Comisia Europeana a anuntat, joi, ca raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare pentru Romania va fi adoptat in a doua jumatate a lunii ianuarie. Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a precizat ca reprezentantii Comisiei au decis ca noul raport sa fie prezentat dupa ce se va instala noua administratie de la Bucuresti.

„Raportul este programat sa fie adoptat de Comisie in a doua jumatate a lui ianuarie. Dupa cum stiti au fost alegeri in Romania si s-a considerat ca este mai potrivit sa se vina cu noul raport odata ce noua administratie va fi instalata”, a anuntat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, citat de Agerpres.

In cadrul conferintei de presa organizate la Bruxelles joi, Mark Gray a fost intrebat daca inaintea adoptarii raportului va mai avea loc o misiune de evaluare la Bucuresti, insa acesta a precizat ca o vizita a reprezentantilor CE nu este in plan.

„In acest stadiu nu exista niciun plan pentru o misiune inainte de raport. Asa cum am indicat, raportul va fi adoptat intr-un numar de saptamani, la sfarsitul acestei luni. Evident, au existat contacte cu autoritatile romane in pregatirea acestui raport. Dar in acest stadiu, nu, nu exista niciun plan pentru ca o misiune de experti sa mearga la Bucuresti”, a completat reprezentantul CE.

Pe 17 decembrie 2012, Presedintele Traian Basescu a declarat ca in ianuarie 2013 va avea loc o noua vizita a expertilor Comisiei Europene privind raportul MCV, atragand atentia ca opozitia Parlamentului fata de cercetarea anumitor demnitari pe care Parchetul doreste sa ii ancheteze ar putea fi reflectata in raportul oficialilor europeni.

„In vederea raportului pe justitie, incepand cu 11 ianuarie sau 11-12 ianuarie, vom avea o noua vizita a Comisiei Europene. In modul cel mai sincer va spun ca ma ingrijoreaza faptul ca avem restante parlamentare – si nu vreau sa le numesc, le stiti foarte bine. S-ar putea sa revina problema de acum doi ani cand in raport aveam mentiuni despre faptul ca Parlamentul se opune anchetarii unor politicieni pe care parchetul vrea sa-i ancheteze, nu sa-i aresteze. Acest punct v-as ruga sa-l aveti in atentie ca o prioritate zero a viitorului Parlament, dincolo de validarea guvernului”, a precizat Presedintele.