Institutul pentru Politici Publice solicita Guvernului anularea ordonantei care permite neindexarea taxelor locale sic ere Curtii de Conturi sa explice public care sunt consecintele juridice ale noii ordonante, avand datoria de a preveni aruncarea in haos a bugetelor locale in urmatorii ani ce sunt capitali pentru finalizarea proiectelor de investitii locale, se arata intr-un comunicat al IPP.

„Institutul pentru Politici Publice (IPP) critica atitudinea inconsecventa, cu consecinte grave pe care le vor demonstra si controalele ulterioare ale Curtii de Conturi la nivelul executiei bugetelor autoritatilor locale, a Guvernului Romaniei, prin emiterea ieri a Ordonantei de Urgenta nr. 1/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul impozitelor si taxelor locale, prin care a facut facultativa, in 2013, aplicarea prevederilor extrem de clare ale Codului Fiscal prin care se impune tuturor autoritatilor indexarea taxelor locale cu rata inflatiei. Foarte probabil, la controlul Curtii de Conturi asupra executiei bugetare din 2013, controlorii financiari vor interpreta ca primarii care ignora obligatia indexarii taxelor si impozitelor locale prevazuta in Codul Fiscal invocand OG nr. 1 au savarsit o ilegalitate si vor trebui sa suporte consecintele”(…)

„Atragem atentia Guvernului care, prin concesia ce pare a fi facuta la presiunea unor primari care marisera taxele peste sumele rezultate in urma noii indexari de 16,05%, dar si primarilor ce dezinformeaza prin omisiune, mimand ca nu ar fi stiut ca la finalul anului 2012 se implineau cei trei ani la care se face o noua indexare a taxelor locale cu rata inflatiei, ca actualul lor comportament fiscal este populist, iresponsabil si evident riscant in conditiile angajamentelor fata de FMI si Comisia Europeana care ne cer o predictibilitatea fiscala in Romania. De altfel, in loc sa sustina o politica fiscala responsabila, autoritatile locale si cele centrale prefera sa se imprumute in continuare de la organismele internationale”, se mentioneaza in comunicatul IPP.

IPP considera ca datoria Guvernului este sa respecte legea, sa faca derogari numai in situatii exceptionale si „sa nu alimenteze o politica populista de mentinere a unor taxe si impozite la nivelul anului 2012 (unele nemajorate din 2009!), ignorand perfect constient faptul ca inflatia a crescut intre timp”.

„Cerem, prin acest comunicat, Curtii de Conturi a Romaniei sa explice public care sunt consecintele juridice ale noii ordonante, avand datoria de a preveni aruncarea in haos a bugetelor locale in urmatorii ani ce sunt capitali pentru finalizarea proiectelor de investitii locale”, arata IPP.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa care stabileşte că pentru anul 2013 autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, „cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.