NAVODARI 1
O firmă cu patroni italieni a obținut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dreptul de a construi o groapă de gunoi în localitate, după ce primăria și locuitorii s-au opus categoric.
Primăria oraşului Năvodari a primit recent o adresă din partea Ministerului Afacerilor Externe prin care se cere, într-o perioadă de maximum trei luni de zile, semnarea autorizaţiei de construire a depozitului de deşeuri toxice. Mai precis, Societatea Ecological Center SA a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o hotărâre definitivă prin care instituţia de la malul mării este înştiinţată de acest lucru.
“Prin hotărârea sa din 17 martie 2015, CEDO a constatat că autorităţile naţionale nu au depus suficiente eforturi pentru a asigura executarea deplină şi într-un termen rezonabil a titlului executoriu convocat de reclamantă. Pentru aceste motive, CEDO a obligat statul român să asigure executarea, prin cele mai adecvate mijloace, a sentinţei civile nr. 759/12.08.2009 a Tribunalului Constanţa, confirmată prin decizia nr. 63/CA/28.01.2010 a Curţii de Apel Constanţa, în termen de trei luni de la data pronunţării hotărârii“, se arată în actul pe care l-a primit administraţia publică din Năvodari de la Ministerul Afacerilor Externe.
„Nu voi semna o astfel de autorizație“
Vestea a căzut ca un trăsnet asupra administaţiei locale, dar şi asupra societăţii civile năvodărene, care nu doreşte sub nici o formă construirea acestui depozit. Centrul de gospodărie deşeuri industriale ar urma să fie construit pe ruinele USAS (fosta Uzină de Superfosfaţi şi Acid Sulfuric).
„Este un moment extrem de greu pentru oraşul Năvodari şi pentru mine personal. Am primit de la Ministerul Afacerilor Externe un document prin care ni se comunică solicitarea petentului Societatea Ecological Center SA, societatea cu care s-au judecat primarul Nicolae Matei şi oraşul Năvodari, în legătură cu groapa de deşeuri industriale pe care această societate ar fi dorit să o facă la Năvodari, într-unul din batalurile de la USAS. Sunt înştiinţat că era un dosar pe rol, dosar cerut de Ecological Center la CEDO, care s-a judecat într-un timp foarte scurt din punctul meu de vedere”, a spus viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.
Edilul a declarat că va depune actele pentru revizuirea hotărârii la Tribunal, apoi va solicita suspendarea provizorie a acesteia. Totodată, întreaga documentaţie va fi trimisă Ministerului Afacerilor Externe.
Dacă situaţia nu se va remedia, acesta susţine că preferă să-şi dea demisia de onoare. „Nu voi semna o astfel de autorizaţie. Pentru mine este mai uşor să semnez o demisie de onoare decât o astfel de autorizaţie. Îmi voi da demisia dacă nu vom reuşi să obţinem anularea deciziei CEDO“, a declarat viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.
Turismul va fi distrus

NAVODARI 2“Orice scăpare a acestor deşeuri vine spre Năvodari şi, de aici, spre mare. Va fi o distrugere a turismului din România. Această groapă este pentru toată lumea, şi toată lumea înseamnă de la Săcele, dacă nu chiar aproape de Tulcea, până în sudul litoralului. Şi locuitorii Constanţei trebuie să ştie că în acest moment au o problemă. Este problema tuturor celor care respirăm, mâncăm, bem apă şi facem baie în Marea Neagră”, subliniază, îngrijorat, viceprimarul.

Groapa de gunoi a Europei?!

Proiectul italienilor prevede construirea, la doar 1,5 km de oraş, a unui depozit de 95 de metri înălţime, desfăşurat pe aproximativ 30 hectare.

Depozitul ar reprezenta o adevărată bombă. În groapa groazei ar urma să îşi facă loc nenumărate tipuri de deşeuri provenite din mai multe sectoare de activitate. Se vorbeşte despre produse chimice din hidrometalurgia neferoasă, despre deşeuri din industria fotografică sau deşeuri din procesele termice ori din procesele organice, toate având efecte distrugătoare asupra aerului şi a pânzei freatice, implicit asupra sănătăţii oamenilor, mai ales că în zona în care urmează să se facă groapa pentru deşeurile chimice există nişte izvoare puternice care ajung în Marea Neagră.

Conform proiectului, aici ar fi aduse, zilnic, 6.000 tone de deșeuri care să fie depozitate pe o suprafață de 29,5 hectare.

