Camerele de supraveghere la Bacalaureat ar putea fi eliminate in 2013, dar vor fi utilizate in acest an, a declarat, luni seara, ministrul Educatiei, Liviu Pop, pentru Gandul.info. „Ma gandesc la o metodologie de bacalaureat anul viitor care sa nu prevada camere de luat vederi in salile de clasa. Sa vina voluntarii sa se implice mai mult, studentii, ONG-urile care vor sa asigure transparenta. Nu cred ca in Romania trebuie sa mergem pe premisa ca profesorul are intentia sau interesul sa nu faca dreptate si sa supravegheze corect. Cred ca am depasit aceasta bariera”, este de parere Liviu Pop.

Ministrul a precizat ca la BAC 2012 camerele vor fi mentinute si vor functiona in toate salile de clasa. De asemenea, a spus el, vor fi orientate catre elev. Liviu Pop a adaugat ca o parte dintre camerele de la bacalaureat ar putea fi folosite pentru functionarea unui program „Big Brother” anti-violenta in scoli. Acesta ar urma sa devina functional din septembrie acest an, iar achizitionarea camerelor suma estimata este in jur de 14 milioane de lei. Acesta a mai adaugat ca ia in calcul introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013, cu doi ani mai devreme decat prevede in prezent legea. Pentru acest lucru, a explicat ministrul Liviu Pop, este nevoie de acordul elevilor de clasa a XI-a si a parintilor acestora. Consultarea se va face pana la 15 iunie printr-un referendum.

33 COMENTARII

  1. Avand in vedere ca ne spune ce v-a face in viitor cu invatamantul inseamna ca nu e interimar e definitiv ,interimara e scoala romaneasca.
    Deci Ponta ne-a mintit ca acest agramat e interimar
    Oare ce se v-a alege de aceasta lege a lui Funeriu ?
    Praful si nimic mai mult,ca deja a inceput cu ordonanta prin care profesorii universitari vor pleca cu picioarele inainte din universitati chiar daca sunt sclerozati ,probabil asa vrea Androneasca.
    Dar asa ne trebuie pot sa spun uitandu-ma pe sondajele de opinie, asa ne trebuie daca nici opozitie nu mai dorim sa fie in tara asta si daca atat ne duce mintea!!!!

  2. @timisoara , am avut ochiul critic bine format cand ne scriai ca iti vine sa renunti in a mai comenta rugandu-te sa nu abandonezi ,ma bucur ca nu ai facut-o,dai dovada ca iti pasa ,esti o voce , nu esti lasa ,se demonstreaza ca fiecare avem un cuvant de spus.
    Toata stima si respectul !

  3. ok, luati camerele de supraveghere de la bac si mutati-le in toate incaperile inspectoratelor scolare :)). momentul culminant va fi desigur inscrierea la facultate. doar nu pot lasa copiii fara paine atatia universitari fideli deja sistemului de invatamant obligatoriu 🙂
    si apoi asteptam cu interes pe mercedes, general motors, etc cu salarii deja crescute pe cap de studii superioare luate de la fmi

  4. Stau si ma-ntreb oare ce se ascunde in spatele circului mediatic din ultimile zile referitoare la sesiune speciala a BAC-ului „olimpicilor”. Ma intreb fiindca intrezaresc o regie subtila si perversa specifica neo-bolsevicilor. Mai precis intrevad logica justificarilor ce vor sta in viitor la baza modificarilor succesive (prin ordonante de urgenta) pe care noua lege a invatamantului le va suferi. Motivul? Parca vad discursul unui politician de mana(pardon… clasa) a doua gen Ponta „Legea invatamantului in forma actuala genereaza disfunctionalitati majore in modul de organizare a sesiunilor de evaluare a competentelor dobandite”. In fond electoratul USL-ului este unul mediocru din punct de vedere intelectual! Nu-i asa dragi concetateni?!

  5. acu i acu vine iar bacu si se vede iar cat de prosti sunt profesorii deci eu ca sef a lor mare lider care va sa zica trebuie sa-i acopar acum serios universitatile lor din ce sa mai traiasca caz concret stundent anul II la informatica nu stie tabla inmultirii frumos iar profesorul a fost nevoit sa-l treaca caci el aduce banii simplu mai mira pe cineva?

  6. Oare camerele de supraveghere la bac sunt singura problema a invatamantului romanesc?
    Care e scopul bacului? Care e scopul absolvirii liceului?
    Desigur ca au dreptul sa aiba o diploma, dar la ce le va folosi?
    Locuri de munca se vor face in Romania doar din gura. Agricultura este prioritara din gura. Invatamantul la fel.
    Problema mare este ce vor face tinerii astia?
    Cum isi vor sustine nivelul de trai, ala pe care si-l doresc pana la pensie?
    Propaganda de partid spune ca sistemul de pensie nu va mai exista. Dar banii pe care ii colecteaza acum in acest cont unde se vor duce?
    Pana la urma problema invatamantului este legata de motivatia si scopul lui.
    Cati tineri ies din liceu cu o strategie clara de viata?

  7. ma gandesc daca sa votez USL…
    am gandesc si eu

    ca pana in prezent ,baietii USListi vand pielea ursului din padure..

  8. Invatamantul romanesc este aruncat de tot pe topogan ,in jos ,cu ajutorul unor incompetenti si incoerentica acest Pop.
    Nici nu mai inteleg ce functie are si min.Invatamantului si min .pt dialog social,ca abereaza tot timpul pe tv_uri.
    Sunt de-a dreptul revoltata ,pt ca si asa era „praf” invatamantulsi acum astia zdrobesc incercarea disperata a lui Funeriu de a-l reforma.
    Ganitiva la cateva aspecte asupra carora eu am medidat serios pe unele vazandu-le cu ochii mei:
    Profesori slab pregatiti(nu toti),lipsiti de decenta si morala .Am intalnit tinere prof. care sunt mandre sa mearga in fata elevilor mai indecent imbracate ,si le face placere ca sunt fluierate de elevi.
    Studenti,care nustiu bine sa scrie si termina o facultate ,iar acestia sunt deja ,sau vor fi viitori profesori(ce sa invete copiii de la ei ) sau viitori medici ( de ex . un chirurg sau anestezist care se joaca cuviata oamenilor)..
    La noi nici nu este bine pus la punct „mallpraxisul”va intrebati vreodata oare cati din cei ce mor in spitale ar trebui sa moara?…
    Elevi fara bacalaureat,care studiaza in inst. de ivatamant superior private,in ideea ca isi vor lua bacul.
    acestia sunt „viitori” ,care ne educa copiii,care ne trateaza cand suntem bolnavi,si care activeaza in orice domeniu.
    Avem ,cred cei mai multi „doctori in stiinta” tineri . Nu ar fi nimic rau dar stiti ca maj (nu pot sa dau un procent dar e mare) ,au doctorate prin plagiere.
    Deci acest „domn”Pop ,ma dispera (sigur el face temele indicate de USL), ne arunca de tot in groapa.
    Nu vrea nimeni sa le spuna stop acestor indivizi.
    De aceea ,cred ca e si vina noastra ,ca nu ne reformam fiecare la nivel de individ,si sa avem curajul sa scoatem la vedere „imperfectiunile si putregaiul” acestui sistem.
    Am ajuns la disperare ,ma simt cotropita de incompetenta si hotzie(acestea doua merg mana in mana si se completeaza reciproc ,constituind un tot unitar)
    JOS INCOMPETENTA,IMORALA SI HOTZIA !

