Metrorex aniversează luni 33 de ani de existență, primul tronson de metrou, Semănătoarea – Timpuri Noi, fiind dat în folosință pe 19 noiembrie 1979. În prezent, circa 600.000 de călători utilizând zilnic acest mijloc de transport. Cu ocazia aniversării, Metrorex organizează duminică, între orele 11:00 – 19:00, „Ziua Porților Deschise la Metrou” la Dispeceratul Central, situat în incinta stației de metrou Piața Unirii 1.

„Bucurestenii sunt asteptati sa viziteze inima metroului, Dispeceratul Central. Vor afla de ce responsabilitatea pentru viata a mii de oameni in fiecare minut poate integra operatorul de trafic in categoria celor mai dificile profesii din lume. Data: duminica 18 noiembrie 2012 incepand cu ora 11:00”, se arată într-un comunicat al Metrorex.

Tot duminică, incepand cu ora 12:30, in statia de metrou Piata Unirii 1, va avea loc un spectacol omagial sustinut de Teatrul Masca – Statui vivante. „Spectacolul isi propune sa ofere publicului calator momente de relaxare si sa demonstreze ca bucuria creatiei adevarate poate fi oferita si primita – adaugand valoare culturala unui spatiu public important, metroul din Bucuresti”, se arată în comunicat.

Rețeaua de metrou din Capitală are o lungime totală de 70 de kilometri, structurată pe patru magistrale, 51 de stații și trei depouri.

Deși acoperă doar 3,7 la sută din lungimea întregii rețele de transport public a Capitalei, metroul preia, în medie, între 20 și 25 la sută din volumul total de călători care utilizează mijloacele de transport în comun.

Pentru satisfacerea cererii de transport în comun în Municipiul București s-a impus la începutul anilor ’70 introducerea unui nou mod de transport electric subteran – metroul – soluție capabilă să contribuie la descongestionarea traficului de suprafață, asigurând în același timp, datorită unei viteze comerciale superioare, câștigul de timp pentru utilizatori, reducerea poluării cât și creșterea confortului și siguranței oferite călătorilor.

București a fost printre primele 60 de orașe ale lumii care au introdus transportul subteran.

Istoria metroului românesc începe cu 32 de ani în urmă, atunci când din Depoul Ciurel primul tren de metrou parcurgea tronsonul Semănătoarea – Timpuri Noi al primei linii, M1.

A fost începutul a ceea ce urma să devină mai târziu, până în prezent și spre viitor, unul dintre operatorii de bază ai rețelei de transport public din Municipiul București, care de-a lungul istoriei sale a transportat peste 4,4 miliarde de călători.


Inaugurare Metrou Bucuresti 1979 (Arhiva TVR)

Au fost construite și date în exploatare, rând pe rând, tronsoanele: Timpuri Noi – Republica, Eroilor – Preciziei (fostă Industriilor), Petrache Poenaru (fostă Semănătoarea) – Crângași, Piața Unirii 2 – Berceni (fostă Depoul I.M.G.B.), Piața Unirii 2 – Pipera, Crângași – Gara de Nord 1, Gara de Nord 1 – Dristor 2, Republica – Pantelimon, Gara de Nord 2 – 1 Mai, Nicolae Grigorescu 2 – Anghel Saligny (fostă Linia de Centură) și recent 1 Mai – Parc Bazilescu.

În prezent, circulația cu metroul se desfășoară pe o rețea de patru linii magistrale, însumând aproape 70 de km cale dublă și 51 de stații, metroul București plasându-se în prima jumătate a celor mai dezvoltate și moderne rețele de metrou din lume; în medie, pe zi lucrătoare, peste 600.000 de călători utilizează metroul.

Linia 4 de metrou, într-un orizont apropiat, va fi extinsă cu încă două stații: Laminorului și Lac Străulești, iar în viitorul nu prea îndepărtat cu tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.

Urmează Linia 5 de Metrou ( Drumul Taberei – Universitate – Pantelimon, Linia 6 de Metrou), legătura rețelei de metrou a Municipiului București cu Aeroportul Henri Coandă Otopeni pe traseul Gara de Nord – 1 Mai – Aeroportul Henri Coandă Otopeni, și Linia 7 de Metrou (Bragadiru – Rahova – Piața Unirii – Moșilor – Obor – Colentina – Voluntari).

Metrorex estimează că lungimea totală a rețelei de metrou va fi într-un viitor nu prea îndepărtat de circa 160 km cale dublă, iar procentul de călători ce vor utiliza metroul va reprezenta peste 50 % din numărul total al călătorilor ce folosesc mijloacele de transport în comun din Municipiul București.

4 COMENTARII

  1. Textul este semnat Redactia. deci apartine Redactiei NasulTv.
    Dar eu vad pe site-ul Metrorex un text care, in fragmente, seamana izbitor pana la identificare, cu fragmente din textul semnat Redactia.

    M-am prins, ca sa-si spele pacatele pentru marlania lui, Ponta s-a angajat sa presteze ore de munca in folosul comunitatii NasulTv, si scrie materiale.

    bun bun

  2. cand citesti: Ziua porților deschise la metrou.
    zici uau! e gratis azi sau merge metroul cu usile deschise

    apoi te lamureste al doilea rand:

    Călătorii pot vizita dispeceratul central

    🙂 🙂 🙂 🙂
    ce inspirati pot fi cei de la Metrorex, mai ales de cand a trecut la Primaria Capitalei, sau n-a trecut inca? 🙂 🙂 🙂

    • 🙂 🙂 🙂 🙂

      „Pentru satisfacerea cererii de transport în comun în Municipiul București s-a impus la începutul anilor ’70 introducerea unui nou mod de transport electric subteran – metroul – soluție capabilă să contribuie la descongestionarea traficului de suprafață (…)”

      trecand peste faptul ca termenul corect este DECONGESTIONAREA, fara „s” dupa „de…”, un fel de complect in loc de complet – ceea ce poate sugera faptul ca autorul textului pare scolit la cursurile serale de liceu, trebuie subliniat faptul ca in anii „70 era pustiu in oras, cam cum e vara, sambata, cand pleaca lumea la mare/munte, asa era atunci in timpul saptamanii.

      Metroul s-a construit din alt motiv, nu pentru ca se impunea atunci, ci pentru ca in acea vreme, Ceausescu mai asculta de cosilierii pe teme de urbanistica, de aia cu capul pe umeri, plus fala de a avea si Bucurestiul Metrou, nicidecum pentru decongestionarea traficului, fie el si cu S. 🙂

Comentariile sunt închise.