Romanul Iulian Ghergut, rapit acum peste 2 ani in Burkina Faso de teroristii al-Qaeda, este in viata, potrivit unei noi inregistrari, informeaza stirileprotv.ro

Jihadistii Nusrat al-Islam wal Muslimeen (filiala al-Qaeda din Mali) au dat publicitatii duminica dimineata o inregistrare cu sase ostatici straini, printre care se numara si romanul Iulian Ghergut, rapit in urma cu mai bine de doi ani in urma unui atac islamist asupra unei mine de mangan din localitatea Tambao, situata la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Burkina Faso, transmite France Presse.

UPDATE 13:30 Reactia Ministerului Afacerilor Externe: „Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso a luat nota de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetateanul roman Iulian Ghergut. Lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se inscrie in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen. Celula de criza interinstitutionala lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei”, spune MAE.

Totodata, MAE precizeaza ca autoritatile romane mentin legatura si cu autoritatile competente ale statelor ai caror cetateni au fost luati ostatici.

„Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarea ca tratarea in spatiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific si sensibil al acestuia, sa se faca cu toata precautia”, mai spune MAE.

Potrivit MAE, celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso, constituita conform „Metodologiei de comunicare si actiune pentru institutiile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei”, aprobata de sedinta CSAT din 3 iulie 2013, continua efortul sau, prin institutiile sale componente, potrivit competentelor fiecareia, pentru eliberarea cetateanului roman.

„Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucreaza in regim de permanenta pentru gestionarea situatiei, depunand toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman. Celula de criza isi va continua activitatea in acelasi regim si va colabora, in continuare, cu partenerii internationali ai Romaniei. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice romane din regiune sunt in contact permanent cu toate autoritatile competente locale. De asemenea, reprezentantii Celulei de Criza mentin legatura atat cu firma angajatoare, cat si cu familia cetateanului roman”, mai afirma MAE.

Inregistrarea video de 16 minute si 50 de secunde, nedatata, a fost publicata sambata prin aplicatia de mesagerie Telegram de catre „Grupul de sprijinire a islamului si musulmanilor”, o grupare jihadista.

Inregistrarea de 16 minute si 50 de secunde ar trebui sa reprezinte o dovada ca cei sase ostatici sunt in continuare in viata, fiind realizata de catre gruparea Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin – ramura oficiala a gruparii al-Qaeda in Mali – si publicata de americanii de la SITE.

Printre cei sase ostatici straini care apar in inregistrare se numara: romanul Iulian Ghergut, sud-africanul Stephen McGown, misionara elvetiana Beatrice Stockly, chirurgul australian Arthur Kenneth Ellitott, frantuzoaica Sophie Petronin si calugarita columbianca Gloria Cecilia Narvaez Argoti.

Nicio grupare nu a revendicat anterior rapirea Sophiei Petronin, care a fost atacata la finele anului trecut de mai multi barbati inarmati in localitatea Gao.

Dupa ce frantuzoaica apare in fata camerei, vocea naratorului jihadist sustine ca aceasta spera ca presedintele Macron o va ajuta sa se intoarca la familia sa din Franta.

Inregistrarea a fost data publcitatii cu doar cateva ore inainte de sosirea lui Emmanuel Macron in Mali, unde ar urma sa discute despre consolidarea sprijinului vestic pentru fortele antiteroriste care lupta cu jihadistii al-Qaeda.

De asemenea, ostaticii sunt prezentanti de rand de catre un narator, care sustine ca nu au existat pana in acest moment negocieri pentru eliberarea lor. Primul care apare in fata camerei este sud-africanul Stephen McGown, care a fost rapit in urma cu aproape sase ani din Timbuktu.

”Este o perioada lunga de timp in care sa fii departe… Cand credeti ca se va sfarsi asta? Acum facem o noua inregistrare, dar nu stiu ce sa spun. Am spus tot ce aveam de spus in trecut. S-a spus tot in inregistrarile anterioare pe care le-am facut”, declara McGowan.

Ulterior, in fata camerei apare octogenarul Arthur Kenneth Elliott, urmat de romanul Iulian Ghergut.

La sfarsitul inregistrarii, vocea naratorului se adreseaza familiilor celor rapiti si sustine ca nu au inceput pana acum negocieri reale, dar apoi mentioneaza ca negocierile continua.

Aceasta nu este prima inregistrare in care apare romanul Iulian Ghergut.

In noiembrie 2016, jihadistii au dat publicitatii o inregistrare in care ostaticul roman cere guvernului sa asigure eliberarea sa din mainile jihadistilor gruparii Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinta teroristilor Al-Qaeda.

Ghergut a cerut atunci guvernului roman si familiei sa depuna toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapida din mainile gruparii Al-Murabitoun, condusa de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Rapirea unor cetateni straini pentru rascumparare este o practica intalnita in state precum Mali si Niger, dar mai rar in Burkina Faso.

Iulian Ghergut (39 de ani) facea parte dintr-o echipa de patrulare, care asigura securitatea in perimetrul exploatarii miniere de mangan de la Tambao.

Romanul, care are inclusiv cetatenie franceza, nu a fost ranit in timpul rapirii, atunci cand cinci militanti islamisti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation. Compania ii apartine omului de afaceri cu cetatenie romana si australiana Frank Timis.

De asemenea, autoritatile au sustinut ca ostaticul roman a fost transportat de militantii islamisti in Mali.

Dupa rapirea cetateanului roman, autoritatile au declansat o Celula de Criza. Insa, executivul roman nu a putut sa asigure pana in acest moment eliberarea lui Ghergut.