E o specie relativ noua, specia jurnalistului revoltat, infierbantat, isteric cu spume la gura, care protesteaza cot la cot cu oamenii de bine sau retribuitii  din aceste zile, prezenti in pietele patriei. Dreptul lor, o sa spuneti, dreptul de a-si asuma opinia, de a striga “Jos!”, “Huoo!” sau” Vrem pensii mari!”. Nimic mai fals, mana asta de revolutionari jurnalisti care “manipuleaza” condeiul sau cuvintele pot deveni foarte repede cel mai mare pericol al democratiei. Las la o parte deontologia, las la o parte “focul” permanent pe care televiziunile de stiri il intretin cu imagini false, cadre stranse si ton ridicat. Realitatea nu este cea de la televizor si va spune asta un jurnalist care a trecut prin Piata Universitatii in fiecare seara.

Atmosfera nu seamana deloc cu efuziunea din anii democratiei juvenile si  nici cu miscarile ample si sincere ale studentilor din anii ’90. Nici pe departe, dar masa aceasta sumara a protestatarilor cu revendicarilor lor ciudate si diverse trebuie respectata. Repet, nu pe ei am de gand sa-i condamn, ci pe acei jurnalisti care au uitat demult menirea pe care o au, daca au stiut-o vreodata.

Sigur ca o sa va dau exemple concrete de astfel de ziaristi mitingisti si nu pot sa nu incep cu one-man-show-ul Mircea Badea, care se umple de ridicol autoflagelandu-se intr-o batjocura de sine ciumpalaca. Ii lipsesc penele de strut, caci cele de papagal se vad de la o posta. Mircea Badea, tu nu ai ce cauta in Piata unde s-a stricat “Jos comunismul!” sau “Fara securisti!”. Nu mai bate drumul pana-n Piata Universitatii sa faci spagatul pe crucea martirilor, e de-ajuns sa protestezi zilnic impotriva sefului tau Felix Voiculescu, inalt demnitar, turnator, si asa iti vei putea aduce micul tau prinos la modernizarea Romaniei. In cazul in care-ti pasa. Despre colega Dana Grecu, si ea ametita printre protestatari, n-am ce sa zic, e un caz care tine mai mult de firea umana si de agitatiile ei, dar despre deontologul Costi Rogozanu, un respectat critic cu scoala, un factor de opinie, un vector VoxPublica, ei, despre el pot sa-mi aduc aminte cum infiera un coleg de-al meu intr-o emisiune radio ca nu a fost in campanie de partea lui Basescu. Costi Rogozanu poate fi romanticul revolutionar ratacit, baiat destept, dar cu coloana stramba, dupa vremi.

Liviu Mihaiu, catavencul candva respectabil, adora sa faca figura de Che Guevara. Ii plac uniformele militare si sa traga cu pusca. Il gasesti astazi  relatand febril la microfon revolutia mica, ofticat ca nu “se iese in numar cat mai mare”, ca nu iese bataie, ca nu suntem mai rai, ca nu, ca nu. Iertare, Comandante, dar parca nu ne-ar veni sa ne incolonam in spatele unuia care a slujit buni ani la Vantu sau care a guvernat interesat si interesant Delta Dunarii. Pe banii nostri, si a celor care protestam seara de seara, si a celor care muncim de dimineata pana noaptea.

Si-n fine deocamdata, cazul de astazi, al altfel decentului fost jurnalist sportiv Dorin Chiotea. Probabil l-ati vazut astazi la Realitatea TV, lipit de mitingul fostelor cadre militare, vituperand in stanga, dar mai ales in dreapta, autoritatile, plangand pe umerii fostilor militari care “au stat cu apa pana-n gat si nu e posibil ca astazi sa aiba pensii asa de mici”. Cat de mici? Peste zece si zeci de milioane, adica mult peste media altor romani muncitori si cinstiti, dar care nu au avut mareata sansa sa imbrace haina militara. Ceva mi-a mirosit urat la atitudinea lui Chiotea. Nu spun ca printre alte calitati Dorin este si fiul unei reputate politiciene din Zimnicea care a candidat candva la primaria orasului din partea partidului lui Basescu. Am spus Zimnicea? Da, curata coincidenta! In Zimnicea, unde marele magnat Ioan Niculae si-a construit o capitala de imperiu financiar putin certat cu DNA, atat de certat incat aud din surse ca multi angajati ai miliardarului ar fi participat chiar azi la miting.

12 COMENTARII

 1. m.badea dana grecu si ceilanti urlatori nu sunt ziaristi ci marionetele lui voiculescu asa ca este o mare diferenta intre afi jurnalist si a fi mincator de kkt.

