Poate nu era prea indicat ca pe gerul si pe viscolul asta sa ne apucam de facut politica. Dar stirea conform careia presedintele Traian Basescu cheama luni 6 februarie partidele la consultari, pe mine m-a cam dezmortit. Asadar, sa ne asezam langa soba si sa incercam sa ghicim la o cana de vin fiert, ce bombe ni se pregatesc saptamana viitoare, caci am impresia ca lovitura pe care toata lumea o asteapta de la Presedinte se apropie.

Poate va aduceti aminte ca dupa summit-ul UE de la Bruxelles, Traian Basescu a lansat un apel catre clasa politica, pe care a somat-o sa se pronunte clar asupra tratatului de stabilitate. I-a avertizat atat pe politicienii de la Putere, cat si pe cei din Opozitie, ca in aceste clipe trebuie sa predea armele si sa-si exprime optiunea in legatura cu decizia de a apartine unui club select european.

La prima vedere, avem de a face cu un Presedinte care cheama la conciliere. Si ar putea fi chiar asa, Basescu a convocat partidele la consultari unde le va aduce la cunostinta importanta votarii tratatului si implicit a revizuirii Constitutiei. Numai ca majoritatea si opozitia sunt astazi intr-un antagonism de speriat. Mai mult, Opozitia cu joaca ei de-a greva sau protestele a reusit sa paralizeze activitatea legislativa. Parlamentul nu mai lucreaza deloc si nu e bine pentru ca sunt legi importante care asteapta.

Si atunci care e Solutia pe care Basescu ar putea-o propune? Care este asul din maneca presedintelui cu care am putea depasi impasul crizei politice?Simplu: Demisia lui Emil Boc! Dizolvarea Parlamentului! Alegeri parlamentare anticipate! Le putem organiza o data cu cele locale, in iunie, si facem si economie! Si apoi: Revizuirea Constitutiei! 300 de parlamentari si parlament unicameral! Lapte si miere! Suna frumos. Ca un basm de sezon, de Fratii Grimm ca tot ninge afara.Din nefericire, clasa politica nu are chef sa ne faca fericiti.

Pana la urma, vor urma inca cel putin sase luni de agitatie, de scandal, de penibil televizat, asta daca nu cumva mai exista o alta Solutie…

33 COMENTARII

  1. Tragedia noastră este că luăm totul prea personal, dacă cineva se ia de noi, de valorile noastre simţim nevoia absolută să răspundem la fel de tăios. Rezultat – începe ESCALADAREA.
    Ignorând îţi arăţi superioritatea.
    CINE ÎNJURĂ SE ÎNJURĂ !!!
    CINE JIGNEŞTE SE JIGNEŞTE !!!
    CINE ATACĂ (o face pentru că) SE ATACĂ !!!
    CINE SE SCUZĂ SE ACUZĂ !!!

  2. Alegeri comasate în iunie aproape imposibil.Aceasta ar însemna reducerea mandatului parlamentarilor.Un lucru clar anticonstituţional-vezi Constituţia Romàniei-ART 633-durata mandatului parlamentarilor şi ART 70 mandatul parlamentarilor.

  3. Banciu este un infatuat care se crede buricul pamantului. Il ironizeaza pe Badea pentru emisiunea acestuia de atac, dar nu se uita in oglinda sa vada ca diferenta dintre el si Badea este doar una de limbaj. Limbajul elevat al lui Banciu nu acopera insa comportamentul de chien( ca tot e frantuzit) al mogulului care il plateste si care este asociat cu Elan. Sa nu uitam ca Radu a fost incomod pentru noua strategie a B1, asadar Banciu nu este decat o vuvuzea si el. E drept, una cu pretentii.

    • O spun de câteva zile, IGNOR este cea mai dură palmă datăp cuiva. Dacă îl scuipi este lezat ca atunci când îl ignori.

      • Erată,
        Dacă îl scuipi nu este atât de lezat ca atunci când îl ignori.

