antarctica-cetate

O curioasă imagine din Antarctica a reușit să agite internetul. Este o fotografie luată din satelit și difuzată de Google Earth, care înfățișează o formă ovală acoperită de gheață și zăpadă. Mai multe site-uri dedicate teoriilor conspirației susțin că este vorba de o urmă evidentă a unei foste civilizații care ar fi populat cândva Polul Sud. Oamenii de știință înclină, însă, către ipoteza unui fenomen geologic natural, scrie Ouest-France, citat de digi24.ro

Oare a fost cândva locuită Antarctica? se întreabă amatorii teoriilor conspiraționiste de când imaginea aeriană, surprinsă de Google Earth, circulă pe internet. În fotografie, se distinge pe suprafața înghețată o formă ovală care ar avea un diametru de circa 120 de metri. Imediat, unii au văzut în aceasta dovada că o civilizație umană a existat cândva la Polul Sud.

Alții înclină spre teorii ceva „mai științifice”. Ar fi vorba despre o „sastruga”. Este un cuvânt care provine din Groenlanda și înseamnă o dună de zăpadă creată de vânt.

antarctica-cetate

Forma ovală este, totuși, mai puțin obișnuită, pentru că, spre deosebire de sastruga, are mai degrabă niște margini foarte bine conturate.

Nu este de mirare că mai multe site-uri conspiraționiste au scris că e vorba despre „structuri, monumente și temple fascinante, construite de o veche civilizație, în timpuri în care Pământul și Antarctica arătau cu totul altfel față de azi”. Poate e Atlantida? se întreabă aceste site-uri.

Problema este că aceste informații false circulă masiv pe internet și devine din ce în ce mai greu de delimitat ce e adevărat de ce e fals, spun specialiștii.

„Din punctul meu de vedere, ar putea să fie vorba despre o rețea de crevase (n.r. – despicătură într-un ghețar montan). Se datorează mișcărilor gheții, pe ocean sau pe pământ. În fotografie, nu se vede prea bine unde este…Este vorba de o formă mai ciudată decât ceea ce am mai văzut”, recunoaște Frédérique Rémy, autorul lucrării „Istoria polilor. Mituri și realități polare în secolele XVII-XVIII”.  Este un fenomen natural, care apare și dispare după cum bate vântul. Uneori, aceste mari crevase pot reapărea în vara următoare, explică specialistul.

Nu sunt indicii despre data când a fost făcută fotografia Google Earth. Oamenii de știință avertizează însă că în funcție de perioada anului, soarele este foarte jos în Antarctica (mai ales în octombrie), iar lumina razantă poate provoca iluzii optice, jocuri de umbre care ne înșeală privirea. Imaginile din satelit pun și o problemă de scară. Putem crede că este vorba despre o formă de relief foarte mare, în timp ce, în realitate, poate că imaginea a fost luată cu zoom. În Antarctica, totul este alb, gri și reperele se pierd repede, mai spun specialiștii.

Însă tocmai aceste fotografii tulburătoare îi fac fericiți pe cei cărora le plac teoriile mai puțin convenționale.

Și totuși, teoria unei civilizații străvechi este imposibilă, spune Frédérique Rémy. În Antarctica există gheață de 30 de milioane de ani. Calotei polare i-au trebuit 15 milioane de ani să se formeze, iar de alte 15 milioane de ani este acolo, la locul ei. Iar acum 15 milioane de ani, nu existau oameni pe Terra. Primii hominizi datează de acum șapte milioane de ani și în niciun caz nu erau în Antarctica, argumentează specialistul.

antarctica-cetate

Nu este însă prima oară când o imagine din satelit dă naștere unor teorii fanteziste. În noiembrie, imagini ale unor simpli munți din Antarctica au devenit în imaginația unora „piramide” care dovedeau existența unei vechi civilizații. În realitate, era vorba despre formațiuni muntoase, care se formează prin eroziune și mișcări ale ghețarilor și care poartă numele de „nunatak”, adică mici munți acoperiți de gheță întărită. Eroziunea glaciară pe care acești munți o suportă pe versanți le dă aspectul unor formațiuni sculptate, cu pereți foarte abrupți, de aici și asemănarea – în funcție de unghiul de perspectivă – cu niște piramide.

Și mai recent, imagini surprinse de o misiune de cartografiere a NASA (vedeți aici o galerie foto), IceBridge, au alimentat din nou teoriile mai puțin ortodoxe, întreținute, ce-i drept și de Ashoka Tripathi, un cercetător de la Departamentul de Arheologie al Universității Calcutta. „Clar este vorba despre urme ale unei așezări umane”, a afirmat el, citat de tabloidul „The Daily Mail”.

Tastați „Hitler” sau „Antarctica” pe un motor de căutare (de preferat în engleză) și veți găsi o mulțime de teorii care mai de care mai năstrușnice. Întrebarea care se pune în final este de ce îi fascinează polii atât de mult pe adepții teroriilor complotului? „Cunoaștem Pământul din ce în ce mai bine. Dar nu știm mare lucru despre poli. Antarctica are 15 milioane de kilometri pătrați, există expediții, dar sunt numai câteva stații de cercetare și acestea numai înspre coaste. Sunt milioane de kilometri pătrați neexplorați”, explică Frédérique Rémy.