Dupa doua numiri esuate la Educatie, Victor Ponta a decis sa numeasca un interimar, pana se va decide cine va ocupa fotoliul ministerial. Premierul nu a vrut sa repete greselile anterioare, de a numi un ministru tocmai bun de luat in balon pentru plagiat sau cu studii inventate, ori cu ceva probleme de incompatibilitate.

Ministrul interimar Liviu Pop, provenit din familia sindicala draga USL, si-a anuntat prioritatile la inceput de mandat. Trecand peste contestarile legate de o incompatibilitate, fiind parte intr-un proces cu Ministerul Educatiei, si greselile din cv, ministrul “Salygny” a anuntat natiunea ca se va ocupa cu precadere de organizarea bacalaureatului si a testelor nationale.

Si totusi, de ce a fost numit Liviu Pop la Educatie? Un sindicalist modest, fara rezultate spectaculoase in plan profesional, aterizat in Guvern din invatamantul preuniversitar. La prima vedere pare a fi o numire fara miza, insa faptele ministrului demonstreaza ca lucrurile se pot rezolva usor, fara valuri, pentru bunul mers al guvernarii USL.

Misiunea Plagiatul

Acuzatiile de plagiat au dat mari batai de cap Guvernului Ponta, fara sa mai vorbim de faptul ca au avut si ecouri internationale. O prioritate pentru ministrul Pop si premierul Victor Ponta a fost inlocuirea din functie a lui Dragos Ciuparu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, in data de 24 mai. ANCS este forul national, care potrivit legii educatiei, are in subordine Consiliul National de Etica, singura autoritate care se poate pronunta in privinta unei acuzatii de plagiat si care urma sa studieze deja notoriul caz Mang, chiar daca Premierul s-a adresat Academiei Romane.

De ce era Ciuparu incomod la ANCS? In primul rand pentru ca insista pentru reinnoirea contractului cu editura Thomson Reuters, contract care punea la dispozitia cercetatorilor romani, pentru inca trei ani, o baza de date internationala, pe baza careia se putea depista usor orice plagiat. Ministrul Liviu Pop spune ca a oprit contractul  cu acordul lui Ciuparu, insa acesta dezminte categoric afirmatia interimarului si, mai mult decat atat, il face mincinos pe acesta, prezentand doua email-uri (vezi imagini mai jos) prin care solicita continuarea programului.

Pe de alta parte, in calitatea sa de presedinte al ANCS, Ciuparu decidea unde merg fondurile pentru cercetare, decizie care acum sta in pixul  noului sef al Autoritatii , conferentiar doctor inginer Tudor Prisecaru, prodecan al Facultatii de Inginerie Mecanica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si un apropiat al Ecaterinei Andronescu.

Dragos Ciuparu a facut parte din comisia prezidentiala pentru educatie, coordonata de Mircea Miclea, si isi poate trece fara sa transpire in cv un doctorat obtinut in 1999 la Université Paris Diderot, Paris 7, un stagiu de cercetator asociat in cadrul Departamentului de Inginerie Chimica la Yale University in perioada 2001-2005 si statutul de profesor vizitator la Departamentul de Inginerie Chimica la Yale University din 2005 pana in 2008. In schimb Tudor Prisacaru se poate mandri la 55 de ani cu titlul de conferentiar si un doctorat cu specializarea “cazane cu abur”.

Misiunea Sindicatul

Ministrul Pop i-a contrazis pe carcotasi la preluarea mandatului, negand orice implicare in procesul sindicatelor din preuniversitar cu Ministerul Educatiei in privinta cotizatiilor. Surpriza de proportii vine dupa ce acelasi “neimplicat” Liviu Pop emite un ordin de ministru prin care cotizatiile se pot opri din nou pe statul de salarii, cu acordul membrului de sindicat (sic!).

Un scurt istoric al problemei in cauza: in luna noiembrie 2011, ministrul Funeriu impreuna cu ministrul Finantelor si ministrul Internelor aprobau implementarea unui soft gratuit  pentru calculul salariilor, care nu permitea retinerea pe statul de plata a cotizatiilor sindicale, ratelor bancare sau cele CAR.

Sindicatele din preuniversitar s-au trezit dintr-odata cu pusculita goala, pentru ca membrii de sindicat trebuiau sa se prezinte personal  ca sa cotizeze in continuare. Gaura sindicateler s-ar ridica, potrivit presei, numai pentru anul 2012 la aproape 10 milioane de euro. In ciuda demersurilor facute de sindicate in instanta sau la Consiliul pentru combaterea discriminarii, institutiile statului au repins pe linie plangerile sindicalistilor. Totusi, astazi, ministrul Pop ia o decizie care favorizeaza sindicatele, din care el insusi provine si prin care trebuie achizitionat un nou  soft de calcul al salariilor, care in niciun caz nu va fi gratuit.

Misiunea Inspectoratul

Ultima, dar nu cea de pe urma misiune a interimarului de la educatie a fost schimbarea din functii a inspectorilor generali, chiar inainte de bacalaureat. Pentru cine nu cunoaste sistemul din invatamantul autohton aceste schimbari si numiri sunt foarte importante, mai ales in prag de alegeri.

Inspectorul general este cel mai puternic personaj in ecuatia locala pentru ca este decident in obtinerea gradelor profesorale, pentru acordarea salariilor de merit si nu in ultimul rand pentru numirea directorilor si directorilor adjuncti in toate scolile pe care le are in subordine. Adica din cel mai mic catun, pana la Casa Corpului Didactic. Acestea fiind zise, nu numai ca schimbarea inspectorilor poate bulversa examenul de bacalaureat, dar se incearca si o politizare in forta a educatiei, iar recunostinta noilor numiti in functii se va vedea cel mai bine la alegeri.

