ponta 1Fără o Strategie Energetică Naţională şi fără consultare publică, premierul Victor Ponta a hotărât să dea construcţia reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă pe mâna China General Nuclear Power Corporation, proiect care pune în pericol securitatea energetică a României, a avertizat joi fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, în cadrul unui comunicat de presă remis redacţiei.

„Astfel de proiecte cu implicaţii strategice pentru România, lansate în lipsa unei Strategii Energetice Naţionale, fără o temeinică analiză a condiţiilor de viabilitate economică şi comercială a investiţiei şi fără o evaluare a implicaţiilor geostrategice, poate pune în pericol însăşi securitatea energetică naţională”, a afirmat Lucian Bode.

Nuclearelectrica a anunţat, printr-un comunicat de presă, că până la sfârşitul anului va ajunge la un acord în privinţa construcţiei unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă cu grupul chinez, declarat câştigător al licitaţiei organizate de statul român (compania străină fiind de altfel singurul ofertant).

„Cum acest proiect se face nu doar pe banii chinezilor, ci şi cu banii românilor şi are implicaţii majore – de la sistemul energetic până la consumatorul final – este dreptul nostru, al tuturor, să ştim în ce condiţii se realizează acest proiect. Atrag atenţia Guvernului de a nu mai arunca astfel de teme în spaţiul public, în absenţa unei decizii strategice a statului român – validate şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, date fiind implicaţiile sale strategice, până ce România nu-şi definitivează strategia energetică adaptată la principiile Uniunii Energetice şi la situaţia geopolitică actuală.

Securitatea energetică este o componentă majoră a securităţii naţionale şi îi solicit public primului-ministru, Victor Ponta, şi ministrului Energiei, Andrei Gerea, să ne prezinte stadiul elaborării Strategiei Energetice Naţionale şi să facă publice condiţiile acordului dintre statul român şi grupul chinez, China General Nuclear Power Corporation. Totodată, trag un semnal de alarmă asupra faptului că neparticiparea şi lipsa de implicare a Guvernului României în procesul de definire a Uniunii Energetice Europene reprezintă o greşeală strategică, cu posibile implicaţii negative pentru ţara noastră”, a subliniat Lucian Bode.

Fostul ministru susţine că, prin resursele pe care le deţine, România poate să-şi asigure securitatea energetică, având capabilităţile necesare pentru a contribui şi la asigurarea securităţii energetice regionale. În opinia acestuia este nevoie de asumarea unui rol activ în etapa de dezbatere privind noile acte normative şi programe europene, de comunicare eficientă între instituţiile româneşti şi instituţiile europene, de implicarea companiilor româneşti în proiectele regionale de interconectare, de asigurarea echilibrului sistemelor electrice şi de stocare a energiei. Diplomaţia economică energetică, dar şi măsurile pe plan intern, trebuie să urmărească îndeaproape obiectivele unei astfel de strategii.

Victor Ponta, care s-a căsătorit cu Daciana Sârbu la Ambasada României de la Beijing, este cunoscut pentru faptul că în timpul unei vizite în China a beneficiat de un tur de onoare în birourile firmei Huawei, considerată de mai mulţi membri ai blocului NATO vârful de lance al spionajului electronic al Chinei.

La scurt timp după vizită, Liviu Dragnea anunţa că Guvernul este deschis colaborării cu China în domeniul monitorizării şi infrastructurii comunicaţiilor.

 

sursa: epochtimes-romania.com

9 COMENTARII

 1. Credeti ca au stat 25 de ani la putere degeaba, comunistii, mai ales cei din PSD?

 2. Ce naiba pazesc serviciile secrete si alte institutii specializate ale statului roman? Este inadmisibil ca tara membra UE si NATO sa dam pe mana chinezilor reactoarele de la Cernavoda. De ce nici o institutie specializata a statului nu a reactionat si inca nu reactioneaza? Contractul trebuie anchetat urgent de servicii si de DNA. Si ANULAT.

  • serviciile se ocupa de manarii, nu-i intereseaza securitatea tarii, generalii de paie au treaba sa traga tepe nu sa securizeze tara 🙂

 3. Cautam colaboratori pentru publicare anunturi.

  Se lucreaza comod de acasa.

  Cerinte:

  – cunostinte minime PC ;

  – necesar calculator;

  – conexiune internet;

  – rabdare;

  – seriozitate.

  Nu este necesara experienta.

  Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.

  Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti salucrati.

  Program part-time.

  Cereti detalii la adresa : [email protected]

  Oferim si solicitam seriozitate !

Comments are closed.