste oameni mult mai liberi decit occidentalii, si mult mai liberi decit constientizam. Vom ramine asa, precum „dacii liberi”, cu o singura conditie: vigilenta stramoseasca sa ramina la fel de vie!

Imi doresc sa ma insel dar tare ma tem ca, dupa Revolutiile din Est, incepute de catre intelectuali, pot urma „revolutiile din Vest”, care stau sa fie incepute de catre mase, dupa ce vor fi bine amorsate de catre politicieni extremisti in concubinaje perverse cu presa falimentara!

Sa fim prudenti!

P.S.

Ieri ati fost foarte multi cu foarte multe comentarii excelente. Va recomand, pentru cei care ati ratat, „Apelul catre tineri” al domnului Tony Popescu – Citeste aici!

90 COMENTARII

  1. ce n-au reusit sa ne indoctrineze regimurile de ocupatie directa sau indirecta (desi, daca e sa recunoastem stiintific, au reusit destul de mult, a se vedea modificarile lingvistice, de obiceiuri si traditii, etc) se pare ca reuseste haosul mediatic si lipsa de educatie din prezent. Generatiile tinere sunt efectiv stricate, manelizate, lipsite de sentimentele si vigilenta de care aminteati. Nu complet, dar intr-un procent trist, foarte trist…

  2. vreau sa relatez un caz concret,la nivel micro-vestic,
    saptamina trecuta eta greva generala in bruxel(inaintea sumitului)sotia nu avea cu ce merge la munca, ea presteaza munca de femeie de service in casele belgiene,
    (tin sa va spun ca afara ploua tare,)asteptind 1 ora in statie, a sunato pe doamna respectiva,sa-i spuna ca nu are cu ce sa ajunga la ea!, doamna insistind sa faca tot posibilul sa ajunga,nu circulau nici tax-urile prea des ca (spuneam)era greva, spunind ca sa ia un taxi,numai sa ajunga la ia,
    ziua de munca era platita cu 30 euro, taxi era cca:25-30 euro! avea rost sa merite sacrificiu,?
    iar doamna din vest nu putea sa renunte la o zi de munca in casa dinsei,sa-si faca si ia macar odata intretinerea zilnica in casa dinsei,
    morala :cum credeti ca vor renunta,vestici la 25/la 100 din veniturile lor? cind unul nu poate sa renunte si sa-si faca singur curat in casa,macar pt. o zi ; dupa ce a fost invatat toata viata sa plateasca pe cineva care sa-i faca menajul,???????????
    (eu sint constient ca pt asta sintem platiti,si avem de munca,dar noi sintem invatati sa rabdam si daca nu mai avem munca asta ne reorientam,avem rabdarea in singe ca un drog!!!
    scuze ca am venit cu acest comentariu mai tirziu,

  3. De amar de vreme jocurile „subterane” in lumea asta au fost tabu pentru oamenii de rand.O mana de oameni a avut pretentia sa stapaneasca toata bogatia acestui pamant binecuvantat de Dumnezeu,desi,dupa legile universale venim in lumea asta egali.Lacomia unora a facut din majoritatea sa traiasca sub o forma de sclavie.Dintre toate metodele de subjugare banul a devenit cel mai nociv mijloc de manipulare.Ca sa ne adoarma spiritul liber si eventualele revolte ne-au „uns” cu aparente minciunoase de trai mai bun si ne-au inoculat ideea de inavutire si ne-au dat impresia ca avem si noi un atu in maneca – dreptul de a ni-i alege pe cei ce ne conduc.De fapt,ne-au platit sclavia si votul cu hartii fara valoare care sa ne dea impresia ca suntem buricul pamantului.Acest scenariu a capatat o amploare exagerata mai cu seama in tarile care isi acordau titlu de mari puteri.Populatia acestor tari a fost mult mai mintita si mai amagita decat tarile cu posibilitati mai reduse.Criza asta si celelalte de-a lungul timpurilor par sa aduca lumea cu picioarele pe pamant.Sa ne mai infraneze din dorinta de inavutire.Pentru noi,asa cum a spus de la inceput si in multe randuri presedintele Basescu si unii economisti de prestigiu,aceasta criza poate fi extraordinar de benefica.Avem acum posibilitatea sa reformam statul pe care ni l-a construit stramb nea Ilici si acolitii sai dupa ’89.Avem acum ocazia sa nu ne mai mintim si sa vedem ce avem in curtea noastra,ce ne pricepem sa facem mai bine si ce oportunitati ne ofera pamantul acestei tari ca sa punem bazele unei economii reale,puternice care sa ne intareasca pe viitor ca tara.Haideti sa vedem si jumatatea plina a paharului,sa avem incredere in fortele noastre si sa nu ne mai lasam umiliti de straini pentru ca in ADN-ul acestui popor exista acea noblete si forta de a fi printre primii.

  4. Sa intelegem ca totul se rezuma doar la filosofie?
    Pana nu aflam cum a aparut notiunea de rău primordial, vom fi totdeauna pe pozitia de aparare in fata lui.

  5. nu cred ca am putea schimba noi ceva, indiferent daca vedem lucrurile mai corect si mai real,
    dar prin solidaritate ,putem trai mai linistit, cunoscind
    multe din jocurile murdare,si mai putin murdare,
    spunindu-ne oful si pastrindune activi,atit cit putem noi,
    constientizind,ne pastram mintea limpede.
    si asociindu-ne gindurile vom reusi sa crestem retyngul pozitivului in duelul cu negativul!

  6. cred ca aici pot sa-si spuna parerile,toti cei ce vad lucrurile mai clar si mai aproape de adevar,
    sint in asentimentul tuturor care se exprima aici,
    din ce am citit eu, locul acesta i-ti da o speranta de viata reala, si fara teama,orcit de grea e EA ,fiindca simti ca esti inconjurat de oameni curati, si cu care cred ca poti sa mergi pe drumul cel bun,asa sa ne ajute D-zeu!!!

  7. Ipocrizie!

    Eu spun ca si acum 22 de ani, tot in Vest a fost revolutie.

    Mai crede cineva, astazi, ca maturarea „dinozaurilor” comunisti, aflati in functie in 1989, a fost facuta de occidentali pentru ca li se rupea inima de noi? De cum ne tine Ceausescu in intuneric, si la propriu si la figurat, iarna in frig, cu mancarea pe cartela, cu benzina pe ratie?

    Atunci, tot pe ei au incercat sa salveze.

    Desigur, ipocrizia nici nu-i caracterizeaza…, asa ca pentru binele nostru, si cu romani de-ai nostri, au facut numai lucruri bune pentru noi, incat, astazi, 75% dintre romani sunt, comparativ cu vest-europenii, Somalezi de Europa.