Impacat cu sindicatele, cu oameni noi in teritoriu si fara o baza de date accesibila pentru demonstrarea acuzatiilor de plagiat, se poate spune ca ministrul interimar si-a facut datoria. Urmeaza sa mai anunte rezultate la bac extraordinare si putem sa aruncam la cos tot ce s-a facut in ultimii ani pentru modernizarea educatiei.

 

17 COMENTARII

  1. Ar trebui ca cestui ministru de mucava sa i se verifice antecedentele:ce rezultate deosebite a obtinut pe linie profesionala,ce lucrari de rezonanta stiintifica a publicat,pai un ditamai ministru trebuie ales dintre cei mai buni.Realitatea e ca actualii guvernanti nu erau pregatiti pentru oferta prezidentiala ce li s-a facut si actioneaza la nimereala.S-a dovedit,daca mai era cazul,ca USL nu are oameni de certa valoare profesionala si morala care sa stie ce inseamna sa-ti iei o atare raspundere.

    • Ca fost lider sindical, sunt sigura ca numai daca-l cauta la venituri declarate si verifica cu realitatea sigur vor fi surprize…

  2. Cititi pe Hotnews art d-lui Papahagi: „Restauratia imposturii in inatamantul romanesc”

  3. celmai slab ministru,dar, ascultator al psd si pnl

    mai conteaza competenta?

  4. cred ca trebuie sa urmam exemplul presedintelui si sa-i lasam sa cada in gropile sapate de ei chiar daca in continuare copiii nostri alaturi de noi vor suferi se pare ca trebuie sa trecem prin Valea Plangerii ca sa descoperim ca ceea ce ne tine cu adevarat in viata este puricul acela mic numit constiinta pe care-l ascundem, ignoram si refuzam sa recunoastem ca-l avem chiar daca ne pisca

  5. cel mai slab si incapabil premier in ultimi 20 de ani este guvernul ponta cit tupeu de mafiot are, minte zilnic cu o nerusinare rusine ponta

    • foame de bani, teama de justitie, lipsa de scrupule, cinism, iresponsabilitate , intr-un cuvant ANTIROMANISM – asta caracterizeaza actualul guvern.

  6. Astia sunt atat de tampiti incat sa creada ca plagiatorii nu mai pot fi prinsi daca nu reinnoiesc contractul cu Thomas Reuters? Sunt o multime de baze de data, unele „free”, in care se poate urmari activitatea pulicistica/stiintifica a unui autor/co-autor pana la nivel de abstract sau rezumat al publicatiei, aceasta din urma putind fi obtinuta contra cost (in medie, 30$)- in cazul in care nu exista subscriptie – sau, in fericite cazuri, poate fi descarcata „free”. Science Direct este o astfel de baza de date, de exemplu. Insa nu cred ca un plagiat asa de grosier ca cel al lui Mang, putea trece de vreo comisie de revizie a oricarui jurnal care se respecta si sa mai si fie publicata. Specia „Mang” de plagiatori e interna, iar efectele hotiei lor sunt strict pe plan intern. De aceea isi si permit. Publica aceste pseudo-lucrari la conferinte interne sau la editurile universitatilor la care activeaza si se aplauda intre ei. Apoi merg in vizita la Stand(t)ford!

    • asta imi aminteste o intamplare din anii 80 : ungurii scosesera o „Istorie a Romaniei” revoltator de deformata. Editie mare, frumoasa, groasa, eleganta, tradusa in limbi de circulatie, pe care au trimis-o marilor biblioteci si universitati sau centre de cercetari din lume. Reactia lui Ceausescu : a interzis intrarea respectivului volum in tara ! Solutia desteapta ar fi fost sa facem noi un volum corect, bine documentat, de calitate pe care sa-l trimitem la randul nostru peste tot – de buna seama istoricii ar fi ales adevarul. Nu ! noi ne-am bagat capul in nisip sperand ca ceea ce refuzam sa vedem nu mai exista.

      Uite ca genul acesta de „politica culturala” (pardon de cacofonie, dar pica adecvat) traieste si astazi.

  7. Subscriu luci !
    As mai adauga ca fiind invitata la dl R Moraru a afirmat ca va ajuta pe ce-l care va prelua Ministerul Educatiei.

  8. 5 ani de inchisoare numai pentru mecla pe care o are! Infractiunile le va face oricum!

  9. Nici nu ma asteptam la altceva!
    Nu ma intrebam”daca”, ci „cand”…
    E clar ca d-na Andronescu este dirijorul!

  10. Daca a numit in fruntea autoritatii un specialist in „cazane cu abur” e limpede ca pentru abureala. Masurile excelente ale lui Funeriu incet-incet se duc pe apa sambetei ca si invatamantul romanesc. In schimb vor prospera plagiatorii, fabricile de doctorate, sindicatele, Abramburica cu toata sleahta ei.
    Elevii si studentii ce castig au din toata aceasta tarashenie?

    • sub aerul nevinovat care te-ar face sa scuzi jumatate din mediocritatea ministrului interimar dintr-un „guvern provizoriu”, iata ca ni se dezvaluie ditamai parsivul cu nimic mai prejos decat colegii sai.

Comentariile sunt închise.