    • P.S Scuzati-mi gresile de ortografie si poate incoerenta ,dar sunt f. revoltata si poate am devenit prea patetica ,strigandu-mi disperarea si revolta.

      • Mie in voi imi e speranta! Daca v-ati aduna vreo cateva mii de revoltati ca tine din zona care a mai dat o data startul, si ati pune de o revolutie a „nemultumitilor” ce-ar fi? De acolo s-as raspandi prin toata tara.Daca ne multumim sa maraim in barba…se duce tara de rapa.

    • in care domeniu ai accepta un procent de rebut de peste 60%? dupa care sa se si planga ca sunt prost platiti pt. a rebuta elevii??

  9. O mare prostie , aceasta intentie !
    Este dorinta ,,lor” de a promova impostorii,
    viitorii plagiatori, viitoarea masa de santajat si manevrat ! RUSINE !
    Parca sunt dusmanii viitorului ROMANIEI !

  10. cum se poate gandi un ministru interimar la o strategie pt anul viitor???daca se vor desfiinta camerele iar vom avea o promovabilitate de 99% si vom avea toate locurile de la toate facultatile mai ales cele cu taxa ocupate.doar nu vreti sa moara bussinesul asta , nu?!

  11. Viziunea mea asupra sistemului educational romanesc.Mediul liceal: predare in sistem universitar cursuri ,seminarii prin crearea centrelor judetene,municipale(Bucuresti) sau regionale de excelenta numite colegii avand cursuri de 90 de elevi,grupati in 2 clase cu 22 elevi si 2 clase cu 23 de elevi exceptie pentru desen(numai ciclul gimnazial ,vezi cursurile interdisciplinare) si educatie fizica. .Argumente : vezi dezvoltarea completa a creierului uman la 15 ani si cresterea gradului de profesionalism al cadrelor didactice.Personalul didactic pt. colegii va proveni din universitatiile reformate si liceele performante.Evaluari(Teste diferite )de 10 ,15, 25-30 pct -valabil pt ciclul gimnazial,liceal,universitar .Se introduce in mediul prescolar si primar calificativul excelent(ecl)Pt 10 pct- 30%grad usor de dificultate ,40%grad dif medie, 30% grad dif ridicat.Pt 15 pct -20% usor, 25% mediu , 20% ridicat ,35% avansat.Pt 25pct-40% ridicat,20 %avansat,40% f.avansat. Grad f.avansat ~nivel mediu olimpiada nationala. Grad avansat~ nivel mediu olimpiada locala . Se poate obtine punctaj de 26,27 prin comisii ale inspectoratelor pt lucrarile f.bune.Punctaj de 28,29 30 pt. lucrari exceptionale( inventii,inovatii.etc,vezi exceptie),prin comisii ale minist.formate inclusiv din academicieni.O inovatie va fi rasplatita cu un punctaj de 26-28 pct iar pt.o inventie cu 27-30 pct.
    Ex :-pt ed. fizica 27 pct record national egalat pt. categoria de varsta, 30 pct pt. record mondial. Argumente: echivalenta notelor- 30%*usor*10=20%usor*15, (30%usor+ 40%mediu)*10~(20%usor+25%mediu)*15, 20% avansat *25~35%avansat*15 .Pt ex de bac si teze 40% usor ,40% medie,20% ridicat -pt 10 pct .Pt 15pct -25%usor, 25% medie, 25%ridicat,25% avansat.Pt 25p 45%ridicat,20 %avansat 35%f.avansat. si cresterea gradului de profesionalism a personalului didactic .Se renunta la pct. din oficiu.Minsterul elaboreaza ghiduri practice pt. subiecte de tipul celor enuntate anterior.De ex: matematica ecuatia de gradul I subiect usor ,ecuatia contine 4 termeni din care 2 necunoscute toate numere intregi 3x -6 = 2x + 4. Subiectele de nivel mediu de olimpiada locala sau nationala se pot diferentia la randul lor in subiecte usoare ,medii sau dificile.
    Mediul universitar : 6 centre univ. Craiova ,Bucuresti,Galati ,Iasi.Timisoara ,Cluj Napoca Dist max pt un student 250 km.Personal didactic 13.000.Alocatiile bugetare pt centrele univ. proportionale cu standardele europene de calitate,in cazul in care performantele sunt sub pragul minim acceptat ,se desfinteaza Facultatea din cele 6 centre univ .Vor exista Facultati cu profil pedagogic ,doar in centrele universitare : Bucuresti , Iasi , Cluj-Napoca.
    Pt scolii ,licee si colegii alocatile(cheltuieli per capita) decise cu o marja _+20% in functie de performantele la olimpiadele scolare si intrecerile pe meserii(L.A.M.).. Fostele centre univ transform. in colegii si centre de cercetare.In colegiile liceale se mentin titl. univ .pina la conf.. Personalul didactic:
    Cicl.prescolar: grupe de 21 prescolari, 3 ani de studii, ~225.000 prescolari anual ( 666.123 prescolari 2009-2010).
    225.000*3/21=32.143 educatori
    Cicl.prim cls de 27 elevi, 4 ani de studii ( 845.679 elevi 2009-2010)
    215.000*4/27 = 31.852 invatatorii
    Cicl gimn 18 ore norma did.,23 ore saptamanal,clase de 30 elevii,5 ani de studii.Se stabileste daca optimul este de 23 ore saptamanale.
    ( 873.997elevi 2009-2010)
    220.000*5*23/(18*30)=46.852 profesori.
    Varianta 3 Ciclul gimnazial cu predare universitara -vezi concluzia 3) 90 elevi grupe de 22 si 23 elevi,norma didactica 18 si 23 ore sapatmanal.
    220.000*5*23/18/((90*60/100)+(40*22.5/100) =22.310 profesori.
    Cicl liceal;Se stabieste nr optim de elevi in liceele de arte si meserii. Se stabileste daca optimul este de 26 ore saptamanale.In colegii 60% cursuri cu 90 elevi,40%seminari cu 22 si 23 elevi,3 ani de studii.,norma didactica de 18ore.La matematica ,fizica chimie 50% cursuri ,50% seminari, in seminari sunt incluse si laboratoarele.La biologie geografie ,istorie si limbi straine distrbutie de 66,(6) %predare si 33,(3) %seminar. La limba si literatura romana 60 % cursuri si 40 % seminari.Clase de 12 -16 elevi pt olimpici nationali si internationali in colegii.In celelalte licee se copiaza modelul colegiului .Varianta 1) 30.000 elevi in L.A.M. Varianta 2) 60.000 in L.A.M .in functie de cererea pe piata muncii stablita de Ministerul Muncii.Nr de ore saptaminale 26 in colegii si 30 in L.A.M.Varianta 1
    220.000*3*26/18/((90*60/100)+(40*22,5/100))=15.132 prof
    In Liceele de arte si meseri 30 elevi pt un profesor,norma did=18ore.
    30.000 /18*30/30*3 = 5.000 profesori.
    Varianta 2
    190.000*3*26/18/((90*60/100)+(40*22.5/100))=13.069 profesori.
    In L.A.M.60.000*3/18*30/30=10.000 prof
    In inspectorate ,cluburi scolare,cluburi sportive 10.000 profesori.
    Total preuniv 1=140.979
    Total univ 13.000 Argument;80.000 studenti*6.5ani(inclusiv masterat)=13.000*40 studenti /cadru universitar.Norma didactica 12 ore(Franta 14 ore ,Italia 16 ore) .
    Total sistem 1 = 153.979
    Total preuniv 2 = 143.916
    Total sistem 2 = 156.916
    Total preuniv 3 = 116.4377
    Total sistem 3 = 129.437
    Dupa 3 ani se introduce parcursul de excelenta pt elevi f. talentati (0,15 % -0,3% din numarul total de elevi). Astfel ,grupa pregatitoare incepe la 4ani.La varsta de 5 ani, elevii urmeaza ciclul primar de 2 ani, apoi cel gimnazial de 3 ani si cel liceal de 4 ani.