    In acest timp, ei, binefacatorii nostri, incearca acum sa dreaga busuiocul, numai ca este iarna, si singurul busuioc functional este cel cu care vin popii,(tot) la noi, nu la ei(!) sa binecuvanteze casele noastre, tot mai sarace, mai triste, dar unde mai exista cate ceva, acolo, sa-i dam si lu’ tata popa, ca sa ne ajute Dumnezeu…Ah, era sa uit, si sa contribuim la facerea Catedralei Mantuirii Neamului, desigur…

    Navala data de Vest in Est, acum 22 de ani, s-a facut pentru ca aveau nevoie de… ceea ce noi acum nu mai avem. Ca s-o spun mai pe scurt.

    Dar dupa ce au facut revolutia lor, pe terenul nostru si cu noi, s-a ajuns iar la punctul mort. Ceea ce au evitat la inceputul anilor ’90, azi, se pare, nu se mai poate si, aparent, occidentalii vor trebui sa invete sa stranga cureaua. Aparent, pentru ca tot inspre noi se vor resimti inclusiv curelele stramtate de vestici.

    Ati uitat ca tot ce misca in tara asta, mai putin raul si ramul care ne mai sunt prieteni si (inca) ne apartin, nu mai sunt ale noastre?

    Ganditi-va ce inseamna ca fiecare european sa piarda doar 100 de euro pe an? Pentru nemti, de exemplu, nici nu s-ar simti, dar pentru cei 75% dintre romani? Cum va fi?
    A, nu va fi mare problema, ca noi suntem antrenati sa ne adaptam, asa spun unii. Sa ne adaptam la ce?

    De foarte, foarte multi ani, romanii, in majoritatea lor, nu traiesc, ei se adapteaza! Suna cinic si n-am chef sa polemizez, dar i-as invita pe cei care spun asta, sa traiasca asa precum majoritatea romanilor, apoi sa vorbeasca despre adaptare!

    Este la fel cu expresia „e loc pentru toti sub soare”. Ok, ia incearca tu, cel care spui asta, sa stai in mocirla, ca si aia este tot sub soare! Hai, aplica ceea ce spui!

    Lumea este guvernata de bani!

    Nu inteleg de ce mai avem nevoie de politicieni, cata vreme 1+1=2. Politicul vine sa ne spuna ca, de fapt rezultatul poate fi 2 si ceva, 2 fara ceva, dar totul se termina, precum vedem astazi, cand vine „cineva” care pune piciorul in prag si spune clar, rezultatul este unic, 2!

    Dar tot ipocrizia este motivul pentru care acel „cineva” nu vine sa spuna clar, in fata, cum e cu sclavagismul modern, ci ne tot abureste cu Merkel, Sarkozy, Cameron, UE, de parca astia decid. Daca n-ar fi de plans, sigur ar fi de ras cu lacrimi.

    Bani fac si desfac guverne, tari, popoare. Cine se afla in spatele acestei crize ori este un prost, ori un ticalos. Cum prost mi-e greu sa cred ca e…

    In incheiere am sa dau o veste care ne arata in ce lume traim.
    Niste cercetatori au descoperit ca iubirea este o boala.
    „Organizatia Mondiala a Sanatatii a a inclus dragostea în registrul maladiilor, fiind considerată o tulburare mintală” – evz.ro

    Asta inseamna ca trufia, lacomia si ipocrizia sunt trasaturi sanatoase ale fiintei umane!

    Si cum constiinta, o alta boala extrem de grava, a fost aproape eradicata, pe Glob(!), nu m-ar mira ca in urma strangerii curelei de catre occidentali, sa aflam ca si credinta in Dumnezeu e o alta afectiune psihica!

    Din motive bine intelese(sper!) nu va urez sa fiti iubiti, dar nici sanatosi!

    P.S. V-am lasat placerea sa puneti singuri ghilimelele acolo unde credeti ca este cazul. Daca vi se pare ca ar fi cazul…

    • Ma intreb daca aia din „organizatia” respectiva mai sunt sanatosi la minte daca au putut sa declare dragostea o tulburare mintala!
      Nu cumva au niste vaccinuri de vanzare si nu stiu cum sa faca?

    • Bun si interesant comentariu, in ansamblu. Cred ca ai dreptate in multe privinte!

    • Finul ,trist dar adevarat!Poate vine cineva cu un plan B sa readuca oamenilor zimbetul pe buze .Speranta moare ultima sau cum spunea cainele muntelui(de care imi este dor) ca nu moare niciodata ,normal ca ramane pe pamant !

      • Speranta este si benefica, dar si nociva. Este precum o descoperire facuta de om. Atunci cand cineva cerceteaza ori experimenteaza ceva si gaseste un lucru util omului, nu dureaza mult si se gaseste careva sa foloseasca progresul impotriva semenilor. Asta este omenirea!

  8. Daca cei ce „pornesc” revolutii in occdient ar fi avut putin respect pentru istoria altor popoare ar fi reusit sa intre intr-un minim contact si cu istoia teritoriul pe care a fost construita Romania de azi. Minima decenta spune sa respecti greutatile prin care au trecut alte popoare, iar daca nu poti sa le dai o mana de ajutor atunci invata pentru a nu-ti aduce poporul in situatia de a „plange”. Se comporta ca un copil razgaiat care bate din picioare in magazin ca vrea sa-si cumpere un telefon lansat cu o zi inainte si sa-l inlocuiasca pe cel aparut cu 6 luni inainte. Un an sa-l fi avut ei pe Ceausescu presedinte.

  9. Observat, analizat, sintetizat.
    Articol de pus in manual.

    Pe problemele de fond nu intru mai deloc, ai spus tu mult mai bine. Doar atat: populatiile care uita sa fie popoare si sunt lovite de diferite forme ale alienarii, care nu mai au cultura elitelor – sau „elitele” au devenit ele insele mediocritati – nu sunt libere niciodata cu adevarat. Ele pot avea iluzia libertatii, de fapt sunt sclavii neconventionali care se zbat in perimetrul propriilor slabiciuni.

    Bunilor mei prieteni de aici, o recomandare de carte: Ora 25, de Virgil Gheorghiu. Cei ce au citit-o vor intelege de ce o recomand la acest subiect, cei ce o vor citi vor intelege si simti adevaratul gust al libertatii cu tot ce presupune ea: saccrificiu si incununare.

    Multumesc, Radu Moraru, e o incantare sa citesc asa ceva.

    QUOD ERAT DEMONSTRANTUM.

