Palate somptuoase și cartiere întregi din România au fost construite cu banii proveniţi din furtul de cabluri din reţeaua de căi ferate belgiene. Afirmația a fost făcută de un magistrat belgian de la Parchetul din Charleroi, citat de site-ul de ştiri Lavenir.net. Mai mult, aceeași publicație precizează că jandarmii din Belgia au fost nevoiți să facă uz de armă pentru a-i putea opri pe hoții de cabluri proveniți din România.

Potrivit Parchetului din Charleroi, o mare parte din banii proveniţi din furtul de cabluri din reţeaua feroviară belgiană servesc la construirea unor palate și case somptuoase în România.

Philippe Dujardin, un magistrat de la Parchetul din Charleroi care cunoaşte foarte bine problema şi nu ezită să ceară pedepse grele atunci când suspecţii sunt deferiţi Tribunalului Corecţional, a precizat destinaţia banilor şi a făcut portretul clanurilor din estul Europei, în timpul ultimei audieri în cazul unui furt de cabluri.

“Ceea ce interceptăm este doar ceva neînsemnat. În România, cartiere întregi sunt construite cu bani ai Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Belgiene (SNCB). Acestea sunt zone scăpate de sub controlul autorităţilor unde s-au instalat liderii unor veritabile grupări mafiote”, afirmă magistratul.

Guvernul belgian a luat mai multe măsuri pentru a opri furturile de acest tip.

“În 2009, un ordin ministerial a interzis tranzacţiile în bani lichizi la centrele de colectare a fierului vechi”, continuă Dujardin. “O scădere semnificativă a fost înregistrată în lunile următoare, dar, între timp, ordinul a fost retras. A rămas doar cel din 2011 care îi obligă pe cumpărătorii de metale să noteze datele de identitate ale vânzătorului. Dar nu este suficient”, a spus el.

Şi asta pentru că întreruperea curentului în reţeaua feroviară a SNCB nu are doar consecinţe financiare, ci prezintă cauza întârzierii navetiştilor sau poate conduce la apariţia unor catastrofe.

“Aceasta poate deregla trecerile la nivel cu calea ferată, macazurile sau mai poate provoca apariţia curenţilor vagabonzi, care pot ajunge până la gări şi să electrocuteze oameni. Chiar şi hoţii îşi riscă viaţa”, concluzionează magistratul, care este foarte hotărât să-i urmărească pe hoţii implicaţi în furturi de cablu.

3 COMENTARII

  1. super tare…care e problema? Banii care ti-i fura statul e adevarata problema. Pe cind o campanie virala impotriva taxelor statului si a grevei fiscale la scara nationala? 🙂

  2. Tiganii fura din TOATA EUROPA , nu numai din Belgia ! . In Germania au uitat tiganii sa se asigure daca cablul “este sub tensiune” 😀 . Aceste cabluri care sant de-a lungul sinelor sant pentru “sistemul de SIGURANTA !!!” . In felul acesta tiganii pun in PERICOL viata calatorilor . In Germania ce fura tiganii din magazine , … vand la sfarsit de saptamana in talcioc . http://youtu.be/cR6D01lY8FA

Comments are closed.