In sezonul estival care tocmai a inceput se va inregistra cea mai intensa activitate solara, iar nivelul radiatiilor ultraviolete va fi mai mare decat in anii precedenti. Expunerea la soare trebuie facuta cu prudenta, atentioneaza medicii. Acesta este ultimul an din ciclul solar actual (cu numarul 24), o variatie periodica a activitatii si a radiatiei solare. Estimarile facute de specialistii de la NASA arata ca 2013 va fi anul cu cea mai intensa activitate solara din acest ciclu, iar varful se va inregistra in luna august.

Dincolo de aurorele boreale spectaculoase pe care le creeaza, eruptiile solare pot sa produca efecte nedorite. Exista riscul ca ele sa schimbe temperatura globala, sa influenteze campul magnetic al Pamantului si sa dea peste cap comunicatiile, dar si sa creasca nivelul de radiatii ultraviolete. Exploziile solare scad cu cateva procente stratul de ozon din stratosfera, care ar trebui sa absoarba radiatiile ultraviolete (UV). Prin urmare, cand nivelul de ozon este mai redus, o concentratie mai mare de radiatii UV ajunge pe suprafata Pamantului.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”37495″]

Medicii avertizeaza ca expunerea la soare fara protectie este cu atat mai periculoasa in sezonul estival care tocmai a inceput. Nu exista creme de plaja care sa blocheze in totalitate radiatiile ultraviolete (nici chiar hainele nu ne protejeaza decat in proportie de 80%), dar produsele existente pe piata sunt suficient de bune pentru prevenirea cancerului de piele. Factorul de protectie solara al cremelor de plaja variaza de la 2 la 50+, iar el trebuie ales in functie de fototipul pielii.

Creme cu FPS 50+ ar trebui sa foloseasca mai ales persoanele blonde, roscate ori satene, cu ochi verzi sau albastri. Bronzarea este posibila chiar si dupa aplicarea acestor creme, dar ea se face intr-un timp mai indelungat. Pe masura ce pielea se bronzeaza, poate fi aplicata o crema cu fotoprotectie mai scazuta. Copiilor le este, de asemenea, indicata o crema de plaja cu fotoprotectie maxima. Expunerea neprotejata la soare in copilarie creste riscul de a face cancer de piele la maturitate, au semnalat mai multe studii de-a lungul timpului. Nu in ultimul rand,. Persoanele cu multe alunite ar trebui sa foloseasca o crema cu factor de protectie foarte ridicat si sa mearga la medic daca observa ca aspectul alunitelor s-a modificat. O alta informatie de care ar trebui sa se tina cont inainte de a cumpara o crema de protectie solara este ca ea sa ofere protectie atat impotriva radiatiilor ultraviolete de tip A (UVA), cat si impotriva celor de tip B (UVB), mentiune care ar trebui sa existe pe eticheta. Cremele si lotiunile fotoprotectoare nu se aplica dupa ce am ajuns pe plaja, ci cu 20 de minute inainte de a iesi din casa. O alta regula importanta este sa nu combinam produsele de machiaj cu crema, pe de o parte, pentru ca aceasta din urma va fi mai putin eficienta, iar pe de alta, pentru ca amestecul favorizeaza aparitia acneei.

Radiatiile ultraviolete sunt periculoase nu doar pentru piele, ci si pentru ochi. Ele cresc riscul de cataracta (opacifiere a cristalinului) si predispun ochii la degenerescenta maculara senila, cauza principala de orbire la varsta a treia. Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiatiile UVB, insa nici razele UVA nu sunt complet inofensive. Ochelarii de soare ar trebui sa ofere o protectie de 99% impotriva razelor UVB si de cel putin 95% – de radiatiile UVA. Pe eticheta unor ochelari de calitate, care protejeaza vederea, ar trebui sa se regaseasca aceste informatii. Cel mai sigur este sa cumparam ochelarii din magazinele de optica medicala, pentru ca este putin probabil ca cei ieftini, de la taraba, sa aiba filtre UV.

Soarele a intrat in cel de-al 24-lea ciclu de activitate la data de 8 ianuarie 2008, iar 2013 marcheaza sfarsitul lui. Ciclurile de activitate solara sunt determinate de campul magnetic al soarelui, care se inverseaza, in medie, o data la 11,2 ani (cele urmarite pana acum au avut durate intre 8 si 15 ani). Activitatea se masoara in numarul de eruptii solare, de pete solare si de radiatii. „Daca prognoza noastra este corecta, ciclul solar 24 va avea un numar maxim de 90 de pete solare“, spune Douglas Biesecker, presedintele Administratiei Nationale a Oceanelor si Atmosferei din SUA (NOAA). Numarul de pete solare preconizat de specialist este insa cel mai mic din ultimul secol, mai exact din 1928 incoace, cand s-a inregistrat minimul de 78 pete solare. Calculele specialistilor de la NASA arata ca, in medie, un ciclu solar atinge punctul sau maxim de activitate la 114 pete solare.

2 COMENTARII

  1. bun si cum sa inteleg eu matematic acest avertisment. Avem cel mai mic numar de pete solare estimate, concordante cu o activitate mai redusa, dar in schimb textual se spune ca activitatea solara creste.
    Nedumerita.
    Suna….a…. folclor stiintific

Comentariile sunt închise.