    Anul scolar poate incepe cu 30 ore saptamanal, dupa prima saptamana de vacanta se ajunge la 26-ciclul liceal, respectiv 21,23,24 ore pt. ciclul gimnazial,daca nr de saptamani de 30 nu este simetric cu cele de15, 16 respctiv 22, se continua cu cateva saptamani de 30 dupa prima saptamana de vacanta , vezi mai jos iar in perioada evaluarilor la 15,16, 22ore saptamanal( 15,16 ore pt gimnaziu si 22 ore pt liceu),trecerea la programul redus este de preferat sa se realizeze cu 1 saptamana inaintea de perioada de evaluare .Vor exista 3 trepte de orar de 30 -23-16 pt gimnaziu si 30-26 -22 pt liceu in I semestru.In sem II se incepe cu 26 ore si descreste pina la la 16-22 ore(gimnaziu 16 respectiv liceu 22) in perioada evaluarilor ,cu 2 trepte semestriale (26-16 respectiv 26-22).Programul saptamanal pe discipline de invatamant ,ciclul gimnazial: Mat , Lb.rom – 3 ore , Fizica ( din cl. VI) , Chimie ( din cl VII),Ed. Fizica – 2 ore, Istorie ,Geografie ,Informatica ,Biologie, 2*Lb.straine -1,5 ore , Ed.Civica(doar cl V + cl. VI) ,Ed.tehnologica, Desen, Muzica – 1 ora . Ora de religie facultativa din ciclul gimnazial se va desfasura cu precadere in biserica sau in casa eparhiala .In perioda evaluarilor cl. V Mat , Lb.rom -3 ore ,Ed. fizica -2 ore, Istorie ,Geografie,Biologie, 2*Lb. Straine , Muzica , Informatica -1 ora -15 ore .Pt cl. VI in perioda evaluarilor se introduc 2 ore de Fizica si se renunta la ora de Biologie – 16 in total. Pt clasele VII, VIII, IX se introduc 2 ore de Chimie si nr. de ore de Mat , Lb. rom. se reduc la 2 – total 16. Ora de dirigentie va cuprinde notiuni de Ed. civica din clasa a VII.Numarul de ore saptamanale (fara a lua in calcul dirigentia si religia) devine pt. orarul normal 21 ore -cl.V ,23 ore – cl VI, si VII ,VIII, IX -24 ore .Dupa 3 ore de studiu, recreatie de 20 minute. In sem. I se studiaza 53-55% din programa scolara, in sem II restul.Perioda evalurilor dureaza 3-4 saptamani in functie de numarul de teze (3-in cadrul profilul real se sustin teze la rom.,mat,fizica ,chimie anorganica cl IX).Nr mediul al elevilor/profesor pt clasa a V va fi intre (47,64 si 49,48) ,clasa a VI (43,54 si 45,07),clasa a VII , a VIII si a IX (40,69 si 42,09) pt clase de muzica cu 45 si 90 de elevi.
    La inceput si final de semestru, distributia orelor de curs si seminar se modifica ,creste ponderea orelor de seminar 60% -vezi evaluarea initiala si finala.La educatie muziacala, orele vor fi distribuite numai profesorilor absolventi ai Conservatorului si numai ocazional -nu mai mult de 2,5 % -altora . Se urmareste cresterea gradului de educatie muzicala si combaterea eficienta a genurilor kitsch (maneaua) Plata profesorilor se va face ca profesori de curs ,completandu-se catedra acestora cu ore de predare a unui instrument muzical. .Se creeaza o sala de auditie,care poate gazdui 45-90 elevi (in functie de profesori disponibili) cu o acustica demna de o sala de concerte (foste aule), fiecare elev beneficieaza de un scaun cu suport pentru notite si casca conectata la un server pt corectarea erorilor comise in interpretarea unei bucati muzicale .La educatie tehnologica orele se desfasoara in ateliere prin gruparea a 2 clase (45 elevi) , profesori vor fi retribuiti ca profesori de seminar . La educatie civica va exista doar profesor de curs, evaluarile se vor desfasura in fiecare clasa de predare in timpul lectiei.
    Este de preferat,ca personalul didactic al inspectoratelor sa provina din mediul univ.Vor exista 6 inspectorate regionale-centrele universitare- si inspectori de zona in fiecare judet.Nr de elevi in colegiile regionale ~2,5% ,in cele judetene ~27,5% din nr total de elevi din ciclul liceal si ~ 30 % din ciclul gimnazial . Colegii regionale in Craiova ,Bucuresti,Galati ,Iasi.Timisoara ,Cluj Napoca ,Brasov ,Constanta eventul Bacau ,Hunedoara si Baia Mare.In judete 1-2 centre judetene in funcie de amplasamentul resedintei si de populatia celui de al doilea oras,ex: Dolj -Craiova, Olt-Slatina, Caracal ,Teleorman- Turnu Magurele si Alexandria etc.
    Procentul eleviilor in ciclul gimnazial orasenesc 60%-72,5%(ideal 67,5%)din numarul total pentru a nu aglomera circulatia rutiera.Scolile aflate la 5-11 km de orasele mici, 6-11 km de orasele medii si 8-10 km de orasele mari se desfinteaza.Fiecare colegiu, va incorpora 3 scoli in orasele mari si 2 in orasele mai mici(~30.000 locuitori) cu predare univ din clasa V- iar pt a evita extinderea scolilor rurale, un profesor de curs din colegiu va preda pt. 6,8, 9 ,12 pana la 18 clase de 22-23 elevii in ciclul gimnazial inca din toamna acestui an.Liceele din orasele medii si mari vor include 2-3 scoli generale- vezi colegii.
    Ex : colegii cu 3 scoli, cate 6 clase paralele in fiecare scoala 6*3 =18 clase .Daca colegii cu acelasi profil in numar de 2 isi vor pune la dispozitie cei mai buni profesori (vezi ex . aliantele marilor constructori de automobile ) ,unii dintre profesori vor preda pt clase cu elevi talentati( profil avansat sau f.avansat), iar ceilalti profesori pt studiul normal. 18 *2 =36 clase /max 2 profile =18 clase.sau minimul de 36 clase/max 9 grupari =4 clase. Dupa cum am enuntat pot fi si grupari de cate 8 ,9 ,12 clase pt un profesor de curs in functie de cerintele parintilor si modul de organizarea al claselor. Pt a evita ,,batalia ” pentru profesori de seminari performanti ,clasele vor pastra in componenta lor elevi cu medii peste 17,5 pct la disciplina respectiva realizandu-se o noua repartizare a celorlalti elevi, exceptie clasele de olimpici nationali si internationali numai asa se poate realiza o echitate a sanselor. In orasele mici(~25.000 locuitori) ramane un singur liceu care anexeaza scolile aferente,Clubul Sportiv Scolar si Clubul Elevului , usurand astfel redistribuirea profesorilor, ceea ce va conduce la existenta scolilor numai in mediul rural.Masura de comasare a Clubului Sportiv Scolar si Clubului Elevului in Licee si Colegii se va extinde si pt. orasele medii.In liceele comasate se trece prin etapa intermediara a predari in stil clasic (sept.2011) ,clase constituite din 30 de elevi( ciclul gimnazial) iar in cel liceal se trece la predarea universitara, etapa ia sfarsit in momentul in care se amelioreaza predarea in ciclul primar .In mediul comunal se procedeaza identic numai pt.scoli (gradinitele raman incluse in scoli).In invatamantul vocational (L.A.M.) se adopta modelul de predare univ. pt. discplinele de baza ,iar orele de specialitate se desfasoara ca ore de seminar(25-30 elevi in functie de dotarea tehnica). In mediul citadin ,gradinitele vor fi grupate cate 3 cu un singur director, se creeaza functia suplimentara de director educativ, ocupata de un specialist universitar in domeniul psihologiei sau pedagogiei (minim asistent), daca acesta nu doreste functia de director.Orele de seminar ale specialistilor din domeniul psiho-pedagogic, se vor desfasura in scoli ,licee,colegii si gradinite in special in orase mici ,comune si orase medii.Cladirile inchise si nevandute vor fi supravegate video de catre Politie.
    Redistribuirea personalului didactic din mediul universitar(total 31.103 in 2009-2010): Este de preferat ca :13.000 sa ramana in universitati ,1.500 in cercetare,2.000 in inspectoratele scolare,1.500 in alte instituitii ( indeosebi cei din domeniul juridic, economic,etc.).Marea majoritate a caderele universitare cu specialitate juridica se vor indrepta spre alte instituiti ale statului, exceptie cei care vor fi redirectionati spre Departametul juridc al Inspectoratelor. O parte din cadrele univ. din Facultatile desfintate ,se vor indrepta spre celelate Facultati-cele 6 centre univ..
    ~6.000 in mediul liceal , ~7.000 in mediul gimnazial ,
    Redistibuirea profesorilor din mediul preuniversitar . Ar fi de dorit ca 20.000 profesori sa devina educatori si invatatori( 20.000 de locuri de munca din cele 63.995 locuri de invatatori si educatori).
