Uniunea Europeană lansează semnale din ce în ce mai încurajatoare pentru Republica Moldova, scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle. Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel a afirmat că „obținerea, până la finele anului 2013, a regimului liberalizat de vize cu UE este dificilă, dar nu imposibilă”.

„Moldova are șanse reale de aderare la UE. Acum câțiva ani, când am venit în Moldova nu eram sigur. Acum cred sincer în aceasta și vreau să vă spun că și alții cred la fel. Doar astfel ar putea fi explicat mesajul foarte clar și optimist din ultimul discurs despre Moldova ținut de Comisarul pentru extindere și politica europeană de vecinătate, Štefan Füle”, a spus Dirk Schuebel.

În cadrul forului UE – Moldova, care a avut loc recent la Berlin, Štefan Füle a insistat că “răspunsul UE la reformele întreprinse de Republica Moldova trebuie să fie unul adecvat, pe măsura eforturilor depuse, și anume, acordarea unei perspective clare de aderare la UE”.

Potrivit lui Schuebel, în perioada imediat următoare, “UE va continua să susțină Republica Moldova în realizarea reformelor începute”.

O dovadă în acest sens este și ajutorul financiar în valoare de 122 milioane de euro pe care UE îl va acorda Moldovei în 2013 pentru a continua reformele începute în domeniul justiției și dezvoltării rurale.

Ambasadorul UE a menționat că după alegerea șefului statului, situația în Moldova s-a stabilizat și a apreciat faptul că recent au fost numiți șefii Serviciului de Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție și ai Comisiei Naționale pentru Integritate.

„Susținerea de care se bucură acum Moldova în procesul de apropiere de UE nu a fost niciodată atât de mare. Trebuie să folosim această șansă, care poate fi unică”, a accentuat ambasadorul UE la Chișinău.

4 COMENTARII

  1. In timp ce romanii din ce in ce mai multi imbraca basca rosie,Europa trebue sa-si asigure cumva granita de rasarit.

Comments are closed.