61820709Predicatorul turc Fethullah Gulen, autoexilat în SUA şi pe care Ankara îl acuză că este “creierul” puciului eşuat din 15 iulie, este “mai periculos decât Ossama Ben Laden”, a dat asigurări sâmbătă ministrul pentru afaceri europene Omur Celik, transmite EFE. “Şeful teroriştilor, Fethullah Gulen, este chiar mai periculos decât Ossama Ben Laden”, a spus Celik într-o intervenţie în faţa presei, transmisă în direct de postul NTV.

Totodată, agenţia Anadolu, citată de AFP, a relatat că un nepot al predicatorului Gulen a fost reţinut. Muhammet Sait Gülen a fost reţinut la Erzurum (nord-est) în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat din Turcia din noaptea de 15 spre 16 iulie, a relatat Anadolu, fără alte precizări.

Pe de altă parte, Celik a reproşat Europei atitudinea sa după puciul eşuat. “Aliaţii noştri ar fi trebuit să vină să ne viziteze la Ankara”, în semn de sprijin pentru guvern după puci, a spus el. “Trebuie să începem o nouă fază cu aliaţii noştri din NATO, cu un nou punct de pornire. Lupta poporului turc trebuie sprijinită”, a adăugat Celik. În ciuda criticilor exprimate, ministrul pentru afaceri europene a subliniat că punerea în aplicare a acordului dintre Uniunea Europeană şi Ankara “pe tema refugiaţilor continuă fără sincope, în ciuda loviturii de stat din Turcia”. Încheiat în martie, acest acord a dus la reducerea afluxului de migranţi către Europa occidentală, aminteşte AFP, conform Agerpres.