    Acest deziderat, trebuie atins deoarece rata profesionalismului in ciclul prescolar si primar ar fi sub 50 % (40,63%),in timp ce in ciclul gimnazial exista riscul eliminari profesorilor b.pregatiti- rata de 100 % .(Rata profesionalismului = procentul de profesori bine pregatati si f. bine pregatati ) .Cele 20.000 de locuri de munca de invatatori si educatori vor fi scoase la concurs in 6 ani dupa cum urmeaza : in primi 3 ani cate 3.000 de locuri ,in urmatori doi cate 4.000 iar in al saselea an 3.000 pt a coincide cu restructurarea invatamantului.La inceputul anului scolar 2011-2012 numarul de catedre in invatamant va fi cuprins intre 155.000 -160.000 iar in mediul prescolar si primar trebuie atins nr de 63.995 astfel incat in 7-8 ani este de dorit inchierea procesului de restructurare a invatamantului. In cazul redistribuiri pt a evita abuzurile -alocatia pt elev va fi in functie de ponderea personalului didactic performant prin implicarea directa a Ministerului sau prin Inspectorate.Astfel, ponderea cadrelor didactice din mediul univ. va fi de minim 15%- max 25% in colegiile regionale , 20%-30% in colegiile judetene , 28%-35% in licee din nr . total de profesori , nu cadre didactice.Repartizarea va incepe de la licee spre colegiile regionale , a se vedea rezultate la testele Pisa-orasul mic cel mai slab rezultat ,urmat de comuna ,oras mediu si oras mare.Intr-o prima estimare daca numarul educatorilor si invatatorilor va ajunge la 64.000+2.000 profesori in inspectorate + 13.000 universitati =79.000, 160.00-79.000 = 81.000 profesori ,pt 17.000 profesori in mediul non-urban ,rezulta 64.000 profesori in orase iar ponderea cadrelor didactice din fostul mediu univ. 13.000/64.000*100 = 20,31%. Aproximativ 31.000 cadre didactice vor avea coeficientul 1, 69.000 de cadre didactice-inclusiv cele care vor proveni din mediul univ. – vor avea un coeficient mai mare de 1,3 , ~22.000 un coeficient mai mare sau egal cu 1,75 iar ~ 5.000 coeficientul maxim. (pt. invatamantul preuniv.) Toate cadrele foste univ. vor avea coeficentul mai mare de 1,3 ,8.000 un coeficent mai mare sau egal cu 1,75 iar ~3.000 coeficientul 2.Treptele de coeficient vor fi de 0,05 pct. astfel incat cate 7.500 vor avea coeficient de 1,05 , 1,1, 1,15 ,1,2 , 1,25 ,1,3 (.45.000 in total) iar cate 5.875 un coeficient de 1,35 ,1,4 ,1,45 ,1,5 ,1,55, 1,6 ,1,65,1,7(total de 47.000) pt ca cate 3.400 vor primi coeficiente de 1,75 ,1,8 ,1,85 ,1,9 si 1,95(pt. un total de 17.000) .In Inspectoratele regionale ,salariul mediu intr 3.200-5.120 lei pt.cadrele didactice. Datorita distributiei asimetrice, coeficient ~1,36 salariul poate fi majorat cu 10 %.Catedrele eliberate prin pensionare vor fi scoase la concurs ,restructurarea se face fara a le include. Atunci cand un profesor,educator sau invatator care a fost restructurat si ocupa un post printr-o clasare superioara (in prima 1/6 daca a provenit din colegiile regionale , 1/4 din colegiile judetene si scolile generale ,1/3 din licee si gradinite ) a locurilor vacante, toate cadrele didactice ale unitati de invatamant-inclusiv directori- vor fi supusi unei reezaminari de genul celei de la pregatirea profesionala, exceptie fac profesori cu rezultate deosebite( premii si mentiuni la Olimpiadele Nationale si cei cu note de minim 18,5 la proba a doua-vezi pregatirea profesionala a profesorilor) . Reexaminarea va cuprinde cele 2 probe pentru a avea o imagine completa a gradului de pregatire profesionala . Daca profesorul restructurat obtine 18,5 pct la proba a doua ,directori si Consiliul profesoral sunt pasibili de o diminuare cu minim 15 % pe 6 luni pt. directori si 10% pe 6 luni pt. profesori din consiliu,iar pt o nota de 22 de pct. directori si Consiliul vor fi demisi si dictata o sanctiune pecuniara minima de 25% pe 6 luni pt. directori si 15 % pe 6 luni pt. membri Consililui In scolile generale sanctiunile se aplica de la 15,5 pct si respectiv 18 pct ,pragul poate sa coboara in functie de clasificarea scoli,liceului sau colegiului-minim 13,5pct .
    Salarizarea personalului didactic (de la 1 ianuarie 2012).Pt educatori si invatatori , salariul minim net 1.250 lei ,pt profesori 1.508 lei .Pt profesori de curs din invatamantul preuniversitar ,salariul minim net de 1.782 lei . Raportul salarial 2/1 in functie de performantele scolare. Norma maxima pt profesori de curs din colegii 22 ore iar pt cei de seminar 26 ore.In ipoteza in care orarul scolar nu permite atingerea normei de 18 ore pt profesori de seminar salariul se calculeaza ca si parte din 18 ore -nr de ore /18 *1.508 lei pt. salariul minim. Dupa trecerea la predarea in sistem univesitar in mediul gimnazial salariul minim al educatorilor si invatatorilor din localitatea in cauza va devine 1.624 lei.Calculul salariului maxim net in mediul preuniv.:
    22/18*2*1.782 = 4.356 lei.Pt un profesor cu catedra completa si o distrbuitie 50%,predare 50%, seminar salariul minim net lunar va fi 1.508*0.5 +1.782*0.5 =1.645 lei pt 60% 40% ar deveni egal cu 1.811 lei iar pt 66,(6)% si 33,(3)% 1.829 lei .Pt profesori de educatie fizica ,religie salariul minim net lunar va fi 1.508 lei.
    Calcul mat. pt sustinerea salariilor . Alocatia pt.elev 2.200 lei in mediul urban,,bonus de performanta 20%,nr. de elevi pt invatator 27, norma didactica de 18 ore , 23 ore saptamanal ,nr de elevi pt un prof. (( 90*0.6)+(22,5*0.4))*18/23 = 49,30 elevi, 4clase primare , 5 clase gimnaziale, ponderea salariului net in cel brut (100-44+2 = 58% ianuarie 2012), 12 luni calendaristice, 60 % ponderea salariului in cheltuielile totale .
    2.200*1,2*((27*4)+(49,3 *5))/9=103.986 lei anual 103.986/12*0,58*0,6=3.015,5 lei .Presupunand o alocatie pt elev de 2.600 lei in ciclul liceal ,26 ore saptamnale ,numarul de elevi pt un profesor in ciclul liceal ((90*0.6)+(22.5*4))*18/26 =43,61 elevi toate conditiile anterioare calculul devine : 2.200*1,2*((27*1/3)+ (49,3*5/12)) + (2.600*1,2*1/4*43,61) =112.005lei anual 112.005 /12*0,58*0,6 = 3.248 lei lunar.Astfel in colegii un invatator sau profesor va avea salariul minim de 1.624 lei ,profesori de curs 1.920 lei iar salariul maxim va fi de 4.693 lei . Daca profesorul are mai mult de 90 de elevi la curs vezi pana la 18 clase simultan ,70% din economia rezultata este destinata profesorului,restul unitatii de invatamant. Venitul suplimentar al unui profesor va fi pt 18 clase de predare simultana cu o medie de 22,5 elevi ,alocatie pt elev de 2.200*1.2* = 2.640 lei,14 discipline ,12 luni anuale, catedra de 22 ore , 0,58 salariului net din cel brut si 70% procentul profesorului din economie (18-4)*22.5*2.640/12/14*0.58*0.7*22/18 = 2.456lei.
    Compensarea orelor de dirigentie,educatie fizica , etc , a sporurilor dar si a salarilor profesorilor de curs lei se face prin cresterea ponderi elevilor datorita existentei ciclului liceal, transferuri interne(mediul universitar ~525.000.000-700.000.000 lei anual ),economiei la capitolul intretinere , vanzarea de active (cladiri) , cat si prin cresterea numarului de elevi intr-o clasa din ciclul primar care va atinga nr. maxim de 33.Se vor negocia numai salarii nete .
    Salariile cu pana la 30% peste nivelul minim ,se acorda de catre director impreuna cu Consiliul Profesoral ,cele ce depasesc 30% dar nu mai mult de 50% ,trebuie sa aiba girul Inspectoratelor, iar cele ce au un coeficient mai mare de 1,5 avizul Ministerului . Depasirea normei didactice se face pentru un procent de pana la 10% cu acordul Inspectoratelor ,cele mai mari de 10% cu girul Ministerului .
    Indentic se procedeaza cu profesori pensionari, acestia vor avea acordul Ministerului ,de preferat 10-12 ore sapatamanale numai pt. profesori cu rezultate f. bune la olimpiadele nationale si internationale(minim 4 premii la Olimpiada Nationala si cel putin un premiu II sau 8 premii si mentiuni ) .Ponderea salariilor in bugetul total al unitati de invatamant nu trebuie sa depaseasca 60%.Deoarece scolile din mediul rural au o alocatie mai mare, cheltuielile cu transportul elevilor trebuie prinse in buget,astfel incat nu va fi posibila o pondrea a salariilor mai mare de 60 %.
    Absolventi de facultate pot obtine coeficientul maxim de 2 prin sustinerea unui examen, dar dupa 5 ani in invatamant ,salarizarea acestora se va face strict pe baza performantelor scolare. Se introduce pensia de excelenta pentru toate domeniile de activitate, inclusiv invatamant in valoare de 1,25 salarii medii pe economie.