  4. Solutia :
    Continuarea REFORMEI
    Invatamantul in sistem DUAL pentru ucenicie
    Implementarea legii sanatatii, 100’000 noi locuri de munca in privat
    Implementarea legii Partenariatului Public / Privat, 200’000 locuri de munca in privat
    Finalizarea sistemului informational in administratia locala si centrala
    Sistemul cadastral implementat 50’000 noii locuri de munca in privat
    Ett.
    Etc

    Pentru aceasta este nevoie de vointa politica si consens la RENASTEREA ROMANIE

    • Necazul, nu nenorocierea, acestei ţări este că voinţa politică clamată, este învinsă până la urmă de riscul pierderii de voturi. Toţi guvernanţii de la 1989 încoace au clamat voinţa politică, dar când s-o dovedească – FÂSSSS!!!

  5. Soluţia – „e” două:
    1. Ne considerăm singuri pe lume şi/sau independenţi în colivia noastră şi ne canibalizăm până vedem cine rămâne în picioare la urmă.
    2. Până la alegeri, normale conform deciziei CC, mei sunt căteva luni, ne vedem de treabă până atunci şi arătăm coneuropenilor că putem fi şi serioşi şi ne gândim şi la destinul acstui colţ de lume.
    Dacă opoziţia vrea să fim percepuţi ca zurbagii, ultraşii europei – OK. Problema este că nu ei vor avea de suferit, ci tot noi prostimea, alegătorul.
    În fond care este problema, ce a generat criza politică? Numai obsesia opoziţiei de a lua puterea cât mai repede pe valul de proteste artificial aduse în stradă, după părerea mea. Obsesia că nu-şi vor atinge ţinta la alegerile parlamentare – 51%. Se simt pe val, dar ce e val ca valul trece, chiar anticipate dacă ar fi tot nu şi-ar atinge ţinta, dar mai blochează implementarea unor măsuri absolut necesare pentru ţară.
    În infantilitatea lor nu realizează că în cazul în care ajung la putere vor trebui să adopte măsuri mult mai nepopulare pentru a remonta timpul pierdut şi tot vor trebui să asculte de FMI, BM şi CE. Ce va fi nou sub soare? Doar ei în altă postură.
    În opinia mea, ar trebui să ne calmăm cu toţii, politicieni, cetăţeni şi la alegeri în toamnă să câştige cine reuşeşte să convingă mai bine prin programele (soluţiile) propuse.
    Cine fură sau cine a furat mai mult este o falsă problemă, nu a dispărut şi nu va dispărea oricine ar guverna, pentru că toate partidele au şi oameni care pun interesul personal înaintea interesului general (începând cu interele partidului şi terminând cu intersele ţării).
    Nu sistemele sunt problema, ci indivizii care le alcătuiesc, unii sunt mai oneşti alţii nu, unii chiar deloc. Asta este natura umană, nu a schimbat-o religia, justiţia, politica cu toate că au încercat toate.
    Pentru mine ca cetăţean este un risc asumat când votez, tot ce vreau este să fiu sigur că se creează mecanisme să poată fi depistaţi mai uşor (transparenţă) şi că vor suporta consecinţele (recuperarea prejudiciului).
    Votul meu va fi pentru cei care mă vor convinge nu numai că promit aceste deziderate, dar le vor şi pune în practică.
    Şi nu uitaţi:
    ROMÂNIA DORMI LINIŞTITĂ USL VEGHEAZĂ !!!

  6. Radule, daca ma auzi!
    Te-a „atacat” Banciu si te-a cam luat peste picior. Nu cunoastem amanunte dar un drept la replica poate ar trebui sa ai.

    • Ma surprinde acest lucru..sincer imi place emisiunea lui Banciu.Eu cred ca a recurs la asemenea artificiu si pentru rating?!

