Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, pentru RTV, ca Guvernul are in plan, pana in 2016,  reintroducerea pensiilor speciale pentru lucratorii din domenii cu grad mare de uzura, dar si un sistem nou de pensii pentru agricultori.

“Intr-adevar s-a incercat ca pensiile militare sa fie introduse in sistemul public de pensii, s-au facut articificii care au condus la inechitati. S-a plecat de la ideea ca se obtin economii, dar s-a majorat deficitul si in acelasi timp au fost persoane carora le-a scazut nivelul pensiilor. Sistemul pensiilor este un melanj pe care trebuie sa-l separam si sa cream sisteme foarte clare, ca in intreaga lume. Personal nu am sa agreez niciodata metoda de a face pe picior o modificare. Majoritatea propunerilor din programul de guvernare nu au termene precise si nici macar termene prevazute anual, pentru ca vrem sa facem legi temeinice, care sa treaca prin toate procedurile. Nu e sigur ca o lege construita acum va trece anul acesta, pentri ca trebuie dezbatuta, trimisa in Parlament si apoi sa devina lege trecuta prin toate etapele”, a precizat Campeanu.

Intrebata daca noul sistem de pensii se va baza tot pe principiul contributivitatii, Mariana Campeanu a precizat ca in acest sens nu se va schimba nimic. “Si ideea pe care o avem de schimbare in totalitate a sistemului public de pensii se va baza tot pe contributivitate”, a afirmat ministrul Muncii.

In ceea ce priveste noul proiect de pensii pentru agricultori, ministrul a declarat ca legea se va referi la toti cei care activeaza in domeniul agriculturii, dar care nu puteau contribui pana acum la bugetul de stat.

“Aceasta propunere a fost facuta prin 2007 si a fost aprobata in Parlament, insa a fost abrogata de Guvernul Boc. Exista o propunere de lege speciala pentru oamenii care lucreaza la sate, nu doar in agricultura, un sistem care se practica in Franta: cel legat de o combinatie intre contributia platita de cel din agricultura si un stimulent din partea statului. Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la fondul de pensii, statul ii mai adauga 10 sau 20 de lei. Banii se acumuleaza numai la pensii si acest sistem da roade foarte bune. Este o propunere care a fost abrogata de guvernul Boc. Dar daca introducem sistemele de pensii pe conturi, s-ar putea ca aceste persoane sa inceapa sa contribuie. Sunt doua propuneri care vor fi puse in dezbatere publica si vom aplica rezultatul asa cum va iesi din aceasta dezbatere publica. In sistemul rural sunt peste 2 milioane de persoane care nu sunt asigurate in niciun sistem si nu platesc”, a sustinut Mariana Campeanu.

Intrebata daca pensiile vor fi indexate cu 4%, ministru Muncii a precizat ca: “trebuie sa adoptam bugetul, dar ele se vor da retroactiv. Oricum majorarea se va da de la 1 ianuarie”.

6 COMENTARII

 1. Pensii speciale doar pentru oameni speciali. Politistii, militarii, securistii si restul despre care vorbeste coana Mariana Campeanu nu sunt oameni speciali. Femeia asta se crede scapata in banii statului, precum purceaua in lucerna sau sobolanul in hambar.

  • sa vedeti si pensiile magistratilor ! Nicio legatura cu ce au cotizat, iar ce au cotizat, nicio legatura cu veniturile reale care pe langa salariu cumuleaza nenumarate prime substantiale.

 2. cum le stie “mneaei” …mai rar! Halal. Sa protejam pe nea dogaru si alte lepre asemeni lui!

 3. Da…da…madam Pauker! Categoriile acestea de pensionari merită din plin aceste pensii speciale! Militarii (APV-iştii) pentru meritul de a ne împuşca şi a se împuşca între ei la revoluţie, poliţiştii (foşti miliţieni) pentru că au fost nişte adevăraţi ,,Garcea”, minerii pentru că au beneficiat de subvenţii grase şi au ,,plantat flori ” în Capitală.
  Càt despre agricultori……formularea este genială : ,,legea se va referi la toti cei care activeaza in domeniul agriculturii, dar care nu puteau contribui pana acum la bugetul de stat. Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la fondul de pensii, statul ii mai adauga 10 sau 20 de lei. S-ar putea !!! ca aceste persoane sa inceapa sa contribuie”.
  Curat liberal!

 4. Pensii speciale pentru politisti, mai treaca-mearga (dar NU de la cinci mii de lei lunar in sus !), dar pentru militari ?!? Ce au facut astia in mod deosebit, ne-au aparat de … muste si tantari ?!? Sau li se va da pentru tot ce au facut la lovilutie ?!?!?!?!?
  “Lege speciala pentru oamenii care lucreaza la sate” …
  I-auzi, mai lucreaza cineva in satele romanesti la ora actuala ? E o noutate care merita sarbatorita !

  • Normal , firesc, cinstit si logic este ca fiecare sa primeasca pensia care corespunde cotizatiilor pe care le-a achitat de-a lungul carierei.

   In privinta unor pensii sub limita necesara supravietuirii, cum deseori este cazul agricultorilor, se poate apela, ca in toate tarile civilizate, la un fond de solidaritate.

Comments are closed.