Premierul Victor Ponta l-a anuntat, luni, pe Jose Manuel Barroso ca intentioneaza sa trimita o scrisoare, co-semnata de Traian Basescu, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, prin care va solicita liderilor fiecarui stat membru UE un raspuns pozitiv, in luna martie, privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

„Mi-am exprimat recunostinta pentru pozitia constanta a presedintelui Barroso si a Comisiei Europene ca Romania este pe deplin pregatita pentru a adera la Spatiul Schengen. L-am informat pe presedintele Barroso ca intentionam sa trimitem o scrisoare comuna, semnata de presedintele tarii, de premier si de catre presedintii celor doua camere ale Parlamentului, catre toti sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, cu solicitarea unui raspuns pozitiv in martie (la Consiliul Justitie si Afaceri Interne- n.r.). Apreciez sprijinul Comisiei Europene pentru aceasta aderare a Romaniei si Bulgariei”, a precizat Premierul, citat de Agerpres.

Declaratia Prim-ministrului a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Bruxelles. Oficialul european si-a exprimat sprijinul pentru aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, Victor Ponta multumindu-i acestuia pentru rolul pe care l-a jucat anul trecut. Ponta a tinut sa mentioneze ca acordul semnat intre Premier si Presedintele Basescu este „un instrument util pentru ca toate institutiile sa coopereze pentru binele tarii”.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica in cadrul unei conferinte de presa la Cotroceni, ca sustine „fara rezerve” mentinerea pe lista prioritatilor a aderararii  Romaniei in spatiul Schengen, motivat de progresele inregistrate in raportul MCV, insa a subliniat ca pentru un raspuns pozitiv in primavara trebuie rezolvate probleme semnalate de Comisia Europeana.

„As transmite guvernelor statelor membre o scrisoare in care as spune ‘Asa a fost, dar vom rezolva problema aici, asa a fost, dar pana la data nu stiu care vom face urmatorul lucru’, in asa fel incat dezbaterea din Consiliul JAI din martie sa nu se faca fara sa fie aceasta scrisoare. Este o parere a mea. (…) nimeni nu ar gandi ca scrii ceva si apoi nu indeplinesti”, a precizat Presedintele.