      • Si mie mi se pare Banciu o figura, nu inteleg si am ajuns la concluzia ca nici nu vreau sa inteleg. De ce trebuie sa inteleg ce se intampla, la ce imi foloseste?

        • faptul ca a spus ca o sa ia actiuni la nasul asta inseamna atac ? cred ca nu ati fost destul de atenti era vorba de mircica3 :))

          • „Atacul” era legat de cei 30000 euro si ca-l invita sa-i fie asistenta la emisiune. sau poate vorbea de altcineva si cum banciu trece foarte repede de la un subiect la altul mi s-au amestecat mie in creier? Se prea poate

  7. @Tracul,
    Subscriu!
    usl-ul nu va fi prezent,din diverse motive de neseriozitate si prostie.

  8. Cred ca opozitia asa cum ne-a obisnuit (cu mici exceptii) o sa refuze invitatia invocand neseriozitatea lui Basescu cum ca nu li se asculta parerile si intalnirea e doar de imagine. De fapt ei nici nu negociaza cu „tiranii”.
    Desi mi-ar placea sa se mai faca odata de ras USL-ul nu cred ca ar fi bine pentru tara un refuz la invitatie.
    Eu tot nu pricep ce-i cu pacaleala asta cu ministru sau premier ba chiar Guvern de tehnocrati? Ce smecherie e asta? Adica eu alegator sunt atat de prost incat sa cred ca daca Gigel este pus ministru si nu are carnet de partid el nu are nicio simpatie politica sau nu e simpatizat la randul sau? Daca ne palce sa fim amagiti cu tehnocratii imaculati putem experimenta si asta. Adica Isarescu la vremea lui conducea Guvernul de capul lui, adica nu avea consultari cu partidele?
    Sa-mi explice si mie cineva logic care sunt avantajele unui premier tehnocrat si asigurarile ca nu ne pacaleste. Un premier din partid macar stiu cine e, un tehnocrat nu stiu exact pe cine serveste si oricum nu poate fi sanctinat la alegeri nici el nici vreun partid si asa partidele spun ca ele sunt curate dar tehnocratu’ e de vina.

    • e ca la fotbal cu arbitrii straini…si aia gresesc, dar sti ca nu o fac intentionat…

    • Isărescu nu a condus guvernul, a gestionat executarea bugetului şi atât. Nu a avut susţinere parlamentară, PNŢ-cd şi PNL, care l-au propus nu i-au susţinut nici o iniţiativă. Cum a putut să gestioneze situaţia? Au început să curgă Oronaţele de Urgenţă ale Guvernului. Remeber pentru cei tineri mai ales.
      Am o deosebită stimă pentru dl. Isărescu şi chiar l-aş vota la următoarele alegeri prezidenţiale, dar repet: doar a gestionat o situaţie de criză fără susţinere politică.

      • Si eu il stimez pe Isaresc, dar eu vroiam sa spun ca nu poti fi „premier thnocrat” ci trebuie sa fii sustinut de o forta politica, iar sustinerea nu e gratis.

        • Exact asta este esenţa a ceea ce am spus şi eu. Îmî pare rău că nu m-am făcut înţeles.

      • Solutia Isarescu este o falsa iluzie, pentru moment Emil BOC stie ce are de facut, numai cu el se poate face finalizarea REFORMEI.

        Si in cazul cel mai delicat un tanar de 35 – 40 ani se gaseste in ROMANIA !!!

        Cateva bricoluri in ministere si probabil cativa ministri daca pana in martie nu operationeaza:

        1. legea sanatati si adjudecarea societatilor de asigurare privata de sanatate cu sub legea agrearea medicilor de familie, specialisti si a tuturor prestatarilor de servicii de sanatate de catre casele de asigurare (spitale, farmacii, furnizori de medicamente si technologii, etc )

        2. sistemul informational in administratia publica si centrala

        3. invatamantul in sistem DUAL ucenicia adica, 1 zi la scoala si 4 zile la patron Tinerii de la 15 ani canalizati sub aceasta forma intra in viata profesionala, cum se practica in UE si ELVETIA)

        La cca 20 mil populatie este nevoie minim 5 – 6 case de asigurare serioase care sa supervizeze asigurati si prestatorii de servicii medicale.

