deszapezire-comuna-alba

Primarii din localitatile ingropate in zapada ar trebui sa ia lectii de la colegii lor din Alba. Mai multe comune din acest judet au cumparat utilaje de deszapezire cu bani europeni iar acum nu mai asteapta licitatiile de la stat ca sa afle cine curata drumurile, relateaza stirileprotv.ro

Localnicii nu mai stau cu teama ca nu vor putea sa isi scoata masinile din curte, deoarece au mereu soselele curate. Astfel si bugetele locale economisesc anual zeci de mii de lei.

Chiar daca a nins din belsug in ultimele zile, pe strazile din comuna Daia Romana se circula fara probleme. Si asa se intampla de doua ierni incoace, de cand autoritatile au apelat la fondurile europene, pentru a cumpara un utilaj de lux, care are si sararita si lama. A costat 30.000 de euro – echivalentul unui autoturism – si nu ii lipseste nimic pentru a deszapezi ca la carte.

Iacob Damian, angajat primarie: „Putem interveni oricand, la orice ora. Suntem dotati cu tot ce trebuie, avem sare.”

Contributia financiara a comunei este astfel zero.

Visarion Haprian, primarul comunei Daia: „Ne putem administra singuri si cheltuielile la bugetul comunei, comparativ cu o societate de deszapezire, sunt deosebit de mici putem economisi undeva peste 60 de mii de lei.”

Localnica: „Bine ca ne deszapeste si ne curata pe drumuri, cum sa nu ne para bine. Din fonduri europene doar nu o sa dam noi banii pe ele. In fiecare zi trece incolo, trece incoace.”

Localnic: „Cum ninge, cum intervine omul potrivit la locul potrivit. Banii sunt de la UE, asta inseamna sa faci ceva pentru comuna.”

Si in comuna Ciugud, autoritatile au decis sa nu mai astepte licitatiile statului, pentru a afla cine le curata soselele. Tot cu bani europeni, au achizitionat trei utilaje.

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud: „Deszapezim undeva la 50 de km de drumuri comunale si strazi si economia pe care o facem la bugetul local este undeva la 250.000 de lei in fiecare an.”

Nu e nevoie nici de personal in plus, pentru ca cei care deszapezesc sunt chiar angajatii primariei.

Daniel Nicoara, angajat primarie: „Ori de cate ori ninge, noi in 10 minute iesim, incarcam, dam cu sare sa fie strazile aproape negre, sa poata circula lumea la serviciu.”

Orice primarie din tara poate lua fonduri europene pentru astfel de investitii.