Un vehicul capcană a explodat miercuri dimineață în apropiere de cartierul diplomatic din Kabul, a informat Ministerul de Interne afgan. Potrivit celor mai recente informaţii, sunt 90 de morţi şi peste 380 de răniţi care primesc îngrijiri la spital. Numărul răniţilor ar putea fi însă mai mare, scrie romaniatv.net

UPDATE 10.56: Agenţia de ştiri Pajhwok, care citează Ministerul Sănătăţii din Afganistan, a publicat un nou bilanţ al exploziei de la Kabul. Potrivit sursei, numărul morţilor este mai mare de 90, iar cel al răniţilor este de peste 380.

UPDATE 10.20: Cel mai recent bilanţ al vitimelor comunicat de autorităţile sanitare este de cel puţin 80 de morţi şi peste 350 de răniţi. Ambasada Japoniei la Kabul spune că doi membri ai personalului său diplomatic sunt printre răniţi.

UPDATE 09:55: Potrivit Ministerului Sănătăţii afgan, numărul oficial al morţilor este de 9 persoane, iar cel al răniţilor, de peste 90. Aceştia sunt cei care au au fost transportaţi la spital, unde au primit îngrijiri medicale după devastatoarea explozie cu maşină-capcană, precizează Reuters.

UPDATE 09:22: Potrivit informaţiilor oficiale, numărul celor răniţi a depăşit 150.

UPDATE 09:06: Martorii la atac au spus că explozia a fost atât de puternică, încât a spart geamurile unor clădiri din apropiere. La unele dintre acestea, suflul exploziei a aruncat în aer şi uşile unor clădiri.

UPDATE 09.59:  Basir Mujahid, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul a confirmat că explozia a fost provocată de o maşină-capcană. a spokesman for Kabul police. „A fost o maşină-capcană în apropierea Ambasadei Germaniei. Sunt şi alte clădiri publice, birouri şi reşedinţe diplomatice aici. Este greu de spus, deocamdată, care a fost ţinta exactă” a atacului, a declarat Mujahid, citat de Reuters.

UPDATE 08:53: Cele mai multe dintre victime sunt, aparent, civili, inclusiv angajaţii de la o companie de telefoane mobile locală, Roshan, potrivit TOLO News.

„O mașină capcană a explodat în jurul orei 08:25” (04H25 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish, fără să ofere detalii.

Cartierul diplomatic este zona unde se află numeroase ambasade străine. O coloană de fum gros a fost văzută ridicându-se la cer, fără să se știe imediat care a fost ținta atacului. Explozia s-a produs în centrul orașului, unde se află ministere și ambasade străine, precum şi palatul prezidențial.

Imaginile video arată distrugeri importante în zona în care s-a produs exploza. De asemenea, în jr se văd cadavre şi ambulanţe, precum şi un important cordon de securitate, potrivit rt.com.

Cât priveşte bilanţul victimelor, acesta este, potrivit celor mai recente informaţii, de zeci de morţi şi de peste 100 de răniţi.

Suflul exploziei a spart geamuri și a smuls uși din balamale la casele aflate la sute de metri de explozie.

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul. Atentatul survine la puțin timp după anunțarea „ofensivei de primăvară” a talibanilor. Gruparea jihadistă Statul Islamic a comis de asemenea mai multe atentate sângeroase în capitala afgană.