Fostul primar, în arest

Fostul primar al oraşului Năvodari Tudorel Calapod a fost condamnat, în 2014, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, după ce ar fi acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea acestui depozit de deşeuri. Magistraţii Tribunalului Constanţa au hotărât desfiinţarea certificatului de urbanism nr 718 din 20 decembrie 2007 , înregistrat la Primăria Năvodari, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea depozitului de deşeuri. Anchetatorii au stabilit că în perioada 2004 – 2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Tudorel Calapod, în calitate de primar al oraşului Năvodari, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, reprezentată de Roberto Vincenteli şi Manuela Ştefania Marinescu. Astfel, societatea respectivă a obţinut în mod nelegal din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului Bucureşti acordul de mediu vizând edificarea unui depozit de deşeuri toxice şi periculoase pe raza oraşului Năvodari.
Procurorii au constatat că Tudorel Calapod a emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Pe de altă parte, nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română, şi nici Planul de Urbanism Zonal, aşa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a depozitului de deşeuri.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/navodari–obligata-de-cedo-sa-devina-groapa-de-gunoi-a-europei-375966

36 COMENTARII

 1. Daca noi romani stam cu miinile pe piept si asteptam sa ne fie aruncat rahatul in gura, ei vor profita mereu de dobitocismul nostru continuu. Luptati pentru caratenia Romaniei si pentru drepturile copiilor la locuri de joaca si recreere.

 2. Trebuie sa iesim in strada ca nu se mai poate in halul asta.Avem un guvern de kkt si din ce am vazut pana acum si presedintele e tot de kkt.Am ajuns sa ne ordone CEDO sa facem o groapa de inmormantari.Sa faca in Elvetia,Germania sau in alta tara bine dezvoltata sa vedem daca accepta aia asa ceva.Eu unu am pregatit ranga si sunt gata de orice.

  • Nu e vorba de sluga nimanui. E vorba ca statul roman nu a trimis la CEDO avocati care sa pledeze corect cauza. Avocatii statul roman au fost complicii “investitorilor” italieni si au pledat slab cauza favorizand astfel pe italieni.

 3. Singurul mod de a scapa de ei este protestul si alungarea lor din Navodari. Daca intreg orasul cu mic cu mare merge la combinat si ii arunca afara pe toti nenorocitii de acolo, ma refer la conducere, si-ii tavaleste bine, astfel incat sa se invete minte ca aici nimeni nu face ce-l taie capul , garantat nimeni nu va mai indrazni sa mai faca ceva ce ar pune in pericol populatia orasului. Nu trebuie decat sa iesim in strada si sa le facem o vizita . Haideti ce mai asteptati ? Sau poate vreti sa inceapa sa vi se imbolnaveasca copii sau sa nu mai poti sta in propriul ora , in propria casa din cauza poluarii. Sa fii obliagat sa vinzi totul pe nimic si sa pleci unde vezi cu ochii, numai sa te vezi scapat de nenorocire. Asta ne asteapta pe toti daca stam ca closca si privim. Iesiti in stada si atrageti atentia si lucrurile se vor rezolva.

 4. In Italia mafia a facut dezastru cu ” Terra dei fuochi” unde nu se mai vinde nici zarzavatul , pentru ca este toxic… IAR in alte parti au iesit scoli intregi cu educatoate, profesoare si elevi direct in strada sa impiedice construirea acestor gropi de gunoi.

 5. de ce nu fac groapa de gunoi in Italia , de ce se baga toti in tara noastra la Navodari era tabara de copii

 6. iarasi europa??? de ce dracu hotareste C.E. asemenea lucruri? chiar nu se gaseste alt loc pentru asa ceva ? chiar este necesar sa avem un depozit de deseuri periculoase in apropierea litoralului ? adevarul cred ca este altul ….ca si alte distrugeri comandate de C.E. si S.U.A ,aici ma refer la industrie grea ,la industria auto,si cel mai important la distrugerea sistemului de aparare al tarii , acum se cauta si distrugerea turismului la marea neagra….. daca litoralul marii negre se dezvolta ,asa cum se incearca ,atunci miile de clienti romani nu vor mai pleca in tarile calde , atunci si alti turisti europeni vor veni in ROMANIA , ceea ce inseamna mai putini bani in buzunarele ,,investitorilor ” . acum cativa ani sa incercat de catre un concern austriac construirea unui combinat siderurgic la agigea , care in urma solicitarilor celor din C.J nu a primit autorizatie de mediu. LITORALUL TREBUIE SA FIE O ZONA DE TURISM NU O GROAPA DE GUNOI. cat dracu mai suportam oameni buni , hotararile altora ? cat mai suportam sa hotareasca alti ce este bine pentru noi ? se incerca , la navodari ,sa se faca un AQUA PARC foarte frumos , acum ce rost mai are sa discuti despre asa ceva ,cand in apropiere ai o bomba ecologica ? de ce nu fac acest depozit la ei in cizma? aaaaa…. nu se poate …pai si la noi de ce se poate …. cei din NAVODARI ar trebui sa iasa cu parul in mana la acesti ,, investitori” sa ii forteze sa renunte la asa ceva ….

