protest - cairo

Forțele de securitate egiptene au început vineri să tragă cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor de la Cairo, într-o tentativă de a a dispersa miile de oameni ieșiți în stradă pentru a protesta împotriva deciziei președintelui Abdel Fattah al-Sisi de a retroceda două insule Arabiei Saudite, relatează Reuters, citată de agerpres.ro

Într-unul din semnele cele mai clare de până acum că președintele Sisi nu se mai bucură de sprijin necondiționat, mii de oameni au cerut căderea guvernului, scandând sloganuri din timpul revoltei din 2011.

Decizia Egiptului de a retroceda Arabiei Saudite două mici insule din largul peninsulei Sinai a provocat proteste pe rețelele de socializare egiptene și în presa din Egipt. Neașteptata hotărâre a regimului de la Cairo privește insulele nelocuite Tiran și Sanafir și a fost anunțată sâmbătă, 9 aprilie, în timpul vizitei istorice efectuate în Egipt de regele Salman al Arabiei Saudite, când suveranul saudit a promis gazdelor sale investiții faraonice.

Trei zile mai târziu, comentatorii posturilor de televiziune, controlate de regimul președintelui Abdel Fattah al-Sissi, continuă să își manifeste mânia față de gestul acestuia, reacții similare fiind înregistrate și pe rețelele de socializare.

Internauții acuză guvernul că a cedat aceste două insule din Marea Roșie pentru a primi în schimb susținerea autorităților de la Riad. ‘Noi nu avem probleme cu cel care cumpără, el își cunoaște interesul, noi avem probleme cu cel care vinde’, a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerând ironic puterii de la Cairo să vândă și piramidele, care ar valora mai mult, eventual să ofere cumpărătorului și două statui drept cadou.

Reacționând în fața criticilor, guvernul egiptean susține că aceste insule ar aparține de fapt saudiților și ar fi situate în apele teritoriale saudite, iar Arabia Saudită ‘a cerut Egiptului în anul 1950 să asigure protecția lor’.

protest - egipt - insule

Pentru egipteni, insulele Tiran și Sanafir au o importanță mai degrabă simbolică legată de cele patru războaie pe care țara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea în golful Aqaba, ele permit controlul accesului în portul israelian Eilat prin strâmtoarea Tiran.

Închiderea acestei strâmtori de către fostul președinte egiptean Gamal Abdel Nasser a precipitat declanșarea războiului israeliano-arab din anul 1967, când Israelul a ocupat peninsula Sinai precum și cele două insule strategice. Acordul de pace semnat la Camp David în anul 1979 a permis Egiptului să-și recupereze teritoriile, cu condiția să nu disloce trupe acolo.

Arabia Saudită s-a angajat acum să respecte toate acordurile care privesc cele două insule, dar transferul lor, menționat în acordul privind delimitarea frontierelor maritime semnat cu ocazia vizitei regelui Salman, trebuie aprobat și de parlamentul egiptean.