  10. cu nasul de nu mi vin in fire, in fiecare zi imi zic ca nu ma mai uit,si tot aici vin.desi sunt extrem de obosita. pe deoparte ma ingrijoreaza soarta copiilor.si poate suna a nebuie si a pamantului in care m am nascut.si eu stiu ca locul meu este in univers imi este rusiune de comitetul de conducere ca nu cred ca chiar am onare de a ma intalni cu divinitatea,ca imi este rusine si nu prea stiu ce le spun.pt cei care cred ca eu am dorinta de afirmare in vreun fel ii rog sa ma lase in pace ca am destula treaba

    • Stiti de pe forum si nu am sa mai repet.
      Maria, ei trebuiau sa ma faca sa renunt la
      liceu dar nu au putut. Vroiau sa ma educe prin
      munca(la munca de jos si sa nu invat) dar nu i-am bagat in seama si am facut liceul cu greu. Dar ne bagandu-i in seama nu isi puteau atinge scopul.
      Te rog nu il mai baga in seama, ca iti face mult rau si ei asta vreau sa te tina sub control.
      Sa fiti tari si sa nu fiti ingenunchiati.

  11. B seara Dle Radu Moraru,

    Referitor la articolul dvs.nu va pot spune, decat cateva cuvinte;nu va fi inteles f.bine decat de noi cei care am trait in 2 „lumi” total diferite….intradevar asa este, cum ati enumerat mai sus…pentru „occidental” nu exista ideea de a nu depune luna de luna la „BANCA”(money,money, obisnuiti de generatii intregi) …, si…..cand vor vedea ca le scade procentul de -20%, cu siguranta vor iesi in strada….nationalismul creste din ce in ce mai mult(sunt cu ochii pe noi toti)…il simtim pe „spatele nostru” chiar daca suntem blonzi,sateni adevarati(nu conteaza)…sa speram ca POLITICUL va fi destul de vigilent,in contact cu realitatea si nu vom avea consecintele banuite,de unii din noi…
    sa auzim de bine!

  12. Dragi colegi de blog, romanasul nostru din vechime a fost invatat sa munceasca si sa traieasca cu mai putin, sa fie cumpatat si a reusit sa invinga in timpuri tulburi!
    Cred ca asa se intampla si acuma, daca se introduce in constitutie ceea ce a subliniat Presedintele in aceasta seara, la viitoarele alegeri romanii nu vor mai fi cumparati, sper, cu pungi pline cu minciuni, cu galeti goale de continut, „gata cu populismul”!
    Romanul a fost frate, dintotdeauna, cu natura si sper asa sa ramana, satul nostru mai pastreaza vesnicia aproape neatinsa, de asta vin printii din UK aici, de asta iubesc aceste locuri!
    „Profa”, da nu au reusit sa-i „pacaleasca” pe cei iesiti in strada la demonstratie pentru ca romanul este pasnic, poate se mai gasesc unii viteji care mai fac rau, dar sunt putini.
    In ultimii ani a escaladat putin violenta, eu cred ca din cauza tembeliziunilor, dar sunt cazuri izolate, noi ,in general, suntem credinciosi, de aceea nu suntem gata sa dam cu pumnul la primul semnal.
    D-l Presedinte mi-a castigat admiratia pentru modul la care a pus-o la punct pe reporterita de la antena 3!
    Opozitia a inceput, deja, sa latre, in frunte cu tonta si antonov!

  13. multumesc . tare mult GRAZIELA ,pt gandul bun. as vrea s a le supun .oamenilor ca eu am fost in moarte clinica.sa nu bata nimeni campi ca nu vreau bani pt asta. m a intors inapoi dumnezeu pt aveam doi copii de crescut ,si nu ar fi putu face treaba cu mine ca sufletul meu nu ar fi rezist sa i vad chinuindu se dar mi a dat si o misiune in plus s a vindec oameni cat am putut am facuto.uneori stau si ma intreb ce caut eu pe acest blog .ca mai mult de cat fac nu mai pot . dar am un zbucium in mine decand a venit povestea

    • Emani bunatate de care toti de aici avem nevoie.
      Poate ca asta e misiunea ta aici.
      Zbuciumul tau poate veni de la faptul ca simti diferit de noi „batalia” care se duce aici.
      Dumnezeu sa te ajute sa le poti duce pe toate!

    • Da maria,locul tau este aici printre noi ,asta este raspunsul la intrebarea pe care ti-ai pus-o !Sanatate!

    • Maria,avem nevoie de toata energia pozitiva,mai cu seama a domniei tale,mai cu seama de frumusetea sufletului unei persoane care a trecut prin incercari grele in viata si nu s-a lasat murdarita si mai ales nu s-a lasat invinsa.Avem nevoie de luptatori frumosi ca domnia ta pentru ca poporul asta deosebit sa mai aibe o sansa.Doar credinta noastra ca ni se poate intampla ceva bun ne poate ajuta.Iti multumim,Maria!Sa ai parte de tot ce e mai bun si mai frumos pe lume!

  14. Buna seara !
    Ma gandesc ca liderii occidentalii au ajuns la concluzia ca se poate intampla o revolutie a celor care traiesc in huzur… si poate ca de aceea au inceput sa se uite in ultima perioada cu alti „ochi” la noi.Poate in telegramele wikileaks scriea: romanii traiesc cu truda si migala,dar stiu sa se descurce si distreze cu putinul.
    Ma gandesc ca vor sa transmita un mesaj catre concetatenii lor:”oameni buni acest popor care a fost mereu la rascrucea marilor decizii politice stie sa-si faca viata frumoasa din putinul pe care il au”…LUATII CA EXEMPLU!
    La noi sunt destui care traiesc in huzur si puf…dar nu or sa aiba nici timp,nici spatiu sa puna de-o revolutie a acestui concept.
    Presupun ca unii cand se baga seara la culcare se inchina la acest gand feudal.
    Pe roman nu-l mai poti pacali cu asemenea idei pt ca daca simte ca vrei sa-l tragi pe sfoara te lasa „balta” si va terbui sa te descurci singur…si ma refer si la „vladica” si la „opinca”.
    Au mai incercat unii de curand sa scoata mase de oameni in strada prin sindicatele lor prietene…si nu le-a iesit.Pana la urma lumea si-a dat seama ce joc murdar incercau(acela de a-si pastra ei in continuare foloasele necuvenite)… liderii lor la ei ma refer.Asa ca romanii i-au lasat „balta”.Cineva spunea odata,nu mai stiu cine:”Nu echipa este proasta ci liderii care o conduc”
    Asadar opozitia noastra se caracterizeaza prin acest citat.
    Pot ei liderii occidentali sa se uite cu ochi buni la Ponta,Antonescu,Diaconescu etc.etc.,care promit cate 20000euro de fiecare roman daca vor fi votati? Pai…tocmai asta nu-si doreste occidentul!
    Tocmai de aceea l-au atras pe marinar langa ei pt. ca este un adevarat LEADERSHIP care nu promite asemenea utopii!

