Televiziunea arabă Al Jazeera a difuzat astăzi pe canalul în limba engleză un nou reportaj despre România. Intitulat “România, spectrul tiraniei”, reportajul realizat de Mohamed Kenawi are ca subiect un jurnalist român care descoperă că reminescențele dictaturii comuniste inflențează și în prezent viețile oamenilor.

Reportajul televiziunii din Quatar pornește de la execuția cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu, continuând apoi cu povestea vieții românilor sub regimul comunist.

“Dictatura a durat 50 de ani și a provocat probleme sociale, sărăcie, instabilitate politică și economică, în special în ultimii 20 de ani ai regimului Ceaușescu”, susține realizatorul materialului. Acesta l-a intervievat pe istoricul Dorin Dobrincu, care a spus că românii afișau în public o mare afecțiune față de Ceaușescu, dar dictatura acestuia a fost construită pe frică, în special frica de Securitate.

“Românii au suferit de schizofrenie în anii ’80, iar această situație nu s-a schimbat de-a lungul anilor. Mulți au o dublă personalitate. Ceea ce spun acasă este diferit de ceea ce vorbesc în public. Astăzi, oamenii își învață copiii să aibă o personalitate dublă și să nu vorbească despre nimic în afara familiei”, a declarat istoricul.

Realzatorii spun că regimul instaurat după căderea lui Ceaușescu au promis să înlocuiască tirania cu libera exprimare, libertatea de gândire și libera inițiativă.

“Cu toate că regimul Ceaușescu a dispărut de mult, umbrele lui continuă încă să influențeze viața oamenilor. Puteți vedea asta în relațiile dintre cetăței și partidele aflate la putere”, le-a spus realizatorilor jurnalista Elena Vijulie.

Urmăriți reportajul difuzat de Al Jazeera English (materialul original)

NOTA REDACȚIEI: Nașul TV nu împărtășește punctele de vedere exprimate în cadru acestui material.

18 COMENTARII

 1. Documentarul mi se pare corect. Prea corect chiar, cu 2 mici observatii:
  1. Dinu Zamfirescu, din suferinta lui crede ca toti dar toti ceilalti care nu au facut puscarie au fost “transformati” in “omul nou” – nu e chiar asa, exista nuante, dar efectul in amsa este categoric real.
  2. Dna profesoara subliniaza faptul ca modesta remuneratie a cadrelor din nvatamant este unul dintre factorii principali care reduc drastic caliattea invatamantului si au depreciat statutul social al profesorului, diminuand drastic prestanta lor in fata elevilor. FALS

  nu spun ca asta nu a ajutat dar daca maine la facem salariul de 2000 euro pentru fiecare, net, vom asista la o imbunatatire a sistemului? paradoxal, salariul este ultimul aspect intr-un plan serios de reconstructie a sistemului de invatamant. deocamndata, singurele reforme au fost legate de schimbarea bacalaureatului, singura zona de competenta a ministrilor care s-au succedat, cu o exceptie: Funeriu. l-am injurat si eu pe Funeriu, apoi am inceput sa-i privesc demersul cu alti ochi, dar nu e vina mea, este a lor pentru ca nu au stiut sa comunice adecvat – asta e o alta discutie.

  Continui sa cred ca acest documentar are ca tinta popoarele iesite din Primavara Araba, ca un semnal de alarma folosuind ca sirena epoca post-decembrista a Romaniei.

  Acuma, in planul impresiei si intuitiei si logicii bazate doar pe stiri din presa, tot pe rusi ii vad in spatele acestor materiale.

  Documentarul este manipulatoriu, evident asta, si mai cred ca face parte dintr-un scenariu mai amplu. Poate ca Vijulie e doar naiv implicata, in dorinta ei de a fi cat mai in centrul atentiei, din vanitate. Poate nu, dar ce mai conteaza.

  Mie nu mi-a placut niciodata de Vijulie, mai ales cand era la iRealitatea: avea un discurs aparent echidistant si onest ca la final sa insereze concluzii pertinice cu rol de vector de directionare a gandirii telespectatorului. Impreuna cu regia din platou care inchidea sesiunea exact pe concluzia ei… putem sa tragem o minima concluzie: s-a dorit premeditat si calculat inserarea unei anumite 😉 idei in mnte privitorului la tv.

  daca unul sau altul care e TREAZ, care NU E ZOMBI, atrage atentia ca ceva nu e in regula, e luat de nebun, de ciudat, de agitator, conspirationist… sunt si d’astia, nu zic nu, pe asta se bazeaza ei.

  Daca tara asta ar fi iubita macar cu un sfert din ardoarea cu care e tradata am fi o tara cu adevarat dezvoltata.

  Deocamdata, aventura Romaniei este din Est prin Vest si inapoi in Est dar ca tara normala. Eh, nu toti vor asta, boierii tradatori si prostii de pe feudele lor vaslesc contra.

