De anul viitor, începe preschimbarea cărţilor de identitate şi introducerea celor electronice, care vor conţine date biometrice. Noile documente vor deveni obligatorii pentru toţi cetăţenii europeni.

“Cine vrea, poate să opteze pentru cartea de identitate electronică cu cip sau fără cip, cu amprente sau fără amprente. Nu este obligatoriu. Însă, vor fi schimbate actualele cărţi de identitate cu altele care deţin măsuri de siguranţă în plus, pentru a nu mai fi contrafăcute şi folosite la infracţiuni”, a explicat Laura Cusa, juristul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

Ordonanţa de Urgenţă care creează, practic, cadrul legal de implementare a noilor cărţi de identitate, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Cartea electronică de identitate este de tip smart card şi va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser şi în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea, date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete. Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al părinţilor.

Ordonanţa prevede şi termenele în care se vor schimba, treptat, cărţile de identitate:

       a) actele de identitate eliberate persoanelor născute după 1 ianuarie 1981 se preschimbă între 1 iulie 2013 şi 30 iunie 2014;
      b) actele de identitate ale persoanelor născute între 1 ianuarie 1966 şi 31 decembrie 1980 se preschimbă între 1 iulie 2014 şi 30 iunie 2015;
      c) actele de identitate eliberate persoanelor născute între 1 iulie 1946 şi 31 decembrie 1965 se preschimbă între 1 iulie 2015 şi 30 iunie 2016;
      d) actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.

7 COMENTARII

  1. cine ne asigura ca baza de date a politiei nu va mai ajunge pe mainile nu stiu cui?

  2. Si plagiatorul va avea asemenea buletin? Printre datele sale biometrice ar trebui sa regasim amprentele de la locul uciderii lui Panait, lista infractiunilor comise, bolile psihice, lista minciunilor si diplomele false… Asa, identitatea lui ar fi imposibil de confundat, pe plan mondial.

  3. Cu cip si cu amprente ? Exact de asa ceva duceam lipsa, ca tot le aveam pe toate si nu-mi dadeam seama ce ne lipsea totusi …
    Asta-i cireasa de pe tort si bomboana de pe coliva !

Comentariile sunt închise.