  15. Dupa cum ii cunosc eu pe occidentali, (peste 15 ani se serviciu in Germania, Italia si Spania), am o mare indoiala ca se vor adapta la stilul „-20%”! Sa nu uitam nici un moment ce sindicate puternice au aceste tari si cate milioane de indivizi pot scoate in strada! Cu aproape doua luni in urma, urmaream miscarea „Occupy WallStreet” doar pe livestream, deoarece nici o agentie de presa internationala nu transmitea nimic. Aceasta miscare, pornita din SUA, s-a raspandit cu viteza luminii pe tot globul, culminand cu proteste majore in marile capitale si orase de pe tot mapamondul, culminand in Italia cu lupte sangeroase de strada. O adevarata anarhie! Ce vreu sa spun….occidentalii, cat de scoliti sunt ei si de responsabili…pe strada se supun „efectului de turma”! iar strada pentru ei inseamna „eliberarea tuturor frustarilor”. Daca se mai umbala putin si la manipulare, pentru ca si ei, (nu numai noi)pot fi usor manipulati, atunci se poate ajunge foarte usor la degenerari majore! Eu pot afirma ca in acest moment Europa este deja un butoi de pulbere, ce din pacate ere fitilul aprins! In plus, voci ale unor somitati americane si europene, specialisti indubitabili in analize economico-politice, avertizeaza ferm despre pericolul iminent al unor mari framantari si miscari de amploare ce pot degenera….
    Noi, romanii nu intram pe moment in aceste carti…dar oricum vom fi afectati indirect! Noi trebuie sa invatam, sau sa-i invatam pe altii ca relitatea nu este roza pentru moment si ca frectul chilotilor si a portofelului prea mult de raclele cu moaste, chiar dauneaza vietii si sanatatii mentale!
    Va rog sa-mi scuzati pesimismul moderat…prefer sa fiu relativ realist, in locul alergarii pe campii..
    Va urez viata buna si linistita….

  16. Radule se pare ca nu esti singurul care gandeste asa. Chiar zilele trecute mi-a atras cineva atentia asupra aceluiasi subiect. Felicitari pentru articolul simplu si foarte clar. Noi romanii avem ceva ce vesticii nu au, increderea in Dumnezeu si o mare doza de toleranta.

  17. Va supun atentiei o stire „Noul Mers al Trenurilor, care intră în vigoare duminică şi este valabil până în 8 decembrie 2012, schimbă rangurile trenurilor de călători în Intercity (IC), InterRegio (IR) şi Regio (R), pe unele magistrale fiind redusă durata călătoriei.”

    De ce trebuie sa schimbam numele trenurilor ?
    Aceste nume noi sunt romanesti cumva ?

  18. Pe ESCALES am vazut un reportage din ROMANIA.

    Comparatia cu FRANTA din sec 18 la satul romanesc reprezinta Cartea de Vizita a ROMANIEI pentru a fi vazuta.

    Emisiunea a durat cca 30 à 40 min. si a trecut in vedere toate zonele rurale din tara sfarsind cu Delta, satele izolate.

    Emisiunea a trezit sentimentul curiozitati si mai ales farmecul romanesc de ospitalitate a populatiei de la tara.

    Satul 10 Prajini din judetul IASI a fost LA TOTALE.

    UN MARKETING pe cinste !!!

  19. Domnule RADU MORARU..Am intrat pe blogul domniei tale sa gasesc acea oaza de liniste ,dar citind articolul mi-a trecut linistea si ma cuprins din nou teama !!…Doresc sa va intreb daca imi permiteti.Parerea domniei tale in legatura cu ,,pactul ”incheiat de domnul presedinte Basescu …Clar ca ne vom descurca.

  20. Am orugaminte si pt.Stefan Radoveanu;marturisesc,stiu un pic de franceza ,dar te rog scrie in romana pt.a te intelege mai usor,nu ma pune sa-mi pun mintea la contributie acum cu franceza cacichiar imi place cum scrii chiar daca uneori esti de alta parere.Multumesc anticipat si scuze pt.folosirea pers.2 sing.

    • Va promit ca voi incerca.

      Ca sa intelegeti, decizile luate à Bruxelles sunt apte cu ROMANIA si starea actuala a ROMANIEI.

      In plus decizia de la Bruxelles opreste APETITUL socialistilor utopici a se lansa in demagogii si promisiunii ireliste.

      EUROPA, in rpincipal FRANTA a ajuns in aceasta stare si datorita perioadei MITTERAND, un regim socialist de distribuire si nu de partajare.

      EUROPA nu este pe rose, deci trebuie sa fim capabili si constienti ca nu se poate trai pe DATORII.

      Totul trebuie REGANDIT, inclusiv familiile trebuie sa-si organizeze si regandeasca bugetul familiar.

      Noi in ELVETIA ne facem bugetul familiar, economisim in fiecare luna cate putin pentru a ne face anumite placeri la CRACIUN si in vacanta.

      Merci encore pentru interceptare.

      • Stefan, iata prima postare unde nu am nimic de zis decat felicitari!

        Concis, corect, fara lozinci – ce mai, foarte buna!

        „Noi in ELVETIA ne facem bugetul familiar, economisim in fiecare luna cate putin pentru a ne face anumite placeri la CRACIUN si in vacanta.”

        Aceeasi atitudine am vazut-o si eu in Germania, fara mari excese de nervozitate din partea germanilor.

        Si atentie, am vorbit cu oameni in varsta, foarte respectabili, vest germani, cei obisnuiti inainte sa fie bogati cand ieseau la pensie.

        Discutia am avut-o la o coada unde acei oameni stateau pentru a recicla pet-uri.

        Cata diferenta intre ei si grecii care ies toata ziua bunaziua la demonstratie. Grecii care fura de la germani de 20 de ani!

  21. Ai dreptate Nasule,prudenta maxima si perseverenta din partea noastra ,a tuturor pt ca cele ce gindim sa se infaptuiasca.Doamne ajuta!Felicitari Cristian pt.comentariu.Apropo de povestirea lui Matt despre taranul ardelean,nu numai acesta nu depinde de supermarket,multi tarani pe care ii cunosc au grija ca in curtea lor sa se gaseasca de toate in ce priveste hrana familiei.Daca am fi cit mai multi dintre noi care sa avem grija ca „mica noastra bucata de Romanie” sa fie dotata cu tot ce avem nevoie fara a da fuga la supermarket,atunci „Marea noastra Romanie”n-ar mai avea nici o problema.

    • Multumesc Mary – te rog, poate totusi vrei sa fim colegi si pe Membru Fondator.

      Despre drumul inapoi la tara al celor din oras, eu deja am din ce in ce mai multi prieteni care si-au gasit solutii in a avea macar o gradina undeva.

