Leul a fost afectat de criza politica declansata dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea a incercat, fara succes, sa determine plecarea lui Sorin Grindeanu de la Palatul Victoria, si acum Romania e in situatia in care are un Guvern fara sprijin politic si din care toti ministrii si-au dat demisia, scrie ziare.com

Moneda nationala s-a depreciat fata de principalele valute. Euro a crescut cu 0,45%, pana la un curs de 4,5872 lei/unitate. Acesta este cel mai mare nivel pentru moneda unica europeana din august 2012, atunci cand Romania a trecut printr-o alta criza politica: suspendarea presedintelui de atunci, Traian Basescu.

Dolarul s-a apreciat si mai mult, cu 0,81%, si ajunge la 4,1082 lei/unitate.

Si francul elvetian a crescut de la 4,2029 lei/unitate, cat era miercuri, la 4,2164 lei, cotatia BNR de joi.

Lira sterlina a crescut de asemenea de la 5,1918 lei/unitate, in sedinta de miercuri, la 5,2175 lei/unitate, cursul de joi.

Doar pretul unui gram de aur a scazut usor, de la 166,1718 lei, la 166,2777 lei.

Pe piata interbancara, criza politica a urcat euro la maximul ultimilor 5 ani

Efectele tensiunilor politice asupra economiei depind de durata lor si de modul in care vor afecta activitatea Guvernului, a declarat joi, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, citat de News.ro.

Pe piata interbancara euro s-a apropiat joi de pragul de 4,59 lei pe piata interbancara. Moneda unica a atins, pentru o scurta perioada de timp, valoarea de 4,5889 lei, cea mai mare valoare din 2012 pana in prezent. In august 2012, leul atingea, pe piata interbancara, valoarea de 4,63 lei.

„Tensiunile politice, in general, nu fac bine economiei. Totul depinde de cat va dura actuala situatie si daca activitatea Guvernului va fi afectata”, a declarat Dumitru.

Toti ministrii Guvernului Grindeanu si-au depus si inregistrat demisiile, joi dimineata, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), dupa ce PSD i-a retras sprijinul premierului Sorin Grindeanu.

Premierul a anuntat, miercuri seara, ca nu isi da demisia si ca i s-a propus sefia mai multor institutii ale statului, doar ca sa demisioneze. El a mai spus ca va demisiona doar daca presedintele Klaus Iohannis va da garantii ca va numi un premier de la PSD.

Liderii PSD se reunesc joi, de la ora 14:00, la sediul central al partidului din Kisellef, in sedinta Comitetului Executiv National, pentru a stabili calea „constitutionala” de urmat, in conditiile in care premierul Sorin Grindeanu refuza sa demisioneze, iar ei nu-i pot inainta lui Iohannis o noua propunere de premier.