    Programa scolara : In manuale de aritmetica pondere ~30% probleme din Gazeta Matematica Se introduc lectii de dictie.2ore/saptamanal.Ciclul gimnazial:in cls V mat operatiile cu multimi se aplica si pe textele literare.La geografie se realizeaza studiul comparativ intre tari cu P.I.B. asemanator ,dar resurse minerale diferite si viceversa,studiul pe 2-3 tari.Se evidentiaza ponderea resurselor naturale in P.I.B.La muzica,limbi straine elaborate softuri educationale pt corectarea notelor ,ritm si a pronunitiei in cabinete fonice ( cele de inf cu casti si microfoane aferente).La desen manualul va contine miscari pt imbunatatirea mobilitati elaborate de doctori specalisti si prof univ.din domenil sportului , la fel se va proceda si la tehnologie .La orele de educatie fizica, elevi vor descompune miscarile efectuate si se vor autoevalua . Minsterul elaboreaza ghiduri pt. imbunatatirea miscari in format electronic (1 pt fiecare profesor) iar cadrul didactic distribuie copii ale acestuia. In cadrul orelor de educatie fizica se vor exersa miscari pt imbunatatirea mobiltati membrelor superioare.La disciplina matematica, profesori vor cere rezolvarea ex prin numar minim de operatii.si specificarea deasupra semnului egal a operatiilor efectuate.(uneori) -valabil si pt liceu.
    In mediul liceal :In colegii si licee se creaza modul,, Literatura romana si universala” compus din cursuri de litertura apoi de desen- curent coresp.celui literar si cel de musica coresunzator.Din clasa a XI-a (-clasa a X -a pt.profil real) modul se extinde devenind,, Literatura universala si Cultura generala ” cu ore de elina si latina alaturi de cele de literatura romana si universala,muzica si desen (istoria artelor).Examinarea in cadrul Bacalaureatului va consta din proba scrisa si orala la ,,Literatura romana ” 50% si ,,Literatura universala si Cultura generala” 50%. La Istorie , studiu comun cu economie comparata ce evidentieaza masurile inteligente luate de diverse guverne si cu cele gresite. In cls a XI laboratorele de chimie si fizica evidentiaza aspecte globale ( fisica ,mat ,chimie ,biologie) devenind lab.de stiinte ale naturi .La profilul uman se introduc cursuri de cinematografie,teatru din cls.XI..Toate manualele din ciclurile scolare vor contine probleme cu grd.f.avansat de dificultate .In clasele XI -XII profesori de curs vor folosi indeosebi ca vectori ai predari – studiul de caz ,descoperirea si alte strategii didatice actuale . In mediul universitar, profesorul va avea cursul pe suport electronic(aspect ecologist insemnat) iar in cadrul cursului ca urmare al studiului temeinic in mediul gimnazial dar mai cu seama cel liceal , profesorul universitar va aborda studiul de caz pe un subiect cu caracter general ,fara a neglija si alte strategii didactice moderne (ex . descoperirea), la seminar accordand o atentie deosebita caracterului particular (probleme ,exercitii) , astfel se va realiza o pregatire pt. abordare subiectelor cu nivel ridicat de dificultate teste de 15 pct si 25-30 pct.
    Examene nationale:La examenul de Bacalaureat, elevii care la discipline fizica si chimie au optat pt subicte de 25-30 pct vor sustine o proba practica cu punctaj intre 1-10 pct. (dupa amiaza) . Cei care obtin calificativul experimentat la proba de abilitati ( competente) digitale vor fi supusi unei probe de depanarea a unui calculator(1-10 pct).Dupa 3 ani se introduce un alt tip de Bacalaureat.La profilul real examenul se va desfasura in doua etape:prima la sfarsitul cls. a XI -a cu probe la modulul Literatura si la Limbi Straine ,cea de a doua in care vor sustine, la finalul cls.XII ,3 probe :prima proba la matematica , a doua proba la modul stiinte I ( 60% fizica +40% chimie)sau modul stiinte II ( 60% chimie ,20% fizica +20% genetica) sau modul stiinte III( biologie 60%+20% fizica + 20% chimie) , iar a treia la un modul (organe de masini+ circuite electronice +automatizari) sau( chimie analitica + analiza instrumentala in chimia organica -fara R.M.N.) sau (informatica +telecomunicatii+tehnologia informatiei) ,ultimele doua probe vor avea probe practice( punctaj 1-10).Examenul de competente digitale se desfasoara in perioada 15 februarie -15 martie, inclusiv proba practica pt. toti elevii.Aceste probe se desfasoara in proportie de 100% in colegiile regionale, de 40-75% in colegiile judetene si 25% -%40% in licee, cu exceptia celor vocationale.Proportia nationala nu va depasi 45% din numarul total de elevii.Elevii vor fi incurajati in studiul limbilor straine tehnice ,atat in timpul anului scolar cat si la examenul de bacalaureat prin rezolvarea unor subiecte in limbile de circulatie la ulimele doua probe teoretice fara a m-ai sustine examenul la limba straina. Elevii din clasele vocationale vor sustine examene la ,,Literatura romana si universala ” si la specialitatile profilului incluzand si probe practice.
    Activitatea scolara : In mediul liceal, orele incep la 7,30-7,45. In perioada evaluarilor cursurile pot incepe de la 8,30-9,30. Dupa amiaza ,pot incepe la inceput la 13,45 -14 pt ca in perioada evalurilor pot incepe de la 13,30-14.In mediul gimnazial, orele incep de la 13,15-13,30,iar in perioada evaluarilor 13 -14.Soneria va suna cu ~3 minute inainte de inceperea orelor -pt elevi -in functie de traficul pe caile de acces,~1,5 minute pt profesori iar cu 1 minut pina la incepera orelor se inchid portile (sarcina- femeia de serviciu) iar profesorul trebuie sa fie in clasa cu 30 de secunde realizand prezenta elevilor inainte de desfasurarea lectiei.In perioada pauzei ,elevi vor fi supraveghati in curtea institutiei de invatamant de catre personalul t.e.s.a.(mecanic ,instalator ,femeia de seviciu, etc) si de profesorul de serviciu si nu se va admite derogari de la prezenta acestora in curtea unitati , alta parte din personal va monitoriza activitatea din incinta scoli. Prezenta in celelalte clase de curs se face de catre profesorul de serviciu pe baza locului din banci ocupat de elevi sau automat (soft).In gradinite nr max de prescolari dintr-o grupa nu va depasi 28 de copii .