      Poate nu neaparat pentru economie, dar gustul si sanatatea mancarii din gradina ta nu poate fi cumparat in supermarket. Nu mai vorbim de oua, lapte, carne.

  22. atrofiate .. oameni anfibie asa cum ne spune D NUL RADU MORARSUNT OAMENI A CAROR SIMNTURI LE SUNT ATROFIATE. noi pt accesti oameni trebuie sa ne rugam chiar balacarelea dintre mine si o molie imi cer scuze ca e u chiar nu cred sunt distrugatori.este chiar distractiva conversatia. cred ca trebuie sa ne bucuram ca vin sarbatorile de iarna.si la indemnul nasului .s a fim vigileti

    • Draga Maria,
      Iti citesc cu mare placere postarile, subscriu la cele spuse de tine si te admir pentru ca gandesti cu sufletul tau plin de puritate si blandete. Esti o persoana deosebit de sensibila si plina de bunatate. Dumnezeu sa-ti aduca numai bucurii. Cu mult drag iti doresc sarbatori fericite si sa auzim numai de bine pentru noi romanii de pretutindeni.

  23. noi romani meritam sa fim fericitii, chiar daca am fost chinuiti, sangele nostru este un sange curat,si indraznesc s a spun chiar iubit de dumnezeu, nu mai este timp s a vedem cine a fost vinovat ,la nivel energetic nu ne salveaza decat gandirea in adevaratul sens pozitiva .lupta intre bine si rau niciodata nu a fost atat de acuta. asa cum este acum daca avem de luptat cu ceva anume in acest moment este transferul energetic. razboiul energetic a inceput de cativa . nu trebuie decat s a ne rugam pt oameni care au simnturile

  24. Nasule,

    Abia asteptam astazi sa citesc o alta postare de-a ta, cu un atat de mare interes…din nou nu ne dezamagesti…

    Este adevarat, noi, romanii, suntem atat de liberi! Stim inca sa traim intr-o perfecta comuniune chiar si cu natura, lucru pe care occidentalii l-au uitat deja de mult..

    Nu este greu pentru noi sa ne adaptam, viata romanului oricum a fost grea dintotdeauna!

    Eu personal nu m-am vazut niciodata evoluand din credite, din imprumuturi, insa e normal ca o firma sa aiba nevoie sa creasca insa si pe credit, dar e altceva deja. Noi ne vom adapta orcium, suntem atat de obisnuiti, dar pentru ei, pentru occidentalii care au trait mereu la fel, va fi foarte greu.

    Doresc sa mai spun ca noi romanii, suntem totusi fericiti! Putem sa ne plimbam pe munti, dealuri si campii, liberi, fara ca cineva sa ne interzica asta pentru ca este proprietate privata, noi inca avem o libertate la care oricine ar tanji oricand! Suntem fericiti, asa, cu multe, cu grele, cu de toate.

    Nasule, bine ai revenit! Ne lipseai enorm!! Abia asteptam sa citesc noutati, abia astept sa te si vad!!!!

    Ioana Preda

  25. Dargă Nașule,
    Noi ăștia școliți înainte de 89 cu socialism științific și economie politică am rămas cu un principiu economic bine înfipt în creier PRODUCTIA de bunuri materiale este baza dezvoltării unei societăți indiferent de orînduire, socialistă sau capitalistă. Dacă privim spre SUA și UE, putem observa că o parte a producției s-a transferat în Asia, în mod deosebit în China. În România, producția materială s-a distrus în mare parte din prostie, din hoție, din cauza pierderii piețelor de desfacere, în special ale fostului CAER. Lăcomia comercianților ajutați de lăcomia bancherilor, ne-a transformat pe toți, americani si europeni, în societate de consum, unii mai devreme, alții mai tîrziu. O parte a Europei, în frunte cu Germania, n-au externalizat toată producția în Asia și astfel puterea lor economică este foarte mare în continuare. Vor fi restricții bugetare cum au fost și la noi, vor fi demonstrații, proteste, greve. Dar nu cred ca vor fi revoluții, Pentru noi românii problema este ca rostogolim niște miliarde de euro din trecut și dobinzile au ajuns la 8%. Sper să reușim să ne menținem pe linia de plutire chiar dacă avem alegeri în 2012. Vreau să văd ce mai promit USL-iștii. Că ne scot din Europa și ne bagă în CSI?

  26. pacatul originar, decand omul este impotriva lui si a divinitati.se apropie de sfarsit.,este nevoie de un petec de pamant unde s a ne imprietim din nou cu natura s a traim in armonie cu ea.

  27. Et voici, la malheur de certain est le bonheur de LA ROUMANIE.

    La fin de l’euro serait une option coûteuse pour tous y compris LA ROUMANIE !!!

    Crise de la dette.

    Les économistes étudient de plus en plus sérieusement différents scénarios prévoyant une disparition de la zone euro dans sa forme actuelle, voire sa désagrégation pure et simple.
    Conclusion: le prix à payer sera élevé dans tous les cas de figure.

    Les analystes s’accordent à dire que, si la zone euro devait perdre certains de ses membres, voire éclater purement et simplement, aucun pays n’en sortirait indemne, du moins à court terme. Mais bien malin qui peut prévoir les conséquences à plus long terme et peu s’y risquent pour l’instant.

    Selon une analyse de Capital Economics, même un changement limité de périmètre de la zone euro, où seuls la Grèce puis le Portugal et l’Irlande quitteraient la monnaie unique au cours des deux prochaines années, entraînerait une baisse du PIB de la zone euro de 1% en 2012 et 2,5% en 2013, soit une proportion équivalente à celle de la récession observée en 2008-2009.

    Dans une note récente, UBS estimait que, si un pays «faible» comme la Grèce quittait l’euro, il lui en coûterait entre 9500 et 11’500 euros par habitant la première année, puis 2000 à 4000 les années suivantes.

    Si un pays «fort» comme l’Allemagne devait quitter la zone euro, les conséquences ne seraient pas neutres non plus: le coût par habitant serait de 6000 à 8000 euros la première année, soit 20 à 25% du PIB du pays, puis 3500 à 4500 euros les années suivantes, selon cette étude.

