Luarea de ostatici din Algeria a fost revendicata, duminica, in numele gruparii Al Qaida, de catre Mokhtar Belmokhtar, un jihadist veteran, care, potrivit Reuters, cere Occidentului sa inceteze atacurile din Mali. Intr-un filmulet citat de site-ul Sahara Media, Mokhtar Belmokhtar afirma ca atacul a fost efectuat de 40 de jihadisti din tari musulmane si “chiar” europene.

“Noi, Al-Quaida, anuntam aceasta operatiune binecuvantata. (…) Suntem gata sa negociem cu Occidentul si cu Guvernul aglerian daca vor opri atacurile din Mali”, sustine liderul operatiunii din Algeria in filmuletul citat de Sahara Media, insa nepublicat pe site.

Agentia de stiri ANI din Mauritania precizeaza ca oamenii lui Mokhtar Belmokhtar ar fi revendicat luarea de ostatici din Algeria si ca ar avea stransa legatura cu raidurile armatei franceze din Mali indreptate impotriva rebelilor islamisti care au preluat controlul regiunii de nord.

Tot duminica, ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a declarat ca luarea de ostatici din Algeria reprezinta un “act de razboi”, din cauza numarului mare de persoane implicate.

“Ceea ce ma uimeste cel mai mult (este ca) se spune “luare de ostatici”, dar cand exista atat de multa lume vizata, eu cred ca este un act de razboi”, a precizat oficialul francez, pentru postul de televiziune France 5, citat de Mediafax.