Fiecare scrutin din Romania aduce în atenția opiniei publice frauda electorala. O serie de metode au fost de mult „brevetate” și au intrat în folclor, însă de-a lungul anilor s-au dezvoltat și altele, care sunt folosite intens de candidați și susținători pentru a obține cât mai ușor victoria la urne. Invocând un scop nobil, cel de educare a electoratului pentru stoparea fraudelor la urne, cei de la PSD Diaspora au afișat, pe site, cele mai folosite zece metode de fraudă a votului, care sunt explicate în detaliu.

Metoda Foto
Intrarea in cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu camera pentru fotografierea votului. O astfel de procedura – se explica in document – se aplica de catre cei care vor sa urmareasca votul unor persoane carora le-au promis bani sau alte foloase.

Metoda „Buletin fara stampila”
Inmanarea unor buletine de vot ce nu au aplicata stampila de control. Metoda se foloseste in mod deosebit in sectiile unde se se cunoaste ca multi vor vota cu un alt candidat.

Metoda „Buletinul votat”
Inmanarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat in prealabil stampila „votat”. Motoda similara cu cea de mai sus.

Metoda „Tipografia”
Distribuirea unui numar mai mare de buletine de vot decat cel real. E vorba de tiparirea ilegala a unor buletine de vot care sa ajunga in sectie prin intermediul unui membru al biroului.

Metoda „Suveica”
Se intampla atunci cand un alegator intra in sectia de vot cu un buletin deja stampilat si iese afara cu cel primit pentru votare.

Metoda „Inghesuiala”
Aglomerarea intrarii in sectie de catre persoane pregatite in acest sens ingreuneaza intentionat exprimarea votului de catre cetateni. Metoda este folosita pentru obstructionarea votului in sectiile unde se stie ca un partid este favorit.

Metoda „Multiplu”
Membrii biroului pot inmana unor alegatori pe care ii stiu mai multe buletine de vot, semnand pentru prezenta altor persoane despre care se stie ca nu vor veni la vot.

Metoda „Dimineata”
Cu o jumatate de ora inainte de inceperea votarii, se introduc in urna mai multe buletine de vot stampilate „cum trebuie”. „In general, multiplu de 50” – se spune in documentul PSD, care averizeaza: „Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie sa semneze pe lista de vot persoane care nu vin la sectie.

Metoda „Procesului Verbal”
Exista posibilitatea ca presedintele sa detina un formular de proces-verbal necompletat pe care sa-l completeze si sa-l semneze in fals pe drumul de la sectie la BEC.

Metoda „Stalin”
Este posibil ca, intr-o clipa de neatentie de la numararea voturilor, anumite buletine de vot sa fie mutate dintr-un teanc intr-altul.

Potrivit legii, fraudele la vot sunt pedepsite cu inchisoarea. De asemenea, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani fapta celui care promite, oferă sau dă bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop.

7 COMENTARII

  1. Evident,daca psd diaspora, cunoaste metodele de fraudare,le-a si folosit,asa au cistigat alegerile locale cu procent mare,asa vroia mafiotul de dragnea sa masluiasca si referendumul,dar,procurorii au fost pe faza si nu le-a mers.Dragi prieteni,din partea acestor nemernici uslasi,ne putem astepta la orice.De unde sint ei asa de siguri c-o sa cistige alegerile din 9 decembrie?!!,pai,fraudam!,dar, sint convinsa ca romanii au vazut de ce sint in stare uslasii,ca guvernarea lor ne-a dus in sapa de lemn.Doamne,ajuta-ne sa scapam de uslasi.

  2. Domnilor nu am desacoperit noi cit frauda ei, sa nu fim naivi,sa credem ca referendumul ia linistit, ei vor incerca in continuare pentru ca daca vor ajunge la putere iar, vor subordona si justitia si vor face ce vor muschi lor.ATENTIE ROMANI CIUMA ROSIE BINTUE ROMANIA.

  3. Ce specializati sunt PSD-isti la fraudare, le-au si folosit aceste metode in mod sigur altfel nu ar stii atatea !!!!!

  4. daca frauda la vot se pedepseste cu inchisoarea dragnea de ce e in libertate??? Psd ne spune ce au facut ei, practic din proprie experienta !!!

    • Dragnea n-a fost inca judecat. mai dureaza.
      Daca USL castiga alegerile, poate-l spala. Pe el si pe ceilalti.

Comentariile sunt închise.