Palatul Buckingham a anunţat joi că Ducele de Edinburgh se retrage din viaţa publică şi că nu va mai juca un rol activ în angajamentele legate de Coroană începând din toamna acestui an, informează The Independent, conform mediafax.ro

Reprezentanţii Palatului au declarat că decizia Prinţului Philip a fost luată cu sprijinul Reginei Elisabeta a II-a.

Potrivit unui comunicat remis de Palat: „Prinţul Philip va participa la angajamentele programate anterior, atât individual, cât şi însoţind-o pe Regină.”

„Ulterior, Ducele nu va mai accepta invitaţii pentru vizite şi întâlniri oficiale, deşi acesta poate alege să participe la anumite evenimente publice din când în când. Ducele de Edinburgh este Patronul şi Preşedintele a peste 780 de organizaţii, cu care va fi asociat în continuare, deşi nu va juca un rol activ prin participarea la evenimente. Majestatea sa Regina va continua să participe la un program complet de evenimente cu sprijinul membrilor Familiei Regale”, se mai arată în acelaşi document.

Prinţul Philip, Duce de Edinburgh, în vârstă de 95 de ani, este soţul reginei Elisabeta a II-a. La naştere a fost prinţ al Greciei şi al Danemarcei însă a renunţat la acest titlu la scurt timp după căsătorie şi l-a adoptat pe cel al bunicilor materni devenind cunoscut ca Locotenentul Philip Mountbatten. A doua zi după căsătorie a fost numit Duce de Edinbugh, Conte de Merioneth şi Baron Greenwich. Regina Elisabeta l-a numit Prinţ al Regatului Unit în 1957.

În 2011, soţia sa, regina Elisabeta, i-a acordat titlul de lord-mare amiral cu ocazia împlinirii a 90 de ani.

Pe de altă parte, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în vârstă de 91 de ani, va continua să-şi îndeplinească întregul program public.

Prinţul Philip şi regina Elisabeta a II-a au patru copii (Charles – Prinţ de Wales, Anne – Prinţesă Regală, Andrew – Duce de York, Edward – Conte de Wessex) şi vor sărbători 70 de ani de căsnicie în luna noiembrie.

GAFA majoră a ziarului The Sun: Tabloidul britanic a scris că Prinţul Philip a murit

Ziarul deţinut de mogulul media Rupert Murdoch a anunţat în mod eronat într-un editorial că Prinţul consort Philip ar fi decedat.

Ziarul a postat online un articol intitulat “Prince Philip dead at 95, how did the Duke of Edinburgh die, etc etc.”

În respectivul articol apărea informaţia cum că „Prinţul Philip, cunoscut ca Ducele de  Edinburgh, a fost soţul Reginei Elisabeta a II-a.”

„El a fost căsătorit cu Regina Elisabeta a II-a. Cuplul regal a avut patru copii împreună – Prinţul Charles, Prinţesa Anne, Prinţul Andrew şi Prinţul Edward”, mai scria The Sun.

Şi presa franceză a publicat din greşeală articole care sugerau că Ducele de Edinburgh a murit.

Articolul din The Sun a fost şters la câteva minute de la publicare, însă a continuat să apară în motoarele de căutare ale Google.

Informaţia falsă din The Sun a apărut după ce Regina a convocat o întâlnire de urgenţă de la Palatul Buckingham pentru a anunţa că Prinţul Philip nu se va mai ocupa de îndatoriri regale.