Peste 300 de localnici din Bâlteni, județul Gorj, au fost chemați astăzi din nou la audieri de procurorii care verifică posibilele fraude la referendum. Audierile au loc la sediul Poliției Rovinari. Unii dintre cei audiați au menționat că, deși nu au fost la vot pe 29 iulie, s-au regăsit pe listele electorale ca și cum ar fi votat.

„Eram plecat în Portugalia, și eu, și fiica mea și este logic că nu aveam cum să votez în Bâlteni. În dreptul nostru altcineva a semnat ca si cum am fi votat. La soție, rubrica la semnătură era neocupată, în condițiile în care și ea era plecată cu noi în Portugalia. În plus, am mai văzut pe liste și vreo doi care sunt morți de acolo din sat și care apar cu semnătură, ca și când ar fi votat. Dacă o să continue cu cercetările astea sigur vor găsit multe nereguli”, a declarat Gheorghe Buștean, unul dintre sătenii audiați, citat de Mediafax.

„Am primit o citație acasă privind votarea. Ai am văzut că aici este semnătura mea și eu nu am fost la vot. Semătura mea era la rubrica mea. Am dat o declarație că nu am fost la votare”, a declarat un alt localnic.

Echipe de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) București s-au aflat, ieri, în comuna gorjeană Bâlteni. Au fost vizați cetățenii din două zone ale satului Peșteana, locuit în majoritate de persoane de etnie romă. Potrivit unor surse locale, bănuiala procurorilor anticorupție ar fi fost că romii nu ar fi mers la vot, dar ar fi apărut pe liste că au votat. Verificările au vizat între altele și acest aspect. Oamenii au fost deranjați de întrebările anchetatorilor și s-au plâns imediat primarului, care a ajuns de îndată în sat.

„Au zis că alegerile au fost fraudate. Eu am zis cum să nu fie semnătura mea, doar am fost la vot, e semnătura mea. Când a apărut primarul și au venit cei de la TV, s-au suit imediat în mașină și au plecat”, susține un localnic.

Alte audieri au mai avut loc și în localitățile Polovragi, Săcelu și Dragotești. Reprezentanții Parchetului General au explicat că nu se cercetează modul în care au votat oamenii, ci posibilele fraude electorale.

„La Bâlteni nu se cercetează modul în care au votat oamenii sau dacă au votat, ci se investighează fraudele electorale: dacă o persoană a votat de mai multe ori, datele nereale de pe listele electorale, dacă o persoană nu a votat și apare că a votat. Pentru a lămuri aceste lucruri este nevoie de audierea martorilor”, a precizat Dana Tițian, asistenta procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi. Ea a precizat că nu este prima oară când se întâmplă așa ceva, însă de data aceasta numărul dosarelor este foarte mare, ajungând la aproximativ 500.

USL Gorj a pus doi avocați la dispoziția sătenilor din Bâlteni, audiați, astăzi, de DNA, în dosarul posibilelor fraude la referendumul din 29 iulie, la Poliția Rovinari, aceștia mergând la sediul instituției, împreună cu primarul comunei Bâlteni. Cei doi avocați, Florin Rujan și Adrian Marinescu, s-au prezentat la sediul Poliției din Rovinari, unde a venit și primarul comunei Bâlteni, Gheorghe Păsărin, care a declarat pentru Mediafax că avocații se vor interesa dacă sătenii sunt audiați în calitate de martori sau de inculpați.

11 COMENTARII

  1. Felicitari Gheorghe Bustean ca ai avut asa un curaj sa spui adevarul,fiindca in RO. adevarul este inca ascuns f.mult din cauza fricii pe care am mostenit-o de la cumplitul regim a lui Ceausescu si se pare ca avem tendintze sa ne reantoarcem la unul si mai al D.R.A.C.U.U.L.U.I.
    BURGHEZIA NEOCOMUNISTA…..a spus cineva……. sa te fereasca Dumnezeu de ea,si acum avem DOVADA.
    JUSTITZIA este singura care ne mai poate scapa de la PRAPAD.

  2. Adica USL-ul stie ca votantii invinuiti sunt din tabara lor, altfel, de ce le-ar fi trimis avocati ?!

  3. Legea are coloana vertebrala , nu se ploconeste in fata nimanui , se aplica si PUNCT.
    Toti care au calcat sramb stiu dar ,”las’ca merge si asa „.
    Institutiile daca isi vor face treaba, oamenii sunt obligati sa respecte iar statul v-a functiona , altfel nu.

  4. de aceea era necesara instalarea lui tanti pivniceru ca sa-i opreasca ! Scuturati-i sa le dea si pe nas si pe gura CRIMINALII.

  5. incredibil,…daca se v-a extinde cercetarea an multe judete cred ca nici 2 mil de oameni nu vor fi cei care au votat cu usl……chiar se aud zanganit de zabrele……pe fraudatori numai asa ai poti opri ….bravo procurorilor !!!!!!!!!!!!!

  6. se-aude zanganit de catuse. Asta va slabi USL si pentru alegerile din 2 decembrie : isi pierd atat oamenii de baza, de la talpa tarii cat si comanditarii fraudelor. As avea o mare satisfactie sa-l vad pe dragnea in zeghe. Pe el inainte de toti. Apoi, frumos incolonata intreaga companie.

  7. In sat sau comuna, sti cine e plecat, asa ca s-a profitat si au semnat si votat in mod sigur ce-i interesati din sectie. Concluzie, se stie bine ce mult s-a fraudat, de aici risposta furibunda a celor din fruntea USL-ului. Daca se va stabili dimensiunea fraudei, va cantari greu pentru ei.

  8. In cazul celor din Portugalia cei din sectia de votare sunt puscariabili. Asta e cauza ripostei ca se ajunge la varf.

  9. cred ca listele cu cei care au votat ar trebui afisate astfel cine se vede pe lista si nu a fost la vot poate sa faca contestatie si astfel se termina cu toata panarama asta . usl nu v-a face niciodata asa ceva ptr ca stiu ca au furat….daca vrem democratie si adevar treb sa afisam listele .

Comentariile sunt închise.