Corpul de Control al premierului va sesiza DNA asupra unor posibile fapte de natură penală constatate în cadrul unei acțiuni de control privind activitatea CNAS. Reprezentanții CNAS și ai Ministerului Sănătății sunt acuzați că din cauza modului defectuos în care și-au exercitat atribuțiile de serviciu privind realizarea unei evidențe a plătitorilor contribuței trimestriale nu au fost încasate venituri în sumă totală de 189,7 milioane lei, reprezentând contribuții trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009- trimestrul III 2011.

În cazul lui Molnar Geza, consilier în Ministerul Snătății, va fi sesizată ANI, deoarece acesta a lucrat atât ca membru în cadrul Consiliului de Administratie al CNAS, cât și în cadrul Consiliului de Administratie al companiei Antibiotice Iași, încălcând Legea care interzice membrilor CA al CNAS să dețina funcții în cadrul societăților comerciale cu profil farmaceutic.

Perioada verificată este 2009- 2012. În această perioadă a fost verificat modul de îndeplinire a sarcinilor, respectarea dispozițiilor legale cu privire la angajarea și efectuare cheltuielilor, dar și prevederile legale privind managementul resurselor umane, transmite Mediafax

Inspectorii care s-au ocupat de acest control au constatat că Adunarea Reprezentanților CNAS nu a mai fost constituită din 2005.

De asemnea, inspectorii au arătat că în perioada 1 ianuarie 2009-31 martie 2012, președintele României și foștii prim-miniștri nu au nominalizat reprezentanți în Consiliul de Administrație al CNAS, ceea ce contravine dispozițiilor Legii privind reforma în domeniul sănătății.

Între lunile iunie 2011 și martie 2012, Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări nu a funcționat legal, spun membrii Corpului de Control. Acesta ar fi fost constituit din doar 4 membri și nu din 7 membri, așa cum prevăd dispozițiile legale.

Suma de 189,7 milioane de lei, însemnând contribuțiile trimestriale neîncasate, constituie pagubă la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Sănătății.

Premierul Victor Ponta a semnat, în luna mai 2012, decizia de eliberare a democrat-liberalului Lucian Duță de la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, acuzându-l pe acesta că a înaintat facturile de încasare a taxei claw-back chiar înainte de a demisiona, generând un risc al lipsei de medicamente.

Premierul a anunțat că va cere Ministerului Sănătății și organelor în drept să cerceteze toate activitățile fostului șef CNAS.

3 COMENTARII

  1. E clar,si aici ca in toate institutiile functioneaza si nu, prezinta interes doar in favorul lor nu al nostru.
    Aici se invart bani grei, te doare , suferi scoti banul, nu exista alte solutii !

  2. Daca-i vinovat- la puscarie! Trebuiesc cercetate toate perioadele, atat din timpul guvernarii PDL, cat si mai inainte, din timpul lui 4Case, si chiar din ultimile luni. Ma tem ca treburile astea se intampla de mai demult, mult mai demult…

Comentariile sunt închise.