 2. Polarizarea ziariştilor (altfel independenţi)… interesant subiect.
  Mă tot întrebam de ce şi cum pot unii dintre ei sa minta şi sî manipuleze întruna de atâta amar de ani?
  Mi-am dat seama ce vor când l-am văzut pe Sorin Roşca Stănescu la mitingul opoziţiei anunţându-şi înrolarea în PNL.
  Vor funcţii.
  SRS simţind ca se spulberă actuala putere se visează preşedintele director-general al TVR, Ciutaco+grecisto+badişti+tudorici şi alţii au şi ei aspiraţii şi pentru asta … transpiraţii ca să mobilizeze cât mai mult[ lume în piaţă.
  Şi eu sunt nemulţumit, de multe. Şi dacă mă duc în piaţă rezolv ceva? Rastorn Guvernul! Ei şi? Dau jos Preşedintele! Ei şi?
  Cei ce vor veni vor rezolva CRIZA MONDIALĂ??? O voi duce mai bine pe termen scurt şi mediu ???
  Protestatarii şi-au spus păsul. Puterea i-a văzut, Opoziţia i-a văzut, Lumea i-a văzut.
  Problema juraliştilor independenţi de la realtatea+antene+romaniaTV si mai noul GiGa vor să transforme protestul în REVOLUŢIE!!!
  Vor să instaureze ce? Sau să reinstaureze regimul in care şeful lor era ce era?
  Daca nu era atât de intens mediatizat acest eveniment, credeţi că mai era cineva în piaţă
  Morala: Jos Dictatorul care n-a chemat minerii, armata, APACA, Maşini Grele, 23 August să planteze flori în Piaţa Universităţii!!!

 3. Eu cred si sint sigur ca scoaterea in strada o pensionarilor din armata a fost o tactica mizerabila de a face ca manifestanti din invatamint sau din alte categorii sociale sa se incaiere cu pensionari din armata ca foeteze mina guvernului sa demisioneze. Acest sindicalist Dogaru facut ofiter de Iliescu la apelul bucancilor,a scos pensionari din MAPN ca sa ii foloseasca pentru opozitie,dar a fost foarte dezamagit ca marea parte a acestor pensionari din demnitate si dindu-si seama de diversiunea pregatita au ramas in casa. Cinste lor. Acest sindicat din punct de vedere legal sau dupa legile militare functioneaza ilegal,eu cred ca seful procuraturi militare trebuie sa ceara tribunalului care a legalizat acest sindicat,sa fie anulat si scos in afara legi.Sint sigur ca multi pensionari din MAPN nu sint de acord sa fie reprezentati de acest alcoolic nespalat si neingrijit duhnind a wisky pe la emisiunile TV favorabile opozitiei. Un fost cadru militar nu o sa il vedem niciodata prezentindu-se in public,neras netuns s-au imbracat neingrijit asa cum se prezinta acest Mos Teaca Dogaru. Numai luindu-te dupa criteriile de mai sus cum trebuie sa arate un fost cadru militar iti poti da seama ca Dogaru nu are si nu a avut nici o treaba cu adevarata armata.El a fost doar un sifon infiltrat de iliescu in armata.

 4. Vin vremuri si mai grele!

  GUVERN MONDIAL

  2 Tesaloniceni 2:3-4
  „Nimeni să nu vă amăgească în vreun chip;
  căci nu va veni înainte
  ca să fi venit lepădarea de credinţă,
  şi de a se descoperi omul fărădelegii
  (Sau: omul păcatului); fiul pierzării,”
  „potrivnicul, care se înalţă mai presus
  de tot ce se numeşte „Dumnezeu”,
  sau de ce este vrednic de închinare.
  Aşa că se va aşeza în Templul lui Dumnezeu,
  dându-se drept Dumnezeu.”
  *****
  O criză mondială frământă pământul,
  Economiei îi pregăteşte mormântul.
  Decăderea a atins negru apogeu,
  Mândria şi trufia stârnesc eul mereu.

  Egocentrismul s-a-ntins până la culme,
  Lăsând în vârful ştiinţei negre urme.
  Necredinţa cuprinsă de-al pierzării şoc,
  În ignoranţă strânge groază pe stoc.

  Criza mondială cere o nouă ordine,
  Dând iluzia unui timp de mai bine.
  Economiile lumii toate-s în derivă,
  Fiara cu semnul ei e tot mai activă.

  Însemnele ei sunt pregătite minuţios,
  Făcute pe ascuns, aranjate cu perfidie,
  Adulmecă omul cu un foc nesăţios,
  Să-l prindă în mreaja sa de viclenie.

  Guvernul mondial e-n fierbinţeală,
  Avarii tot mai mulţi, puşi pe pricopseală,
  Pun avere peste avere şi nu-i destul,
  Îi mână din spate un duh nesătul.

  Biblia ne vorbeşte de aceste vremi,
  Priveşte la cer, tu n-ai de ce să gemi.
  Nu te teme, profeţia se-mplineşte,
  Împărăţia de o mie ani curând soseşte.

  Un nou început pentru un nou pământ.
  De ce, cu criza asta să mă frământ?
  Generalizată, ea vine val după val,
  Pregătind teren Guvernului mondial.