  • nu e C.E., e noua URSS. e un sistem hipercentralizat, iar in loc de comunism se propovaduieste unul fascisto-capitalist

  • este terra de foc unde copii mor de cancer pamantul casele vin la vale odata cu pamantul apele le au distrus tot cand ploua sosele pamantul ce nu mai tine . asa vor sa distruga si romania cu deseurile toxice ce vor sa vina in tara

 7. Prima poza este din Vama Veche ! Chiar nu sunteti in stare sa gasiti o poza cu Mamaia Nord ( Navodari ) ?

 8. Pe bune ???? Astia sunt cu capul ?o sa ne imbolnavim naibii.mai ales copiii ? Cum pot accepta astia asa ceva ? Aici e vb de baniiiiii.duceti’va naibi la voi in tara

 9. Nu stim chiar tot… Cine e proprietar? Ce face Agentia de Mediu? Nu se poate autosesiza?Procesyul cu CEDO are o hotarare definitivă? Partea reclamata a trimis un dosar la CEDO?

 10. DAR DE CE NU FAC ASA CEVA LA EI IN TARA…DE CE NU CONSTRIUESC IN TARA LOR ASA CEVA..ITALIENI IMPUTITI..SI NU SUNT DELOC XENOFOBA !!!

  • AU FACUT IN TARA LOR ASA CEVA SE CHEAMA TERRA DE FOC AZI .CE MII DE COPII IN CAMPANIA MOR DE CANCER SI ACUM S A MUTAT IN ROMANIA CUPARA PE PROSTII SI ADUCE MOARTE COPIILOR TARII AFARA JIGODII

 11. Afara, iesiti bai din casa si protestati ! Nu va fost clar exemplul cu Rosia Montana? Ati vazut ca se poate? Ce dracu mai vreti? Si lu tantea aia romanca doar cu numele , Manuela sa i se duca in fiecare dimineata o punga cu rahat in fata usii sa vada cum e cu deseurile!

  • Nu lasati sa aduca moarte in tara sunt deseuri toxice e o bomba ce omoara copii . / mafia a distrus pamantul lor azi sunt inchisi /. si copii mor . in fiecare zi /. se cheama terra de foc ce iese din pamant zmoala / / stopati acest dezastru unde e presedintele tarii guvernul nici un petec de pamant nu trebuie vandut mafiei /.

  • Asa trebuie. O punga cu rahat in fiecare geam.
   Dar principalii vinovati sunt judecatorii de la Tribunalul Constanta si de la Curtea de Apel Constanta. Ca ei au dat hotaririle. Lor trebuie sa le aruncati in primul rind.

 12. o astfel de absurditate depaseste orice limita!!!!!!!!!! Ministerul mediului ce pazeste? Demisia de onoare a primarului nu rezolva situatia, acesta trebuie sa faca toate demersurile necesare, inclusiv manifestatie publica.Trebuiesc sesizate forurile internationale , departamentul de mediu al UE.

 13. astia sunt primarii alesi de o populatie care isi vinde votul pentru un kil de orez…distrugeti totul , va ramane tara pustie cand in sfarsit vor pleca hotii, cu everile furate…cei din navodari platesc pentru prostie.

 14. Roberto Vincenteli şi Manuela Ştefania Marinescu puteti infiinta aceasta societate si pe litoralul din Italia

  • stiti prea bine ce este cu terra de foc / asa ca stati departe de tara si de pamantul tarii mafia ori cat ati fi romanul isi va apara ori ce bucata de pamant pentru copii lor cat ati luat voi mafiotii . faceti la voi in tara / stiti cati copii mor de tumori si cancer de pe terra de foc // aici au fost mana femeilor ce traiesc cu italieni sa optina bani negri tradatori de tara e..

 15. Manuela, ai idee ce este trădarea de țară? Că poate nu știi ce faci.

  • este e incarduita cu mafia si stie cum a distrus pamantul in italia de copii mor de cancer mii / asa ca noi ne aparam pamantul tari si copii . de bolii . e tara nostra afara mafia si sa se duca cu . ea acesta tradatoare de tara unde e guvernul presdintele romaniei ce l am ales sa apere copii tarii de bolii . ce tradatori ce fug dupa bani /

 16. Domnilor,suntem tara ocupata!???Orice ,,vantura lume” dicteaza in Romania???
  SRI,DIE,MInistrul mediului,presedinte-ALO!ALO!ALO!-TREZITI-VA!

  • da, orice hot si prostii care voteaza hotii dicteaza…peste tot, de nu poate dna-ul sa ii prinda din timp.

Comments are closed.