Unul dintre romanii care au reusit sa evadeze din mainile teroristilor din Algeria a povestit, duminica pentru un post de televiziune, cum a scapat din complexul unde era tinut ostatic. Liviu Floria a declarat ca starea sa psihica nu este foarte buna si ca va oferi mai multe detalii dupa ce lucrurile se vor mai linisti.

“Nu sunt foarte bine psihic, dar fizic sunt bine. Nu am dormit prea bine. Vreau sa fiu sigur ca colegii mei sunt in siguranta si dupa aceea vorbim”, a precizat romanul, intr-un scurt interviu.

Liviu Floria a refacut filmul evadarii, povestind prin ce a trecut dupa ce a scapat din complexul din Algeria unde era tinut ostatic de teroristi. El a relatat cum, alaturi de un alt coleg, a stat ascuns sub un birou in timp ce atacatorii executau ostatici, reusind apoi sa fuga din complex. S-au tarat pe sub masini, au sarit garduri si au mers aproximativ 30-35 de kilometri prin desert, salvandu-se.

“Era întuneric, ne-am strecurat pe sub masini, ne-am tarat, am ajuns la un gard, am reusit sa sarim si de acolo am reusit, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ajungem unde ne propusesem. Am mers prin desert cel putin 30-35 de kilometri, timp de aproximativ 15 ore. Nu am fost salvati, ne-am salvat singuri. A fost un cosmar pentru un om civilizat, ne-am salvat in ultimul moment, cand am luat decizia sa evadam, alta sansa nu aveam. Am evadat impreuna cu alti sapte colegi, intre care un roman, norvegieni, britanici, un localnic si Iachim Gheorghe. Localnicul ne-a ajutat foarte mult. Nu am fost retinuti, nu am fost salvati, ne-am salvat singuri. Dacă as fi fost retinut ca ostatic, probabil ca nu mai vorbeam acum. La momentul declansarii atacului am fost cinci romani, in locatia cu mai multe locuri de activitate. Cand m-am intalnit cu armata algeriană si soldatii americani ne-am simtit in siguranta. Nu am avut legatura cu casa cat am fost ostatic, erau ingrijorati “, a povestit  Liviu Floria.

Romanul nu se lasa descurajat de situatia prin care a trecut si a declarat ca o sa mai plece din tara.

“O sa mai plec, viata continua, trebuie sa ne profesam profesia, atacurile teroriste nu ne descurajeaza. As vrea sa multumesc premierului, ministrului de Externe, care m-a sunat si m-a incurajat, domnului consul, care m-a sunat. Pentru romanii din Algeria: sa nu ne pierdem speranta, nu suntem mercenari, nu suntem militari, ne facem profesia. Mi-ar fi foarte greu sa ma intorc in Algeria, vreau sa vad cum o sa ma simt mental, cum ma simt fizic si după aceea mai vad. Singur nu stiu cum as fi reusit, dar intr-o echipa am reusit sa ne punem de acord sa luam deciziile potrivite in desert la momentul potrivit, altfel nu ne salvam. Nu suntem eroi, nu sunt erou, eroi sunt soldatii care lupta pe front. Important este sa nu-ti pierzi speranta niciodata, asta este cel mai important”, a precizat Liviu Floria.

La randul sau, Gheorghe Iachim, romanul alaturi de care Liviu Floria a reusit sa evadeze, a povestit, pentru televiziunea publica algeriana, cum a reusit sa scape. “Miercuri dimineata ma aflam in afara biroului si am vazut cand au venit teroristii. Au inceput sa traga in paznicii care se aflau la poarta companiei. Dupa asta au intrat in birourile cladirii si au inceput sa ia ostatici. M-am baricadat impreună cu un alt coleg, tot din Romania, intr-unul din birouri, am incuiat usa si am blocat-o cu un mobilier…”

In criza ostaticilor din Algeria au fost implicati cinci romani, dintre care doi si-au pierdut viata. Primul, un barbat din Prahova a fost ucis, iar cel de-al doilea a murit la spitalul din Algeria, dupa ce a fost eliberat de armata.

 

 

2 COMENTARII

  1. Despre politica externa si cea interna, a acestui Guvern de ‚multiperversi’ plini de diplome false si relatii intre profesori si oameni @wakki
    Să dea Dumnezeu ca exact aşa să gîndiţi voi şi în realitate, fiindcă credeţi-mă: am ani de zile de studii şi de muncă grea şi experienţe în comunicare şi în relaţii internaţionale(politică externă şi internă, mai precis), iar analfabeţi tupeişti precum PSDiştii ăştia nu am mai văzut. Dar staţi niţel, că e un model de inspiraţie străină, în definitiv Ce, ‘il dottore’ Ponta are Masterat de 2 luni de zile..la italieni, păi nu?(şi legile Academice serioase spun că nu ai voie să te înscrii la Doctorat fără să ai un Master de 2 ani, cel puţin). Şi, după cum ştim, în ziua de azi şi facultatea şi diploma de Academician(Masteratul şi Docoratul, mai precis)se dau aşa cum se dau iar P.S.D.iştii în primul şi în primul rînd, ne dovedesc în fiecare clipă că au în realitate statut de Academicieni la ţigani şi ţigănci şi evrei şi chinezi şi ruşi şi arabi şi turci şi franţuji socialişti şi alţi comunişi, păi nu?
    Ce să înţeleagă prostimea din asta:
    1)dacă unii sunt hoţi dovediţi şi au furat, fără ruşine, an după an, ar trebuie să fii ori nebun ori la fel de hoţ-hoaţă, ca să mai crezi că hoţul îşi va schimba năravul, în veci!!(mă întreb ce fel de oameni, are un partid, dacă mai păstrează în rîndurile sale violatori, tîrfe, hoţi, mincinoşi etc…)
    2)mă întreb cîţi oameni cu adevărat deştepţi au ajuns acolo unde le era locul pe drept, în Romînia, dacă de la Revoluţie încoace şi în special în vara asta cînd s-a schimbat Guvernul, doar s-a furat şi nu s-a clădit, absolut nimic!!

Comments are closed.