    Désordres sociaux

    Le retour aux monnaies nationales se traduirait par des dévaluations pour certaines, une appréciation pour d’autres.
    Selon Jens Nordvig, de Nomura Securities, si l’Allemagne retrouvait le mark, celui-ci s’apprécierait face au dollar, tandis qu’à l’inverse la Grèce verrait la valeur de sa monnaie plonger de 60%, l’Italie, la Belgique ou l’Espagne de 35%.
    Dès lors, selon la plupart des analystes, les pays les plus fragiles, soit pour simplifier ceux du sud de l’Europe, devraient restructurer leur dette à un coût beaucoup plus élevé et le système bancaire national risquerait de s’écrouler en raison du peu de confiance accordée à la nouvelle monnaie.
    Les citoyens, face au risque de dévalorisation de leur épargne, seraient en effet tentés de retirer leurs économies, les entreprises peineraient à trouver des capitaux et, au final, l’économie risquerait de ne plus fonctionner, entraînant le risque de désordres sociaux.
    Mais, si c’est un pays comme l’Allemagne qui quittait l’euro, alors l’appréciation de sa monnaie lui ferait perdre des parts de marché à l’exportation.
    C’est d’ailleurs aussi ce qui se passerait dans le cas où le géant d’outre-Rhin conserverait l’euro, accompagnée d’un groupe de pays, tandis que la France ou l’Italie quitteraient la monnaie unique.
    Dans ce cas, «il n’est pas certain que le franc serait dévalué par rapport à l’euro», énonce Jacques Cailloux, analyste à la Royal Bank of Scotland, soulignant que l’Allemagne se trouverait fragilisée par le fait que «son système bancaire a une exposition de 200 milliards d’euros aux banques françaises».

    Economies extérieures prétéritées

    De la même manière, la disparition de la zone euro ou sa survie sous une forme amoindrie nuirait aux économies extérieures, ce qui explique les appels pressants des dirigeants américains à ce que les Européens trouvent une solution à la crise de la dette. «L’exposition des banques américaines au système bancaire de la zone euro est de 2000 milliards d’euros», souligne M. Cailloux.
    A terme, cependant, le tableau n’est pas forcément aussi noir. «Les perspectives à long terme pour les anciennes économies de la zone euro seront peut-être améliorées par la capacité des anciens Etats membres à mettre en oeuvre leurs propres politiques et à permettre à leurs monnaies de fluctuer», écrivent les analystes de Capital Economics. La dévaluation leur permettrait notamment de gagner en compétitivité sans baisser les salaires.

    La disparition éventuelle de la zone euro ou sa réduction à un nombre limité de pays «n’est pas facile à estimer, mais il n’est pas clair que le coût soit immense, ce n’est pas forcément apocalyptique», avance de son côté Jacques Cailloux. Une chose est sûre, selon lui, «tout le monde va devoir travailler sur la question, cela va être le sujet de 2012».

    • Si acum sa folosim GOOGLE TRANSLATE pentru cei care nu stiu franceza:

      Şi aici, mizeria unora este fericirea de România.

      Sfârşitul termenului de euro ar fi o opţiune costisitoare pentru toţi, inclusiv ROMÂNIA!

      Datorie criză.

      Economiştii studiază mai în serios scenarii diferite pentru dispariţia din zona euro în forma sa actuală, sau chiar dezintegrarea acesteia pur şi simplu.
      Concluzie: preţul va fi ridicat, în toate cazurile.

      Analistii sunt de acord că în cazul în care moneda euro a fost de a pierde o parte din membrii săi, sau pur şi simplu izbucnesc, nici o ţară nu ar apărea neatinsă, cel puţin pe termen scurt. Dar cel rău care poate prezice consecinţele pe termen lung, risc scazut pentru aceasta acum.

      O analiza a Capital Economics, chiar şi o schimbare limitată în domeniul de aplicare al zonei euro, în cazul în care numai Grecia şi Portugalia şi Irlanda lasă euro în următorii doi ani ar reduce PIB-ul zonei euro 1% în 2012 şi 2,5% în 2013, o proporţie echivalentă cu cea a recesiunii, în perioada 2008-2009.

      Într-o notă recentă, UBS a estimat că, dacă o ţară este „scăzută”, ca Grecia lăsând euro, aceasta ar costa intre 9500 si 11500 de euro pe cap de locuitor în primul an, apoi 2000 la 4000 în anii următori.

      Cazul în care o ţară este „puternic” ca Germania a trebuit să părăsească zona euro, consecinţele nu ar fi neutru fie: costul pe cap de locuitor ar fi 6000 la 8000 de euro in primul an, 20 la 25% din PIB, atunci 3500 – 4500 de euro în anii următori, potrivit acestui studiu.

      Social tulburare

      A reveni la monedele naţionale ar conduce la deprecieri pentru unii, o apreciere pentru alţii.
      Potrivit Jens Nordvig de Nomura Securities, dacă Germania a constatat marca, aceasta ar aprecia in raport cu dolarul, în timp ce dimpotrivă Grecia ar vedea valoarea monedei sale scăzut cu 60%, Italia, Belgia şi Spania 35%.
      Prin urmare, în conformitate cu cele mai multe analiştilor, ţările cele mai instabile, este de a simplifica cele din sudul Europei, sunt de aşteptat să restructureze datoriile lor la un cost mult mai mare şi sistemul bancar naţional ar putea colaps din cauza limitate de încredere în noua monedă.
      Cetăţenilor împotriva riscului de devalorizare a economiilor lor, ar fi într-adevăr tentat să-şi retragă economiile lor, companiile au luptat pentru a ridica de capital şi, în cele din urmă, economia nu poate funcţiona, determinând riscul de tulburări sociale.
      Dar, dacă o ţară ca Germania, care au părăsit euro, în timp ce aprecierea monedei sale l-ar face piardă cotă de piaţă pentru exporturile.
      Aceasta este, de asemenea, ceea ce s-ar întâmpla în cazul în care gigantul peste Rin ar păstra euro, împreună cu un grup de ţări, în timp ce Franţa şi Italia părăsească euro.
      În acest caz, „nu este sigur că francul ar fi devalorizat în raport cu euro”, afirma Jacques Cailloux, analist la Royal Bank of Scotland, observând că Germania va fi afectată de faptul că „sa Sistemul bancar are o expunere de 200 miliarde de euro pentru bancile franceze. ”

      Prétéritées externe economiile

      În mod similar, dispariţia din zona euro sau sub formă de supravieţuire redusă ar fi în detrimentul economiilor externe, prin urmare, solicită puternic pentru liderii din SUA, care europenii găsească o soluţie la criza datoriilor. „Expunerea băncilor americane la sistemul bancar din zona euro este de 2.000 de miliarde de euro”, spune Pebbles.
      În cele din urmă, cu toate acestea, imaginea nu este neaparat ca negru. „Perspectivele pe termen lung pentru economiile vechi din zona euro ar putea fi îmbunătăţită prin capacitatea de vechile state membre să pună în aplicare propriile politici şi pentru a permite monedelor lor sa fluctueze,” a scrie analistii de la Capital Economics. Devalorizarea le va permite să devină mai competitive fără a scădea salariile.