  Despre care, Biblia ne-a dezvăluit,
  Întronarea lui satan e deja stabilit.
  Această criză cum nu s-a mai întîlnit,
  În taină de milenii s-a pregătit.

  Profeţia cu anticrist se-mplineşte,
  Pas cu pas, zi de zi tronu-şi pregăteşte.
  Satan ştie că vremea-i pe sfârşite,
  Încearcă să vadă pe cine poate-nghite.

  De-ar putea, pe cei socotiţi neprihăniţi,
  Cu toată viclenia ar vrea să-i robească.
  Staţi lângă Domnul ca să fiţi sfinţiţi,
  Al răului germeni să nu încolţească.

  Spre pocăinţă omule hai ţâşneşte,
  Mai e puţin şi har nu se mai găseşte.
  Împărăţia în astă vreme se ia cu năvală,
  E vreme de trezire. Nu dormii, scoală!

  Îmbracă-te cu armătura Domnului,
  Să poţi ţine piept lui satan cu credinţă.
  Rămâi statornic sub puterea harului,
  Cu bucuria născută-n pocăinţă.

  Ca nimic să nu te amăgească-n vre-un fel
  Şi să te abată din drumul mântuirii.
  Veghează, să nu te răpună cel mişel,
  Stai pecetluit în legământul iubirii.
  *****
  1 Petru 5:8-9
  „Fiţi treji, şi vegheaţi!
  Pentru că potrivnicul vostru, diavolul,
  dă târcoale ca un leu care răcneşte,
  şi caută pe cine să înghită.”
  „Împotriviţi-vă lui tari în credinţă,
  ştiind că şi fraţii voştri în lume trec
  prin aceleaşi suferinţe ca voi.”
  Efeseni 6:11
  „Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu,
  ca să puteţi ţine piept
  împotriva uneltirilor diavolului.”

  • tineri și nu numai. Pot fi poze serioase, pot fi hiazli sau ușor ironice. Dintr-o zi cu soare sau dintr-o zi ploioasă. La fel cum se eente2mplă și een

 5. Ma intreb, impotriva unor astfel de „jurnalisti” si a unor astfel de trusturi media nu se poate face nimic? Ce pazeste CNA, doar cuvintele deocheate, reclama involuntara, numaratoarea reprezentarilor politice…? La urma urmei, instigarea la violenta este un delict mult mai grav.Agresivitatea media a depasit orice limita si se manifesta in aproape orice mesaj difuzat. Unde e CNA-ul?

 6. Scurt, cand se vorbeste despre jurnalism, dar la obiect d-le Chirila! imi place ce ne-ati spus si mai ales pentru ca acum stiu ca Zimnicea are viata de oras. Pro tv-ul l-a declarat de multe ori oras fantoma!

 7. De unde nu este, nu poti cere. Polarizarea jurnalistilor, insa, este in mare masura legata de polarizarea mogulilor de presa, ceea ce ma face sa cred ca este mai degraba o defectiune de sistem decat o mutatie a comportamentului jurnalistic. Cu siguranta, desigur, unora le lipseste decenta si cad in excese care devin gretoase. Jurnalismul cu solda este o meserie in care compromisul este impus de raportul jurnalistului cu interesele angajatorului, angajator care, de cele mai multe ori, nu are nimic comun cu presa. Putini jurnalisti au un profil de freelanceri si isi permit sa refuze compromisuri majore, dar si acestia au legaturi de dependenta finaciara. Oricum ai da-o, nu iese niciodata ca in manuale.

  • Mai Alexandra deci ai fost la Pestera de Gheata, ne gandeam si noi, dar se pare ca nu ne cecarterizaaza ptr ca noi nu avem nici echipament adecvat si nici curaj sa excaladam stancile. Oricum cred ca o drumetie pana acolo e pe placul nostru, dar asta cu alta ocazie. Deocamdata a fost suficienta si placuta excursiunea noastra pana la Cascada Tamina de weekend-ul trecut. Ai dreptate cu sosetele ptr ca si al meu sot s-a bagat in apa pana la glezna la cascada ca sa fotografieze mai de aproape peisajul si bine inteles ca s-a udat rau de tot asa ca pe viitor am zis ca nu strica o pereche de sosete si de incaltari luate de rezerva in rucsac caci nu se stie niciodata cand iti trebuiesc. Dorina.

 8. Dl Catalin Chirila, din cauza acestor „jurnalisti” am decis sa sprijin cum pot au proiectul NasulTV.
  Vreau sa vad o televiziune independenta, profesionista care sa-mi prezinte adevarul si realitatea oricat de bune sau rele ar fi ele,.
  Vreau sa vad o televiziune ce nu ma manipuleaza in functie de interesele economice sau politice ale patronului.
  Pentru toate acestea cred in proiectul dlui Radu Moraru.

Comentariile sunt închise.