Premierul Victor Ponta a anunţat că a solicitat secretarului general al Guvernului schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru „greşeala gravă” comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

Ca urmare a acestui fapt, Institutul National de Statistică (INS) a anunțat că va da publicităţii vineri o serie de precizări privind diferenţele la calculul Produsului Intern Brut în ultimii doi ani, au declarat experţi din cadrul INS. Aceştia au afirmat că INS a respectat în totalitate procedurile, iar diferenţele nu sunt determinate de erori, ci de faptul că la datele finale apar elemente noi, care nu pot fi anticipate la datele preliminare. Mai mult, au adăugat sursele menţionate, şi Eurostat a cerut explicaţii pentru astfel de diferenţe iar INS a transmis precizările tehnice, context în care oficiul european de statistică nu a avut obiecţii.

Premierul Victor Ponta a arătat joi seară, la România TV, că preşedintele Institutului Naţional de Statistică ar putea fi demis după ce instituţia a făcut o greşeală de calcul a Produsului Intern Brut în perioada 2011 – 2012, acesta fiind calculat eronat, mai mare cu 20 miliarde de lei.

‘Voi cere până luni o analiză, iar preşedintele Institutului Naţional de Statistic ar putea fi schimbat. Am aflat, la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a INS privind PIB în 2011-2012, o greşeală care înseamnă 20 de miliarde de lei în plus la PIB, calculate iniţial şi reduse, acum înseamnă, implicit, la deficit, cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei’, a spus Victor Ponta.

INS a publicat până în prezent datele de evoluţia a PIB doar pe primele trei trimestre din 2012. Economia României a înregistrat o scădere de 0,5% în trimestrul al treilea din acest an, până la 153,008 miliarde de lei, comparativ cu trimestrul anterior, în serie ajustată sezonier, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2011 diminuarea a fost de 0,6% pe serie brută, conform datelor provizorii anunţate pe 6 decembrie 2012 de INS. Ţinta de creştere economică pentru 2012 este de 1%. În 2011, economia României a crescut cu 2,5%.

4 COMENTARII

  1. ponta draga,gata s-a terminat campania ,mai guverneaza si tu putin,macar de ochii lumii!mai termina cu aranjarea leprelor care te-au votat,ce dracului ca de 8 luni numai asta faci !….nu te sperie daca boborul iese in strada si te ia cu lopata …pe unde vei fugi!? …aranjeaza cu ghita sa-ti dea elicopterul deasupra palatului in care crezi ca te-ai instalat pe vecie .

  2. ati gresit titlul aici si cred ca ar trebui rectificat
    ‘Voi cere până luni o analiză, iar preşedintele Institutului Naţional de Statistic ar putea fi schimbat.”

Comentariile sunt închise.