iohannis-ciolos

Președintele Klaus Iohannis a pierdut multe puncte la capitolul imagine în ultima perioadă și acum vrea să-i convingă pe români că merită din nou susținerea pe care i-au acordat-o în trecut.

Din acest motiv s-a hotărât să joace dur și să dea dovadă de forță în fața partidului care a câștigat detașat alegerile parlamentare. Cu un PNL la pământ, Iohannis știe că singura lui șansă de a se impune în fața electoratului sunt aceste gesturi de superioritate.

Dacă respingerea propunerii Sevil Shhaideh – Premier era oarecum întemeiată, Sorin Grindeanu are un profil care nu stârnește controverse reale, ci doar propagandistice, speculând eterna isterie a serviciilor secrete care sunt peste tot.

Însă motivul real pentru care Iohannis ar amâna desemnarea lui Grindeanu ar reprezenta-o de fapt bugetul României. Liviu Dragnea i-a cerut în urmă cu câteva săptămâni premierului Cioloș să amâne pentru un an scoaterea anumitor taxe. Deși inițial acceptase, ulterior doleanța liderului PSD a fost respinsă.

Dacă Iohannis l-ar fi acceptat imediat pe Grindeanu Premier, PSD ar fi avut ocazia să aplice doleanța lui Dragnea. Însă Iohannis și guvernul tehnocrat nu vor acest lucru pentru a vedea cum se vor descurca social democrații fără amânarea cerută, mai ales că PSD a mizat toată campania electorală pe ideea scoaterii taxelor.

Surse din PNL sunt însă de parere că Iohannis amână desemnarea lui Grindeanu pentru a găsi o soluție de a păstra în continuare în funcție o parte din tehnocrați și de a crea un guvern de dreapta. Aceast scenariu pare aproape imposibil, însă trăim în România în care de multe ori chiar și glumele sunt puse în practică.

 

Sursa: bugetul.ro