      Dispariţie din zona euro sau reducerea acestuia la un număr limitat de ţări „nu este uşor de estimat, dar nu este clar că acest cost este imens, aceasta nu este neapărat apocaliptic,” înaintea sale Jacques Cailloux lateral. Un lucru este sigur, a spus el, „toată lumea va trebui să lucreze pe această temă, va fi subiectul anului 2012

      • Merci Mihai,

        Deci altfel spus, “REVOLUTIILE” DIN VEST, que de BONHEUR pour LA ROUMANIE.

        Intrebarea, va fi apreciata decizia Presedintelui ?

        Pot sa va confirm, indiferent care va fi pozitia us LASILOR, alta cale mai buna pentru NATIUNEA noastra NU EXISTA.

        Sunt mandru de curajul Presedintelui !!!

        • Pozitia us Lasilor?
          Ponta spune ca nu mai plateste abonamentul TVR si asteapta si pe altii sa i se alature la incalcarea aceestei legi!!! (Am auzit declaratia spusa de guritza lui in TV)

          • Mi se pare absolut justificat demersul lui Ponta. TVR a ajuns sa fie oficina laudativa, exclusiva, a PDL-***giilor, asa ca nu vad de ce trebuie sa fie finantati din bani publici.

          • Bineinteles ca-ti dau dreptate, legea e o obtiune, nu e egala pentru toti.

            Iti aduci aminte cum a venit mult stimabilul tatuc la putere in 89 ?
            TVR-ul a facut asa dintotdeauna, care-i problema? V-ati trezit dupa 22 de ani?

          • Ponta trebuia sa faca la fel si pina in 2008.Sa propuna celor care nu sint PSDisti sa nu plateasca abonamentul la tvr.

  28. in italia sunt tot mai dese sondajele;o serie deintrebari,de la econonie la monden. aceste sondaje,in italia,ce sunt facute telefonicamente ca am raspus si eu al cateva telefoane,nu sunt intamplatoare.sunt facute cu un scop.scopul e sa se tewsteze rabdarea persoanei a omului in general.la cat suntem dispusi sa rezistam cu cat ne multumin? sau stiu eu ec cred astia care tre sa decida ptr noi.
    in final e sa ne cunoasca spiratiile,potentialul nostru(stiu eu care :intelectual as spune,ca de le intelect pleaca totul)si sa pregateasca terenul .
    sa speram ca va fi unl fertil,ca vorba nasului:astia nu sunt invatati cu saracia si devin agresivi,ceea ce eu nu pot sa condanm dar nici sa aprob la momentul actual
    nu stim ce o sa fie,dar tre sa fim siguri de un lucru: comunismul un rau ce noi il cunoastem,isi face cuib exact acolo unde e o criza de itelectuala, as numi-o,ce trage la fund economia si nivelul de trai a fiecarei familii pana la urma.
    e o schimbare pana la urma si sa dea domnul sa fie benefica. domnul suntem noi,ca el ne-a lasat noua dreptul ed a alege.alegem rau traim rau;alegem bine traim bine;invatand ssa gandim pozitiv si sa luptam ca generatiile viitoare sa aiba un discernamant corect,printr-o educatie corecta.

  29. Urmaream un documentar in care un olandez de virsta medie vizita gospodaria unui taran ardelean, si era surprins ca acesta punea pe masa numai produse provenind din gospodaria proprie. Taranul stia de la tata-su, sau de la mosu-sau ca viata trebuie luata in mainile sale propri, ca banii sunt mereu putini si tot mai putini si ca nu se poate baza decit pe el si pe munca lui. Olandezul in schimb, fusese educat in spiritul societatii de consum unde trebuie musai sa ai bani si cit se poate mai multi, sa consumi cit mai mult pentru ca numai asa iti poti garanta nivelul de existenta. Dupa ce ai fost educat de mic ca trebuie sa treci zilnic pe la supermarket, sa fi obligat asa, tam-nesam sa stringi cureaua. Nu-i a buna! Eu sunt si mai pesimist decit Dl. Moraru! Va fi rau! Sa speram totusi!

    • De acord cu tine. Sfatul meu pentru oricine in perioada care urmeaza. Dacat sa dea banii pe concedii afara sau pe lux – sa mearga unde poate (bunici, rude) si sa cumpere o bucata de pamant, sa-si faca o casa, o gradina si o livada, o vie, mai stiu eu – unde sa poata trai in caz de nevoie.

      Decat un cont in banca mai bine o asigurare de acest fel, acum , cand inca un metru patrat de pamant e mai ieftin decat un metru patrat de covor mai cu fite.

    • Stiu ca majoritatea ma injura la ceea ce sustin, dar lumea a uitat ca bunicii si strabunicii nostri au muncit cat au trait pana la 80-90 de ani, nu stateau in poarta sau pe geam sa astepte pensia. Vremurile se schimba si ar fi normal sa se schimbe si atitudinea.

  30. Am observat de multe ori, mergand in vest lipsa managementului de criza, de scadere economica. Obisnuiti mereu sa creasca, acesti specialisti nu au aparut. Dureaza ceva timp si poate va fi prea tarziu cand se vor adapta.

    Ma uit la ei cat de ancorati sunt in automatizari si ma apuca rasul cum ar fi sa-i scoti din aceste automatizari. Cum ar fi sa le se stinga lumina, cat de neajutorati devin puternicii de azi.

    Ceea ce iarasi nu au, si se va vedea asta curand – dupa cum nu au manageri de criza – nu au nici popoare adaptate crizei.

    Popoarele care au putut construi dupa razboi, au fost cele ingrozite de razboi, ca termen de comparatie.

    Pana nu va exista un fund al sacului – si nu doar -20%, nu va putea incepe reconstructia.

    Iar reconstructia intr-un loc bogat, cand alte locuri vin din urma si au termen clar de comparatie pentru a fi stimulati – va fi mult mai grea.

    La acestea se aduga si o noua trasatura a Vestului – lipsa pietei de desfacere. Acolo unde ei puteau vinde scump produse pe care numai ei le faceau, obtinand energia altor tari, medii si slab dezvoltate.

    Din ce in ce mai mult China ii scoate din acele tari si Europa a ramas sa-si vanda sie-si tehnologia, cu aceeasi China din ce in ce mai prezenta si aici.

    In perioada care vine Romania va fi clar avantajata. Avem si termen de comparatie mai bun, avem si posibilitati de a ne adapta mai mari.

    In analogia pe care o faceam cu aceste corabii pe timp de furtuna care sunt statele europene, legate intre ele cu multe legaturi – nu ne ramane de facut decat a taia anumite legaturi ce ne-ar putea trage la fund in cazul scufundarii uneia dintre corabii.

    Nu legaturi politice (periculoase doar pe timp de razboi), nu legaturi de atitudine financiara comuna, ci legaturi strict financiare. In special legaturile intre banci, firmele private se vor adapta.