    Se creaza panou de excelenta (pot fi mai multe)pt elevi cu rezultate de 28-30 pct.Salile de curs si laboratorele din intregul invatamint preuniversitar vor primi numele celor care obtine pt . prima data 30 puncte , lucrarile acestora fiind expuse in fiecare sala. .Daca un elev obtine la aceeasi disciplina 2*30 laboratorul sau sala va primi prima data numele lui si apoi a celui care a obtinut primul 30.Se instituie ,,Medalia ,,Excelenta in educatie ” cu trei clase pt elevi si profesori cu performante deosebite.Astfel pt 30 pct obtinute de un elev -vezi notarea elevilor se confera clasa I a medaliei aceasta fiind confectionata din aur minim 18 k ,pt 29 pct clasa a II argint placat cu aur si clasa a III respectiv 28 pct medalia va fi confectionata din argint. Raportul salarial 2/1 pt prof cu performante deosebite. Prime pt medalie de aur la Olimpiada Internatinala -2.500 euro. pt medalia de argint 1.500 euro .pt bronz 1.000 euro, 750 pt. mentiune .Pt elevi care au prof de curs si de seminar diferiti ,profesorii vor primi 70% din premiu .Profesorii din mediul gimnazial care au pregatit elevi cu performante la olimpiade vor primi 30% din premiile anterioare(pt mai multi se imparte 30% pt toti profesori) si 25% pt ciclul prescolar(educator) si primar( invatator) .Se acorda vacante in tabere internationale pt prof care obtin rezultate la olimpiadele nationale si internationale In colegii, de preferat prof specializati ca in mediu univ.Nota la purtare va fi formata din doua componente:cea scolara care va include conduita in timpul programului scolar cu o valore maxima de 15 pct (tinuta ireprosabila ,incaltaminte ,comportament ),nota va fi decisa de dirigente prin consultare cu directorul scolii si inspectorul scolar pe baza inregistrarilor video si cea extrascolara .
    Se introduce portofoliu de schite sau prospecte ale lectiilor invatate acasa, iar media notelor obtinute se introduce ca a treia sau a patra nota ,in cazul mediilor peste 10 la ultima nota +,- 3 pct.,exceptie fac mediile >15 in care media la portofoliu nu intervine.In partea dreapta sus a schitei ,dupa studiu ,1)Se introduce pe primele randuri descompunerea lectiei pe capitole si subcapitole si referintele fata de alte lectii,indicindu-se pe o sageata tipul referintei .2)Pe urmatorele randuri tipul notiunilor,conceptelor invatate clasificate in( fundamentale ,de importanta mare ,de medie imporanta ,.mica importanta).3)Urmeaza relationarile in cadrul lectiei. La citire elevi parcurg in ordine 1-2-3-1.In partea stanga sus se fac adnotarile din partea cadrului didactic .La finalul conspectului elevii rezolva tema pt. acasa si formuleaza cate 1-2 intrebari usoare ,medii ,dificile sau f.dificile(3-6 total).Foiele cu conspecte se rup din caiet si se prind cu o agrafa introducindu-se intr-o folie protectiva creand portofoliul de conspecte. Profesorii ,trebuie sa verifice conspectele atunci cand elevul este evaluat si la final de sem pt nota .Evaluarea elevilor va cuprinde inclusiv formularea de intrebari incrucisate pe o anumita tema impusa de profesor intre elevi examinati. Se elaboreaza strategia pt olimpiade cu obiective de etapa creindu-se echipe compuse din: medicul cabinetului scolar, prof.de educatie fizica evaluind stare de sanate si bioritmul ,profesori de specalitate si ale disciplinelor inrudite dar si cele usor antagoniste(de ex.pt mat pot fi cooptati inclusiv prof de literatura elaborind strategiile didactice corespunzatore pe baza fisei psihopedagogice).Crearea hartilor analizei de cost ( cheltuieli /pct. olimpiada nat, cheltuieli/mentiune,premiuI I,II,III) pe orase si scoli..
    La orele de seminar profesorul imparte clasa in 2-3 semigrupe in functie de nivelul de pregatire al elevilor rezolvand simultan cu 2 elevi (rareori cu 3 pe intervale scurte de timp astfel incat sa nu fie afectata atentia distributiva ) probleme care tin cont de nivelul de pregatire al elevului ,elevii care au pregatire avansata sau sub fata de nivelul exercitiului isi vor focaliza atentia pe ex. si probleme de nivelul lor .Obiectivele urmarite : 1) Crearea si intarirea atentiei,memoriei si gandiri distributive 2) Profesionalizare elevilor de la varste relativ mici.3) Cresterea numarului de aplicatii realizate de fiecare elev prin examinare 4) ,,Umanizarea” relatiei elev – profesor cel din urma fiind perceput de catre elev nu ca un ,,judecator” ci ca un antrenor datorita distribuiri atentiei. . Alegerea uniformei scolare , a logo-ului si motto-ului colegiului,liceului sau scoli se face de catre toti elevi ,fosti elevi cu rezultate deosebite si personalul didactic ,fiecare categorie cu o pondere de 1/3 in rezultatul final prin organizarea unui concurs.
    Activitatea extrascolara :Se creeaza cercuri de cinematografie si teatru in cadrul cluburilor elevilor cu predare a celor mai buni regizori,actori si critici de film din centrele univ.Ponderea cercurilor tehnice trebuie sa atinga ~50% din total-fara a include informatica in calcul, ceea ce presune existenta cercului de informatica. .Se infinteaza,, Olimpiada Sportiva” care se desfasoara primavara si toamna (in intervalul 15 aprilie-15 mai ,dupa Paste si 25 septembrie -15 octombrie ) la care participa elevii din clasele III-VII premiile se acorda in dulciuri de calitate cu continut mare de cacao (ciocolata ,napolitane etc) iar in mediul citadin si sucuri naturale , an de implementare 2012, o intrecere interscolara in mai multe discipline sportive suma necesara 44 mil. euro pt. participant 15 euro, pt . castigator 25 euro ((15+25)/2*2*1.100.000=44 mil euro,unde 1.100.000 nr elevi ,2 de la numarator editiile anuale,2 de la numitor ponderea de 50% a invingatorilor.Competitia incepe de miercuri dupa -amiaza (pt. elevi cl.III si IV) si de joi dimineata(pt elevi cl.V-VII )ultima zi de scoala este miercuri si continua joi ,vineri,sambata si duminica,in ultima zi a Olimpiadei se decerneaza premiile.. Excursile scolare se desfasoara cu precadere in capitala regionala, elevii beneficind de ticheting cultural -acces obligatoriu la muzee, un spectacol de teatru, un concert simfonic iar din cl. VII sau spectacol de opera . Intre acte, actori,regizorul sau dirijorul patrund in sala si provoaca elevi la un schimb de idei asupra actului cultural. Nota pt comportamnetul extrascolar va fi de maxim 10 pct care se vor adauga la cele de la comprtamentul scolar.Media la putare