  • catre Redactia:
   asa cum am scris si al documentarul celelalt, de la al-Jazeera, multumin pentru ca ne tineti informati dar sa stiti ca copy/paste-ul nu face si corectura
   reiau ce am scris acolo;

   Multumesc Redactiei NasulTV pentru ca ne tine informati, este bine ca aflam despre astfel de “materiale” dar daca acest demers nu este facut profesionist el poate ridica semne de intrebare si poate inflama cortexuri labile:
   materialul este furnizat de… la data de….
   rezumatul apartine lui cutare sau redactiei cutare, tradus de cutare sau scris original in romana.

   “Nașul TV nu împărtășește punctele de vedere exprimate în cadru acestui material.” – corect este cadrul si nu cadru asa cum apare in text. Este o greseala minora dar citind comentariile anterioare dar tinand cont de posibilul caracter “inflamant” al materialului, atentia asupra textului trebuie sa fie sporita.

   oricum, multumiri pentru ca ne tineti informati, sper ca asta e scopul, nu-i asa Redactia ? 😉

 2. Al Jazeera este OK.Totusi nu au avut noroc de interlocutori pregatiti sa-si dea cu parerea despre lucruri importante.Foarte bun reportajul insa Elena Vijulie si ceilalti nu sunt la virsta la care se pot pronunta.S-au acoprit cu caciuli mult prea mari fata de capetele lor.Mai au de invatat…

  • tema este mult prea complexa, ca sa-si dea anumiti politicieni si anumite fundatii cu parerea …iar Vijulie nu-i credibila ,din moment ce are orientari politice….asa ca ,pentru mine reportajul e o mare manipulare

   • ce imi demonstreaza ca e manipulare si reportajul a fost facut demult si scos acum ca ATAC INDIRECT LA BASESCU,este ca madama asta Vijulia lui peste prajit,a lucrat demult la Romania Libera ,….dupa ce a plecat de la Romania libera la Realitatea lui Vantu ,acum este mare sefa la departamentul politic la Digi 24 ,a lui Teszari ,marele RDS-RCS….deci ,stim si orientarea marelui cablist

 3. Peentru cine are capacitatea sa inteleaga acest reportaj,stie ca spune adevarul, tot ce se declara este purul adevar.Pe mine ce ma doare mult este ca trebuie sa se faca mai des asemena reportaje si sa fie difuzate pe toate posturule de tv,poate asa vom intelege ce ni se intimpla. schimbarea no o fac politicieni ei nu vor asta ca asa nu mai pot manipula,schimbarea trebuie facut de cei multi,sa inteleag ca viata lor depinde numai de ei,eliberindu-se de frica, ca in mina lor este puterea.Votind mereu aceleas persoane(vezi parlamentul)aceleas figuri de 23 ani. cum cred ei ca viata lor poate fi mai buna cind asteapta tot timpul ca alti sa decida pt ei.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Asa ca treziti-va pina nu e prea TIRZIU.

  • eii da ,Lidia ….te vezi cumva intre cei filmati ???…nu vezi pe cine au filmat ???..pe ce fel de oameni au insistat ????…te reprezinta cumva ???….pe mine ,nu !!!

   aici consta manipularea …spui un adevar si 3 minciuni…cin d vad in reportaj ,un penelist si fundatia Soros ,deja stiu cà-i manipulare ordinara.

 4. Cata nesimtire si manipulare pe capul acestei echipe care au realizat aceasta mascarada de analiza a situatiei din tara.Nu vorbiti nimic de ceea ce se intampla de 23 ani ,de ce?

 5. Sa-si vada de jegul din tara lor si sa ne lase pe noi. Macar peste ei santem cu mult mai civilizati

 6. extraordinar ….Gorghiu lipsea din reportaj ..pentru mine e clar ,ca le-au avut in sertar si acum au fost scoase la inaintare

   • @cip

    daca apare si Fundatia luoi Soros ,este clar ce fel de manipulare e asta ..

    manipulare TIPIC SECURISTA ….1parte adevar si 2-.3 minciuni …asa functioneaza manipularea si dezinformarea

 7. FANTASTIC!
  SA va fie RUSINE,ori cine sunteti,ori unde v-ati afla ca nu permiteti comentariile! De CE EROARRE PRESS>????

 8. bài,cum draqu gasesc astia de la AL Jazeera ,numai jurnalisti din astia “consacrati”….taman pe Vijulie au gasit-o ….cred ca au cauta-o foarte multtttt ,pe madama asta care se da jurnalista de da Irealitatea….

  mare ratare pe astia de la Al Jazera ca nu l-au gasit pe Iulian Leca

  • madam Vijulie ar trebui sa-i multumeasca lui Voiculescu pentru regimul securitatii de pe vremea lui Ceasca….

Comments are closed.