  31. Imi place ce ai scris NASULE.
    Eu il consider ca un avertisment,
    sa fim prudenti, uniti si sa nu fim
    pasivi la alegeri ci sa mergem si sa
    votam pe cine vrem noi. Ca putem sa scapam
    de cei ce zic „jos puterea” fara sa vina cu
    solutii, sau acei care sar in toate
    coalitiile numai sa fie la guvernare iar apoi
    ridica pretentii teritoriale.
    Sa fim uniti.

  32. mihai,
    am vrut sa-i trimit Nasului un mesaj,pentru inceput.
    vorbeste cu nigt,care-mi cunoaste adresa si sa-mi trimiteti formulaeul pe care sa-l completez si voi cere atunci si lamuririle de rigoare. 🙂

  33. Nasule,

    dupa semnele din ultima vreme ,se pare ca vestul se afla intr-adevar in fata unor revolutii „stomacale”.Reinvie doctrina :”constiinta trece prin stomac”,al carui parinte ideologic isi avea obarsia in Vest.

    Romanii?S-au ridicat in /89 pentru libertate,impotriva comunismului si stim cine a profitat si a confiscat miscarea anticomunista.Dupa 21 de ani de democratie originala,ma tem ca sunt multi care nu accepta minusuri.

    ps.Am vrut sa va trimit un mesaj pentru inscriere si mi-a dat error.Nici eu nu vorbesc engleza ca multi altii care doresc sa contribuie la „visul liber”.

    • Mai incearca, e simplu.
      Cand apesi pe butonul sa fim actionari, trebuie sa completezi numele si apoi mail-ul tau corect.
      Jos de tot e butonul „Trimite”. Deasupra lui e un camp care trebuie completat obligatoriu cu literele-cifrele exacte pe care le vezi acolo. Apoi apesi „Trimite”.
      Daca nu completezi corect acel cod, apare eroare.

  34. Buna ziua!
    D-le Moraru aveti dreptate, trebuie sa fim prudenti!
    Romanii au, cu adevarat, o anumita intelepciune si „rezistenta”, pentru ca noi nu am iesit in strada sa ne batem cu fortile de ordine atunci cand s-au taiat cei 20% din salarii, cand s-a majorat tva-ul, si altele.
    Am dovedit ca suntem mai ingaduitori si ca putem rabda, speram sa fim puternici si rezistenti si de acum incolo!
    In tarile in care s-a manifestat violent se lucreaza mai „ingaduit”, ex Grecia, numai ce au auzit de o viata austera au facut moarte de om, la noi au fost scosi in strada un anumit numar de oameni, sub asteptarile instigatorilor, dar nu au reusit sa-i „asmuta”, sa-i porneasca la „tranta” cu jandarmii, asta arata ca suntem o natie linistita si INTELEAPTA, cu alegerile stam mai prost, dar speram sa ne revenim!
    Sa vedem ce ne spune D-l Presedinte dupa amiaza!
    O zi superba tuturora!
    Cu respect,
    I.M.

    • I.M,

      chiar cand au iesit in strada mobilizati de baronii sindicalisti(gen Petru)si-au recunoscut infrangerea.Marea majoritate a oamenilor au refuzat sa participe la mascarada pusa la cale de pesedisti si acolitii lor.

  35. Nasule, interesanta teorie.
    E adevarat ca ei nu sunt obisnuiti la -20% iar noi am trait si la -200% prin anii ’90.
    Sa speram ca nu se va aprinde nici o scanteie suficient de mare ca sa detoneze bomba.

    • E adevarat ca traiesc in puf gandind ca li se cuvine totul.
      Cand ma gandesc ca in Italia, in anii 70-80 se iesea la pensie la 42 de ani, cu minim 15 ani vechime, mi se face sila de stanga politica ce era atunci la conducere, finantata de fosta URSS.
      Acum, dupa 40 de ani, mai sunt oameni care iau pensia de atunci, iar tatal meu s-a dus dupa 2 ani de pensie, in Romania.
      De cativa ani si-au dat seama ca nu e bine si au inceput sa iasa la pensie la 60 sau 40 de ani de munca.
      Sa speram ca tinerii isi vor modifica mentalitatea.
      Oricum, greselile trecutului se platesc si acum.(Vezi datoria externa a Italiei).

    • Nu mai inteleg nimic decat ca in capul tuturor – jurnalisti, politicieni, analisti, barfitori, lătrători, cârcotaşi si… mama lor… – e un ghiveci, dupa acest summit. Nimeni n-a inteles nimic dar fiecare-si da cu parerea, doar, doar o fi mai credibil decat alăturalnicul idiot… 😮

      • A spus bine Base sa nu ne dam cu parerea despre asta pana nu suntem bine informati (referindu-se la cei mentionati de tine).
        In mod sigur nu va fi asa.

        • ***mihai – eu vreau să înţeleg ceva din ceea ce a fost, ce s-a discutat şi ce s-a hotărât la summit ca să ştiu ce ne aşteaptă în viitor că aşa-s eu, mai curioasă. Fiecare vine cu câte ceva fără ca cel care se exprimă să fi înţeles el o iotă.
          Un amalgam, un ghiveci…

    • Trecand peste dreptul inalienabil de a calatori in orice tara si pe care il consider o axioma ce nu se mai pune in discutie, daca totusi in ultima instanta se va ajunge sa fim ostragizati pe motiv ca noi, emigrantii, am fi cauza problemelor lor, compatriotii nostri vor veni in tara lor de origine, Romania, care-i va primi cu bratele deschise, asa saraca cum e ea. Dar atunci occidentalii isi vor da seama ca vor ramane si fara singurii oameni care au muncit in tarile lor in ultiimii 15 ani. Isi vor da seama ca de fapt nu imigrantii vor fi problema si ce vor face?!

      Iar asta nu se va intampla peste secole. Traim intr-o viteza atat de mare incat, comparat la nivelul intregii istorii mondiale, ce se va intampla nu va parea decat o frantura. Drept exemplu arat ca nu a trebuit mai mult de 10 ani ca Romania sa aiba circa 3 milioane de locuitori in strainatate si nici monedei euro nu i-a trebuit mai mult de 10 ani sa intre in perfuzii. Acum 10 ani, occidentalii inca se mai descurcau singuri, acum Europa s-a cosmopolizat mult prea mult si nu cred ca mai tine cartea nationalista in jocul politic.

      Revenind la idee, in ultima instanta, pustii invatati cu lux vor avea doua variante: ori se vor trezi din acest Matrix comercial, ori vor muri pentru ca nu vor sti cum sa cresca un cartof si un porc.

      Poate asa vom scapa de cocalarii si analfabetii a caror milioane de euro nu vor mai valora nimic pentru ca nu vor avea ce sa cumpere cu ele.

Comentariile sunt închise.