        QUE DE BOHNEUR pentru ROMANIA !!!

        Daca acest an se pierde RAUL se va continua pana in 2014 cu acesti us LASII care dresc putere si nu RENASTERE !!!
        Imaginai-va sedii centrale si agentii, personal si technica de comunicatii ce se va desfasura in ROMANIA.

        • Soluţia Isărescu este pentru viitoarele alegeri prezidenţiale, am specificat. Nu văd un alt preşedinte din rândul membrilor nici unui partid.

  9. solutia? un memorandum ca in urmatoarele 6 luni sa nu mai fie data vreo ordonanta de guvern, iar cu ocazia alegerilor locale, sa fie si anticipate.

    • @ discutabil.indiscutabil

      Memorandum sa ce ? Sa nu mai treaca nicio lege ? Sa nu uitam ca USL a blocat toate legile reformei si de aceea s-au dat OUG-uri. Si sa nu uitam ca guvernarea Tariceanu tot cu OUG-uri a functionat. In patru ani de mandat, cabinetul Tariceanu a dat nu mai putin de 719 ordonante de urgenta.
      Cat despre anticipate, inseamna alegeri inainte de termen, asadar nu pot fi si locale si anticipate. E un nonsens.

      • 1. alegerile locale organizate simultan cu alegerile generale anticipate. Eu vad sens si compromis fara sa ne compromitem.
        2. toate guvernele au beneficiat de OUG-uri. nici Boc n-a facut exceptie.
        Eu discutam despre o SOLUTIE si nu despre parerelie personale ale unuia sau altuia. Asta era tema ..SOLUTIA.
        Evident, putem sa ne contrazime , putem sa spunem ca vuvuzele lor sunt mai vuvuzele decat vuzuvzele noastre, Si? Gasim solutii?

  10. Opozitia face figura unor juni imberbi, cu puseuri de teribilism si gesturile/reactiile aferente; fac eforturi sa am alte perceptii, dar nu-mi iese de nici o culoare. De partea cealalta, remarc o impotenta crincena de a misca lucrurile. Or de a aduce un suflu de nou, de altceva decit s-a tot vazut pina acum (limita incompetentei a fost deja atinsa, oameni noi valorosi nu mai vin spre putere, iar ultimii veniti – MMacovei si cei ca ea – sunt la fel de iubiti in partid ca piperu’-n ochi)
    Presupun cu cei 2 domni capi ai opozitiei (ca niste berbecutzi tineri, astept cu interes intilnirea de pe punte, ca va veni si aceea, mai devreme or mai tirziu !) vor zice probabil pas. Sa vedem

  11. Catalin, e degringolada mare la ora actuala. Singura solutie salvatoare e MUNCA ! De toate partile. Ar mai fi una, dar nu se lasa folosita: vanish-ul…

  12. sper s a vina ziua in care oameni politici sa si faca treaba discret asa cum ar trebui pt ca asa le este menirea,este un lucru pe care si l au asumat in asa fel incat noi societatea civila s a ne vedem de treaba.Sa nu ne mai ocupe mintea ,cu reusitele s au nereusitele lor 24 din 24 de ore.Vrem s a vedem cum ninge.

  13. cine or fii pasaroii care au mancat firimiturile basmului?!predesintele s-a dus dupa lemne, dar vine cu turta dulce 🙂

  14. Eu,sint de parere ca este vorba de semnarea tratatului si revizuirea Cnstitutiei.Despre anticipate si comasare nu cred ca poate fi vorba acum,mai ales ca judecătorii CCR au stabilit că este neconstituţională prevederea din lege conform căreia nu sunt permise candidaturi concomitente la alegerile locale şi parlamentare.

Comentariile sunt închise.