facebookUtilizatorii Facebook au primit cu stupoare vestea ca reteaua sociala i-a inclus fara stirea lor intr-un experiment psihologic derulat timp de o saptamana, al carui scop a fost analizarea posibilitatii de a modifica starea lor emotionala prin manipularea fluxului de noutati.

Studiul, pe care compania, in colaborare cu universitati prestigioase din SUA, l-a realizat in 2012, pe aproape 700.000 de utilizatori, a relevat ca cei care primesc mai putine mesaje pozitive in fluxul de noutati (News Feed) sunt inclinati intr-o mai mare masura sa scrie mesaje negative. Si viceversa, noteaza Financial Times.

Oamenii au fost nemultumiti de faptul ca reteaua cu peste un miliard de utilizatori, criticata de-a lungul anilor pentru politicile sale de confidentialitate, a incercat sa le influenteze emotiile.

Insa o mare parte din aceasta nemultumire rezulta din necunoasterea gradului in care Facebook manipuleaza.

Sunt utilizatori care cred ca ceea ce vad atunci cand intra pe retea este o lista cronologica a postarilor prietenilor lor, si nu un flux creat dupa un algoritm gandit in asa fel incat sa te faca sa stai mai mult pe site, sa revii mai des, iar reclamele servite sa fie mai eficiente.

Cei de la Facebook argumenteaza ca, astfel, utilizatorii nu vor mai fi nevoiti sa caute prin mii de postari pentru a ajunge la cele de care le pasa.

Asadar, chiar daca nu incearca in fiecare zi sa manipuleze emotiile utilizatorilor, compania face teste de tip „A/B” tot timpul, impartind baza de date pe categorii, pentru a analiza reactia oamenilor la postari.

De ce vezi ceea ce vezi in News Feed – exemple:

– daca ai scris un comentariu sau ai dat „like” la o anumita postare, sunt sanse mai mari sa vezi din nou postari similare;

– agentiile de publicitate, pentru care Facebook este o mina de aur, pot personaliza fluxul de informatii al utilizatorilor. Reteaua sociala le poate furniza acestor agentii aproape orice informatie la care are acces;

De asemenea, daca esti in baza de date a agentiilor de publicitate, acestea te cauta pe Facebook si afiseaza reclame atat in fluxul tau de noutati, cat si in fluxul celor despre care considera ca arata ca tine;

– daca prietenii tai se casatoresc, au un copil sau o noua slujba, este putin probabil sa ratezi vestea pe Facebook, deoarece astfel de informatii sunt considerate prioritare si, chiar daca nu ai mai intrat de ceva vreme pe retea, tot le vei putea vedea;

– pe Facebook, multe persoane isi pot exprima emotiile in status. Daca prietenii de pe Facebook scriu mereu comentarii atunci cand ii informezi ca te simti trist, vor vedea postarile tale, de acest gen, mai des. La un rezultat similar se ajunge si in cazul in care postezi frecvent comentarii la poze cu mancare.

Utilizatorii pot opta sa ascunda anumite postari sau isi pot ajusta setarile pentru fluxul de informatii, insa multi nu fac acest lucru, si poate de aici reactia vehementa fata de experimetul facut public de curand.

Comentariile sunt închise.