Parchetul GeneralProcurorii nu verifică modul în care au votat cetățenii, ci investighează posibilele fraude electorale. Acesta este răspunsul dat de Parchetul General la acuzațiile formulate miercuri de președintele interimar Crin Antonescu. Răspunsul vine la o zi după ce  Antonescu  i-a cerut public procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa explice mijloacele si natura cercetarilor pe care procurorii le fac masiv in ultimele zile in legatura cu votul ilegal la referendum.

„Pe rolul unităților de parchet din cadrul Ministerului Public s-au înregistrat peste 500 dosare penale privind desfăşurarea Referendumului din data de 29.07.2012. O parte dintre acestea sunt înregistrate pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, unde se efectuează cercetări cu privire la comiterea unor infracțiuni prevăzute de Legea nr.78/2000”, se arată în comunicat. Conducerea Parchetului General subliniază că „prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetățenii și nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale”.

În privința persoanelor verificate de procurori în aceste dosare, anchetatorii vizează următoarele tipologii de comitere a unor posibile fraude:
– persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente cât și pe listele electorale suplimentare;
– persoane care figurează că ar fi votat dar în realitate nu s-au prezentat la vot;
– prezența pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale;
– prezența pe listele electorale suplimentare a aceleiași semnături în dreptul unui număr mare de persoane;

„Pentru stabilirea situației de fapt e necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor. Audierea martorilor s-a efectuat în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. Potrivit art. 85 din Codul procedură penală, înainte de a fi ascultat martorul depune jurământ ținând mână pe cruce sau pe Biblie”, se mai precizează în comunicat.

Ca urmare a declarațiilor din ultimele zile, conducerea Ministerului Public le-a cerut politicienilor și reprezentanților celorlalte puteri ale statului să se abțină de la declarații care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor.

8 COMENTARII

  1. bai ponta ,esti cretin sau te faci ?…procurorii ancheteaza pe cei care au votat de 25 de ori…nu mai duce populatia in eroare….si ce te plimbi prin tara …sa-i linistesti pe hoti sau sa pui de o revolutie ……pleaca si lasa tara sa functioneze….a-l regret pe boc ……noroc cu el ca v-a lasat o crestere economica ,……daca nu avem acest lucru ,la cate ati facut voi ne duceam de rapa in aceste 3 luni ! …….treceti la treaba mafiotilor ,daca nu parasiti guvernul .

  2. USL nu vrea sa inteleaga ca procurori ancheteaza persoanele ce au votat de mai multe ori pentru o bere sau 1kg de zahar.In Vrancea, Olt,Teleormani;unde prezenta la vot a fost peste 100% sunt mai mult ca sigur voturi fraudate de aici si teama de pirnaie si cum zice Copy Paste ca Basescu teorezeaza populatia.Cei ce au votat de mai multe ori sa fie condamnati conform legi.Parchetul face ce trebuie de facut Tovarase Antonescu

  3. Procurorii daca isi vor respecta institutia, vor fi respectati ,altfel nu !

  4. Cinste CSM-ului. E acolo un tinerel Danilet. Intr-un guvern MRU l-as vedea Ministrul Justitiei. Desi vad mereu la cadrele cu CSM-ul o blonda de la „Standford” sunt convins ca locul ei nu e acolo dar e in minoritate. Si asta e bine.

  5. CORECT. Procurorii din bun simt explica unuia care habar nu are ce inseamna Legi. Ar trebui sa-l determine sa dea niste explicatii noua romanilor pentru Legile incalcate si ilegalitatile facute acest PAPITOI.

  6. FOARTE BINE FAC PROCURORII. SA-SI VADA MAI DEPARTE DE TREABA SI SA INCEAPA CURATIREA TARII DE SPURCACIUNI!

  7. Foarte bine, trebuie explicat cu multa rabdare pentru cei care nu inteleg pe cine vizeaza investigatiile procurorilor. Poate in felul acesta primarii vor fi mai atenti data viitoare si nu isi vor risca libertatea pt ,,motani”…

Comentariile sunt închise.