În aprilie 2010, fostul ministru al Sănătății, Cseke Attila, îl demitea pe directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel. La momentul demiterii, Iordăchel a fost acuzat că nu a îndeplinit planul de măsuri necesar pentru reautorizarea Institutului. Doi ani mai tîrziu, fostul director Iordăchel cîștigă în instanță dreptul de a se reîntoarce pe fotoliul de director al Institutului Cantacuzino, precum și plata salariilor care i s-ar fi cuvenit în cei doi ani cît a durat procesul.

Faptul că Radu Iordăchel a fost demis din fruntea Institutului Cantacuzino din cauză că a fost un manager incompetent, nu înseamnă că omul a și acceptat acest lucru. Astfel, după ordinul de demitere – Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. R/1022/16.04.2010 , Iordăchel a dat Ministerul Sănătății în judecată. Drept urmare, în aprilie 2011, Curtea de Apel București dă următorul verdict în Dosarul numărul 9920/2/2010: “Dispune reîncadrarea în funcția deținută anterior emiterii actului administrativ anulat și plata drepturilor salariale începînd cu data emiterii Ordinului și pînă la rămînerea definitivă a sentinței. Respinge cererea de acordare a daunelor morale ca neîntemeiată.” Boon! Următorul pas l-a făcut Ministerul Sănătății și a constat în recurs la decizia dată de Curtea de Apel București. Astfel, dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casație și Justiție care în data de 4 aprilie 2012 s-a pronunțat extrem de simplu: respinge recursul ca nefondat. Ceea ce înseamnă că Ministerul Sănătății a pierdut, iar fostul manager Iordăchel va fi repus în funcție pe 19 aprilie și va primi și salariul pentru doi ani, adică peste 30.000 euro. Elegant pentru Iordăchel, extrem de trist pentru instituțiile statului român.

E drept că și Iordăchel a pierdut în trecut un proces intentat de Institutul Cantacuzino. Numai că în dosarul din 2004, Iordăchel a fost obligat de instanță – Judecătoria Sectorului 6, să restituie mai multe obiecte de inventar care aparțineau Institutului și să plătească cheltuielile de judecată.

Problemele cu care se confruntă Institutul Cantacuzino sînt vechi și persistente. Deși Institutul este singurul producător intern de vaccinuri și seruri, Ministerul Sănătății nu a găsit soluții viabile pentru a-l rentabiliza. În plus, la ora actuală, toate ariile de producție pentru produsele administrabile la om sînt închise. Motivul este acela că ANM (Autoritatea Națională a Medicamentului) nu a autorizat nici una din ariile de producție. În plus, pe 16 ianuarie, Ministerul Sănătății decidea stoparea campaniei de vaccinare antigripală, precum și retragerea din cabinetele medicale a celor peste 350.000 doze de vaccinuri gripale produse de Cantacuzino. La momentul respectiv, ministrul Ladislau Ritli declara că: “Am decis retragerea vaccinurilor și distrugerea acestora, după ce analizele la mai multe serii de vaccinuri au evidențiat unele neconformități”. De asemenea, cei de la Sănătate declarau în ianuarie că doresc să recupereze de la Institut suma plătită pentru dozele neutilizate, adică 3,5 milioane RON. Pînă în prezent nu au făcut publice respectivele neconformități și nici dacă au recuperat suma menționată.

Ironia mare este că și cel care a fost numit să conducă Institutul Cantacuzino după demiterea lui Iordăchel din 2010 – Radu Dorel Lucian, fusese înlocuit la sfîrșitul mandatului pentru management defectuos în perioada 2005-2009.

6 COMENTARII

  1. Imi pare rau de tot ceea ce se intampla la Inst Cantacuzino. Am avut multiple colaborari cu acest institut si cunosc bine oamenii de acolo. D-l Dr. Radu este o persoana extrem de capabila si un om de stiinta foarte bun. Sper ca viitorul institutului sa se imbunatateasca si problemele interne sa nu mai fie subiect de discutie in presa.

    • O fi bun ca „om de stiinta” dar ca manager… nu prea din moment ce nu a reusit reautorizarea Institutului. Cred ca va dati si dumneavoastra seama ca fara aceasta autorizatie, adio productie interna de vaccinuri, deci… traiasca importul.
      Ar fi momentul ca fiecare sa-si dea seama unde este priceput si unde nu. Lucrurile evolueaza, nu mai suntem in anii ’80 cand toata lumea se stie de TOATE.

  2. Minunat. La adresa cui e razbunarea aceasta. Sa ma gandesc la titlul articolului dintr-un ziar gratuit de azi si sa consider o razbunare politica la adresa d-lui Basescu? Prin ce erau neconforme vaccinurile? erau prea bine facute? Nu aveau mercur in ele, nu erau crescute pe celule He-LA?Domnul A. Nastase reuseste in sfastit sa isi duca la indeplinire „dorinta” (determinata de un plic foarte consistent) de a inchide institutul sa poata veni firme frantuzesti cu minunatele lor vaccinuri ca distribuitori unici in piata?

  3. Pai da , ca asa cum ziceam si eu,asta se intimpla cand politicul a ajuns la toate nivelurile si afecteaza bunul mers al lucrurilor peste tot.Dac directorul era venit prin concurs , asa cum se intimpla pe la privati, poate ca exista si competenta odata cu fisa postului riguros intocmita. Asa daca sunt numiti politic, nema…. 😉

    • Parcă noul cod al muncii prevede obligativitatea realizării unor evaluări periodice a angajaţilor.

  4. Bun asa !!!….ce dreaq de Legi avem in Romania ???

    il dai pe unul jos ca-i incompetent si Legea te obliga sa-l pui inapoi in functie ,chiar daca-i Prost si nu-i rau daca iasa si la pensie din acel loc .

    In ce tara traim ,mài fratilor ???

    pai, cu legile astea si Jstitia noastra autentica ,nu mai scapam de IMCOMPETENTI SI NON VALORI ,VEAC !!!

Comentariile sunt închise.