Diversele manifestări ale crizei au împins destulă lume din sudul și răsăritul Europei către zonele mai stabile ale continentului iar printre destinațiile preferate se numără, desigur, Germania. Numărul imigranților din Germania, contabilizați în cel mai recent raport al Oficiului Federal de Statistică (destatis), a crescut cu 25% a crescut, în prima jumătate a lui 2012 față de aceeași perioadă a anului trecut, informează publicația germană Hamburger Abendblatt. Dintre cei circa 500.000 de noi sosiți, 306.000 provin din statele Uniunii Europene, 59.513 fiind români (al doilea grup după polonezi – 89.000 de cazuri recenzate în perioada ianuarie – iunie 2012).

Comparat cu primele șase luni ale anului trecut, numărul imigranților români a crescut cu 26,2%. Creșterea este mult mai mică decât cea înregistrată în cazul gercilor (78%) sau a spaniolilor și portughezilor (dublu față de primele șase luni din 2011) – doar că toate cele trei pepiniere la un loc au gratulat Germania cu 32.700 de imigranți (un spor de 13.000). Landurile țintă pentru mai bine două-treimi sunt Renania de Nord – Westfalia, Bavaria și Baden Württemberg, adică principalii contributori la bunăstarea economică a Republicii Federale. Oficialii din Thuringia, unul dintre landurile noi, provenite din fosta RDG, au anunțat că în acea parte a Germaniei, tema imigrației nu este de actualitate: numărul total de imigranți a crescut doar cu 0,5%, ceea ce, în cifre reale, reprezintă 4400 (dintre care undeva în jurul a 150 de români).

Cifrele raportate de oficialii de la destatis relevă un record pentru Germania iar tendințele, menționează autorii studiului, par a se menține. Evoluția este sau nu îngrijorătoare în funcție de instituția de presă care multiplică informațiile statisticienilor. Dacă grija unor cotidiane bulevardiere cum ar fi Hamburger Abendblatt este de a scoate în evidență fuga de criză și refugiul în Germania, la fel cum Bild titrează “Vin tinerii greci, spanioli și portughezi!”, Frankfurter Allgemeine Zeitung publică părerea lui Herbert Brücker, economist și cercetător în problemele migrației de la Institutul pentru Cercetarea Pieței Muncii (IAB) din Nürnberg: “Germania a devenit atractivă în perioada crizei dar migranții din sudul Europei au, în general, înaltă calificare”, ceea ce le oferă șanse bune de a găsi repede un loc de muncă.

Același ziar cara apare la Frankfurt constată că românii și bulgarii obișnuiau să migreze spre Spania sau Italia. Creșterea cotei șomajului în Europa cumulată cu acuta criză de cadre specializate de care suferă Germania a deviat parte relevantă din fluxul de căutători de joburi către Republica Federală. Agenția Federală pentru Muncă a dat recent publicității propriile analize care estimează că Germania are nevoie, deocamdată, de un ritm de imigrare de 100.000 de persoane pe an pentru a acoperi deficitul de specialiști. Însuși ministrul Sănătății, Daniel Bahr, pledează, de la cel mai înalt nivel posibil în stat, pentru relaxarea politicilor de imigrare, dat fiind că domeniul pe care îl administrează este unul dintre cele mai descoperite. Nu doar angajatorii îl susțin pe Bahr în demersul său de liberalizare a pieței muncii (inclusiv prin îndepărtarea barierelor salariale) ci și ministrul Internelor, Hans Peter Friedrich, care a vorbit recent despre nevoia Germaniei de “tineri motivați”.

Cifrele difuzate relevă și faptul că, în paralel cu imigrația, 318.000 de persoane au părăsit Germania în primele șase luni ale acestui an; 61.000 au fost cetățeni germani care și-au căutat norocul în alte părți ale lumii. Pe ansamblu, populația Germaniei a crescut – în intervalul aflat sub observație – cu 182.000 de locuitori.

6 COMENTARII

  1. De ce? Ei, asta nu explica articolul! Care-i venutul romanilor nou imigranti in Gremania, care-i ocupatia lor acolo, la ce se preteaza romanasii nostri pentru un venit care si la noi e considerat mizer chiar de catre bugetari…! Sa fim seriosi, visul emigrarii e perpetuu la romani, mai ales in vremuri de rastriste, chiar si pentru venituri mizere pe care ar trebui sa lucreze in tara, chiar in conditii mai omenoase!

Comments are closed.