pentru fiecare an scolar va fi mentionata in diploma de absolvire, ea devenind o diploma de educatie in loc de o diploma de invatamant.Se introduce ,,Medalia de excelenta in comportament civic”- numai pt premii individuale- cu trei clase indentica cu cea pt educatie avand urmatorele categorii: ,,Cel mai altruist gest al anului ” ,,Cea mai caritabila fapta a anului „,,Cel mai bun imn sportiv al anului „-max. 3 autori ai cantecului, ,,Cel mai artistic drapel al anului „al unui suporter , ,, Cea mai sportiva galerie a anului”, ,,Cel mai frumos slogan al anului ” toate pt elevi si studenti . Galeriile castigatoare vor fi recompensate cu premii in produse promotionale ale clubului favorit , pt premiul I 150 lei ,premiul II 120 lei ,premiul III 90 lei si 5 mentiuni de 60 lei , se va introduce conditia de participare la minim 75 % din partidele echipei favorite, numarul de premii si mentiuni se va pastra si pt premiile si mentiunile individuale. Pt a incuraja o comportare civica ,pe diplomele de bacalaureat si universitare se va mentiona incidentele cu fortele de ordine-numarul acestora si calitatea educantului: victima sau agresor .(de la 15 iunie 2012).
    Pregatirea profesionala a profesorilor : Se introduc cursuri de actorie si psihologie(mimica ,persuasiune ,dictie )cu cei mai buni actori inclusiv pt profesori univ cu o frecventa la 2 ani pt inceput .Examenul de titularizare consta in 2 probe la un interval de 72 ore ,din care prima obligatorie. Prima proba de 15 pct contine: 60% subiecte din modelul psiho-pedagogic,40% in specialitate cu o distributie a dificultati de 40% subiecte medii, 30% dificile si 30% f.dificile cu o durata de 3,5-4 ore.Promovarea se obtine pt minim 9 pct din 15 pt.modelul psiho-pedagogic si 8 pct din 15 in specilitate Cea de-a doua proba cu subiecte in specialitate de 25-30 pct.cu o durata de 4-4,5 ore avand subiecte medii 30%(dificultate medie olimpiada judeteana), 40%dificile(dificultate medie olimpiada nationala ) si 30% f.dificile (dificultate mare olimpiada nationala sau internationala) pt disciplinele cu un grad mare de dificultate vezi matematica si 40% subiecte medii, 30% dificile si 30% f.dificle pt discipline cu un grad mai scazut de complexitate.Pt un punctaj de 13,5 profesorul sau absolventul obtine o crestere de salariu de 30% peste nivelul minim .,pt 16 pct – beneficieaza de un coeficient de 1,5 iar pt lucrari peste 22 pct sau egal cu 22 de salariul maxim.Profesori bine pregatiti in specilitate sunt cei cu coeficient intre 1,3 si 1,7 (respectiv 13,5 si 18,5 pct ) iar cei f.bine pregatiti intre 1,7 si 2 ( mai mult de 18,5 ) Dificultatea subiectelor de la prima proba nu trebuie sa fie aceeasi cu cele de la a doua proba , subiectele de la prima proba urmand un traseu normal insa intre subiecte f.dificle de la prima proba si subiectele de dificultate medie olimpiada judeteana diferenta trebuie sa fie mica .Titularizarea se obtine pt note ce depasesc media de 10,5 pct. -ca medie aritmetica – pt. prima proba si 10 pct la proba a doua sau promovare la prima proba si minim 13,5 la cea de a doua proba.Probele se desfasoara in 2-3 centre judetene dispuse in nordul ,centrul si sudul judetului ,la care vor asista cei mai buni educatori ,invatatori si profesori si va include supraveghere video , proba fiind trasmisa live pe portalul Ministerului.Ex : Dolj -Craiova, Filiasi, Calafat ,Olt -Slatina,Caracal,Corabia, Valcea-Horezu, Rm. Valcea, Dragasani ,etc.
    Argumente pt noul sistem educational : Cresterea exponentiala a elevilor pregatiti de cadre competente.Presupunand ca numarul cadrelor f.bine pregatite din mediul liceal si gimnazial ar fi de 7.500 ,iar prin redistribuire numarul profesorilor de curs ar ajuge la 10.500 ,nr mediu saptamanal pt o disciplina de 2 ore( fizica sau chimie) ,nr de elevi intr-o clasa 22, norma didactica de 16 ore, 26 ore saptamanal in ciclul gimnazial si 30 in ciclul liceal iar in noul sistem numarul mediu saptamanal de curs 1,769 (datorita treceri la 23 ore saptamanale)*50/100 (ponderea orelor de curs in total ore ) =0,88 ore saptamanale de curs , curs cu 90 elevi , norma didactica de 18 ore, 23 ore in ciclul gimnazial si 26 ore in ciclul liceal ,un calcul relativ simplu ne conduce la urmatoarele rezultate. Sistemul actual : 16/2*22~176 elevi pregatiti de un profesor , numarul minim de elevi pregatiti in gimnaziu si liceu ( daca toti profesori ar fi f. bine pregatiti ) 16*22*7.500/(26*5/8+(30*3/8)) = 96.000 elevi. adica 96.000/8/220.000*100 = 5,45% din numarul total de elevi ,daca 1/4 din profesori ar fi f.bine pragatiti numarul elevilor ar creste la 384.000 elevi .
    In noul sistem 18/0,88*90 ~1840 elevi pt un profesor .Raportul fata de vechiul sistem 18/0,88*90/16/22*2 = 10,45 Numarul minim de elevi (daca toti profesori ar fi f.bine pregatiti) devine 18*90*10.500/0.6/(23*5/8+(26*3/8)) = 1.175.130 elevi sau 1.175.130/8/220.000*100 = 66,76 % din numarul total de elevi. Pt predarea simultana in 18 clase cu 22 si 23 de elevi (in orasele mari inclusiv Bucuresti) , 18 ore saptamanale ,numarul de elevi va deveni 18/1.06*18*(22+23)/2 =6.877.Iar raportul fata de sistemul clasic se modifica de la 8,68 la 6.877/147 = 39,07. Astfel predarea va fi una de excelenta ,garantand elevilor accesul la invatamantul de calitate.
    Activitatea de control: In cadrul inspectiilor se verifica activitatea elevilor cu rezultate f.bune (se creaza o baza de date pt fiecare disciplina -teme de nivel mediu olimpiade locale si nationale),se verifica portofoliu de conspecte, strategia pt olimpiade si punctualitatea profesorilor.
    Obiective ale invatamantului romanesc : 0) Atingerea standardelor de calitate si a finalitatilor inv. modern
    1) Convingerea profesorilor talentati sa depaseasca norma did
    de 18ore, de recomandat 22 ore pt prof. de curs si 26 ore pt cei de
    seminar
    2) Convingerea eleviilor f.talentati sa faca parte inca din clasa
    a V din colegiile regionale ,inceputul cicl.gimnazial
    3) Trecerea la sistemul de predare univ.din clasa V odata cu imbunatatirea
    predari in ciclul prescolar si primar (5-10 ani) ,reusita in viata fiind determinata in
    proportie de 45%.de calitatea inv prescolar.
    Cu respect,
    Chirita Aurelian Stefan

