Ambasada Olandei la Sofia a anunţat miercuri, pe site-ul său, că guvernul olandez nu a luat încă nicio decizie cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, reacţionând astfel la informaţiile apărute marţi în presa bulgară privind acest subiect sensibil pentru cele două ţări, informează Novinite.com.

Presa bulgară scria ieri că decizia politică privind aderarea României şi a Bulgariei la Schengen ar putea fi amânată după martie 2013 din cauza opoziţiei unor ţări precum Olanda. Potrivit unor diplomaţi din Bruxelles, de această dată de vină ar fi situaţia politică din România.

‘În contextul apariţiei în presă a diverselor informaţii cu privire la aderarea la Schengen a României şi a Bulgariei, ambasada Olandei la Sofia reiterează faptul că guvernul olandez nu a luat încă nicio decizie. Poziţia olandeză va fi stabilită înainte de următoarea reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), stabilită pentru 7-8 martie, în strânsă cooperare cu alte state membre. Ambasada Olandei va ţine la curent mass-media bulgară în legătură cu acest subiect’, se menţionează în anunţul publicat miercuri pe site-ul ambasadei Olandei la Sofia.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiu Schengen a fost un obiectiv ratat în anii 2011 şi 2012. Pe 4 decembrie anul trecut, ministrul român de externe Titus Corlăţean a declarat că diplomaţia de la Bucureşti îşi menţine obiectivul ca în luna martie (2013 – n.r.) să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea în Schengen, în două etape. ‘În orice caz, noi ne menţinem obiectivul ca în luna martie să fie adoptată o decizie favorabilă pentru admiterea în spaţiul Schengen, în cele două trepte. Prima treaptă în martie şi, ulterior, până la sfârşitul anului, cea de a doua treaptă’, a adăugat el, precizând că din contactele pe care le-a avut cu foarte mulţi colegi europeni ”există o înţelegere foarte clară şi o apreciere a efortului pe care, pe fond, România l-a depus’