Actorul Iurie Darie a fost înmormântat duminică la ora 16,00, cu onoruri militare, la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, la slujba oficiată de cinci preoți, în fața capelei cimitirului, fiind prezente aproximativ 500 de persoane.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a arătat că îl cunoaște pe Iurie Darie de când acesta s-a refugiat în România din Basarabia, în anii ’45-’46.

‘Am fost colegi de liceu’, a spus regizorul, adăugând că se bucură că actorul a rămas în memoria oamenilor și că au venit atât de mulți să își ia adio de la el.

Și Florin Piersic a venit să își ia la revedere de la Iurie Darie, spunând că va sta doar puțin, fiindcă trebuie să plece la Petroșani, unde joacă într-o piesă.

‘Am venit la Iurie Darie pentru că el a fost și va rămâne un model pentru mine. Iura a fost un om cu O mare și un artist cu A mare. Visam să ajung și eu ca el. Niciodată nu am reușit. El era cel mai frumos actor al românilor’, a spus emoționat Florin Piersic.

De Iurie Darie și-a adus aminte și Ion Dichiseanu, care spunea despre actor că a fost ‘un om cu majuscule’, și Geo Saizescu, care a spus că a fost prieten și coleg cu Iurie Darie.

Printre actorii care au dorit să își ia un ultim rămas bun de la Iurie Darie s-au numărat și Rodica Popescu Bitănescu, Monica Ghiuță, Daniela Nane, Marian Râlea, George Ivașcu, Alice Barb, Sebastian Papaiani, Victor Yila, Magda Catone, Costin Mărculescu.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”24882″]

La finalul slujbei, Anca Pandrea și-a luat la revedere de la Iurie Darie, spunând doar că îl iubește, iar Sergiu Nicolaescu a spus: ‘La revedere, bunul meu prieten, nicio o grijă, nu ești singur’.

Secata de lacrimi, Anca Pandrea a repetat ca Iura a fost dragostea vietii ei si ca nu mai are motive sa traiasca. “Iura, asteapta-ma, dupa 40 de zile voi veni la tine”, ii spunea sotia indurerata marelui actor care s-a stins din viata la varsta de 83 de ani.

Regimentul 30 gardă ‘Mihai Viteazul’ a tras trei salve în timpul înmormântării lui Iurie Darie.

Actorul Iurie Darie a murit vineri seară, după o lungă suferință.

5 COMENTARII

 1. Imi aduc aminte de dumnealui din spectacolele dedicate noua copiilor la acea vreme,ma fascina talentul sau unic, pe acea vreme ,un om frumos care a stiut sa-i bucure pe cei din jur ,copii,tineri,batrani,femei ,barbati !Multumim!!
  Impresionante vorbele de suflet ale prietenilor dumnealui,cei din familia teatrului romanesc .
  Pe langa toate acestea nu pot sa nu admir iubirea dintre cele doua suflete care rezista se vede si dupa moarte ,asta da iubire !
  Dumnezeu sa-l odihneaca in pace pe marele actor Iurie Darie iar familiei indurerate sa o intareasca si sa-si gasesca pacea sufleteasca dupa acesta grea despartire!
  Ramas bun!!

  • Foarte frumos ai scris Dana; 100% de acord cu tine! Felicitari!
   Dumnezeu sa-l ierte! OM RAR!

   • dec,le-am scris cu sufletul ,poate de acolo si frumosul,iar felicitarile apartin tot dumnealui deoarece a reusit sa-mi imprime asta in suflet .

Comments are closed.