    • Luati va rog comentariul asta si puneti-l undeva pe forum sau intr-un post separat.
      Un comentariu nu ar trebui sa depaseasca un articol in ceea ce priveste cantitatea de informatie.

    • Ai postat inutil ditamai materialul urcat cu copy-paste. Pe cine intereseaza toate aceste bazaconii, amice?

  12. Cred ca acest „ministru interimar” ar fi mai bine sa disfiinteze BAC ulsi sa introduca obligativitatea Doctoratului si a MASTERATULUI.

    ROMANIA trebuie sa nu ajunga o tara de meseriasi cum sustinea Doamna Ecaterina ANDRONESCU.

  13. Pacat de invatamantul romanesc, construit de secole de genii, sa fie condus acuma de cretini.

  14. Ce-i bun pentru ca omul sa invete sa fie cinstit, chiar daca nu vrea, cei cu musca pe caciula se opun. Cei care n-au de gand sa fure(copieze), se bucura de asa o masura, caci fiecare ia nota pe bune. Altfel, te trezesti ca unii care n-au nici in clin nici in maneca cu invatatura, iau nota mai mari, si-s bata.

  15. Ma asteptamsa scoata camerele de anu’ asta!
    La ce naiba avem, noi romanii nevoie de educatie – in adevaratul sens al cuvantului?!!!
    „Vanghelizarea” continua…adio performanta, adio corectitudine, adio scara a valorilor!!!

    Da, Ponta si oamenii lui se misca bine!!!

  16. Inteleg din ceea ce spune dl minisru EDUCAIEI ca pt anul acesta dl MANG si-a facut norma cu camerele de supraveghere iar de la anul va continua afacerea sub alta forma.
    Pacat ca sunt terfeliti in mocirla asta urata adevaratii dascali, care nu merita dispret.

  17. E tampit sau manipulat. Sau ambele. A treia varianta nu e posibila.

  18. E ministrul lui Ponta. Se misca bine Ponta, parca asa zicea Domnul Moraru Radu, se misca bine!
    Daca Ponta se misca bine, si ministrii lui se misca bine.

    • „ma gandesc” zise Pop. Si uite asa castiga concursul de minciuni (cea mai scurta fraza continand cea mai mare minciuna)

  19. Ce sa astepti de la un sindicalist mediocru manipulat de o mafioata ca Bramburica. Bravo Victorita ai un guvern de c–a?

  20. In Romania profesorul ARE intentia sau interesul sa nu faca dreptate si sa supravegheze corect, pt a lua mita… Eu NU Cred ca am depasit aceasta bariera.

Comentariile sunt închise.