ponta si chitoiuPremierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala va ramane la Ministerul de Finante, iar in calitate de sef al Guvernului, el va coordona activitatea de combatere a evaziunii fiscale, fie prin ANAF, fie prin alte institutii ale statului, precum: DGIPI, SRI si SIE, informeaza Mediafax.

„ANAF e la Ministerul de Finante. Nu pleaca in alta parte. Facem o alta structura din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus si domnul Chitoiu de fiecare data, in sensul in care Garda Financiara, Controlul vamal, celelalte, sa fie unite intr-o directie antifrauda care sa nu mai aiba ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri si firme care isi platesc taxe si sa se duca, asa cum e in tarile din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscala, deci sa fie mult mai eficienta in combaterea evaziunii”, precizat Ponta.

Premierul a subliniat ca functia pe care o detine ii permite sa coordoneze activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin intermediul tuturor institutiilor competente, nu doar prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

„Primul-ministru are ca atributii si posibilitatea sa coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finante, dar si coordonarea cu celelalte institutii, fie ca e vorba de Politie, de serviciile de informatii, care sprijina combaterea evaziunii fiscale, pentru ca e foarte important sa ai informatii si de la DGIPI si de la SRI si de la SIE cand e vorba de spalare de bani si evaziune fiscala trasnfrontaliera. Acest lucru nu-l poate face seful ANAF, ci pot sa-l fac doar eu, pentru ca am aceasta autoritate de a coordona si de a cere informatii de la toate institutiile”, a completat Victor Ponta.

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a anuntat, luni, ca Guvernul pregateste infiintarea unei structuri de Antifrauda fiscala si vamala, act normativ ce va fi adoptat in aproximativ doua saptamani si ce prevede ca structura sa functioneze in cadrul ANAF.

„Niciodata nu s-a pus in discutie ca ANAF sau structura de control sa treaca in subordinea Guvernului, ci structura nou-formata prin preluarea atributiilor de la Garda Financiara, Directia de Supraveghere si Control Vamal si Directia de Inspectie Fiscala din cadrul ANAF vor fi preluate de aceasta noua structura de Antifrauda fiscala si vamala. (…) In maximum doua saptamani vom da actul normativ, care este un act normativ cu putere de lege, pentru ca va reorganiza trei institutii ale statului, urmand ca in termen de maximum 45-60 de zile sa putem sa constituim noua structura, care se va constitui la nivel national si regional”, a precizat Chitoiu, citat de Agerpres.

In urma cu o saptamana, Premierul Victor Ponta a declarat ca ANAF, Garda Financiara si Directia de Control Vamal vor fi reorganizate intr-o Directie Antifrauda care se va ocupa de combaterea evaziunii fiscale la accize, combustibil, legume – fructe si alte produse, nu de „buticul din colt”.

„Impreuna cu ministrul Chitoiu am discutat ca actuala formula a ANAF va suferi modificari – Garda Financiara, Controlul Vamal vor fi reorganizate in ceea ce functioneaza deja in majoritatea tarilor europene, si anume o Directie Antifrauda care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care isi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combustibil, legume-fructe si alte produse”, a afirmat Ponta, miercuri.

 

2 COMENTARII

Comments are closed.