Președintele pro-rus Igor Dodon vizează integrarea Transnistriei în Moldova și cedarea controlului întregii țări către Moscova, transmite Agora, conform b1.ro, analizând informațiile portalului ucrainean LIGA.net care a lansat proiectul „Război 2017” la împlinirii a trei ani de la începerea conflictului ruso-ucrainean.

„Dacă scenariul (propus de Igor Dodon) nu va funcționa – vor distruge țara și o vor sfâșia în bucăți”, spune unul dintre foștii diplomați cunoscători ai situației din Moldova.
Potrivit sursei, aceasta ar fi o încercare de a implementa în Republica Moldova, scenariul pe care Kremlinul nu a reușit să-l realizeze în Ucraina: să impună Donețkul și Luhanskul în condițiile stabilite de Moscova.

„Igor Dodon, fără îndoială, va accepta orice cerințe ale lui Putin asupra Transnistriei. Pentru Ucraina, care în ultimii doi ani colaborează strâns cu autoritățile de la Chișinău, reunificarea Republicii Moldova conform scenariului Dodon va însemna o creștere a amenințării dinspre Transnistria ”  – se arată în proiectul „Război 2017”.

La ora actuală, rușii din Transnistria încearcă deja să influențeze procesele din regiunea Odesa. Mai mult, pe lângă efectuarea operațiunilor sub acoperire, separatiștii din Tiraspol utilizează mijoace subversive de propagandă, mai susțin analiștii ucraineni.

„Pentru Republica Moldova, integrarea Transnistriei, conform scenariului propus de regimul marionetă a lui Dodon, ar însemna sfârșitul independenței, iar pentru Ucraina – o creștere a amenințării militare dinspre Vest. ” – susține și consilierul președintelui ucrainean, Irina Friz.

„În ultimii trei ani, teritoriul Transnistriei s-a transformat într-un centru regional de furnizare a mercenarilor pentru operațiunile paramilitare ruse din estul Ucrainei, dar și de activități subversive în regiunile de sud-vest”, mai precizează portalul ucrainean.