Sancțiuni dure din partea CNA pentru 4 televiziuni din România. ANTENA 1, PRO TV, ACASĂ TV și KANAL D își opresc emisia miercuri, pentru 10 minute, începând cu ora 19:00, pentru materialele difuzate cu Mărioara Zăvoranu și Corneliu Vadim Tudor în care își adresau cuvinte jignitoare unul altuia.

Consiliul Național al Audiovizualului a decis, marți, întreruperea emisiei, miercuri seara, timp de 10 minute, pentru patru televiziuni din România: Antena 1, Pro TV, Acasă TV și Kanal D.

Decizia a fost luată după ce, săptămânile trecute, cele patru posturi de televiziune au difuzat emisiuni și materiale cu europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, mama Oanei Zăvoranu – Mărioara, dar și cu Mariana Moculescu în care aceștia își adresau unul altuia cuvinte jignitoare.

Emisia celor patru posturi de televiziune va fi oprită începând cu ora 19:00. Într-un comunicat de presă, pe care îl reproducem integral, membrii CNA au explicat decizia de a opri emisia posturilor Antena 1, Pro TV, Kanal D și Acasă TV:

„Întrunit în ședință publică în data de 06.11.2012, Consiliul Național al Audiovizualului a hotărât sancționarea posturilor de televiziune Pro TV, Antena 1, Kanal D și Acasă TV cu obligația de a difuza, timp de 10 minute, sonor și vizual, în intervalul orar 19.00 – 19.10, numai textul deciziei de sancționare emise de CNA, la data ce va fi menționată în cuprinsul acesteia.

CNA a luat decizia să aplice aceste sancțiuni severe prevăzute de legislația audiovizualului (art. 95, alin. 1, lit a din Legea 504/2002) după analiza raportului de monitorizare întocmit de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite pentru o serie de emisiuni de divertisment difuzate de cele patru posturi de televiziune în perioada 17 – 23.10.2012, în cadrul cărora au fost invitați, după caz, doamnele Marioara și Oana Zăvoranu, precum și domnul Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar.

Consiliul a apreciat că la difuzarea unor ediții ale emisiunilor “Happy Hour” (Pro TV), “Acces direct”, “Un show păcătos” (Antena 1), “WOW biz” (Kanal D) și “Cancan TV” (Acasă TV), radiodifuzorii au încălcat prevederile art. 40 alin. 3 din Codul audiovizualului referitoare la limbajul utilizat (“Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios (…)”), precum și dispozițiile Legii audiovizualului referitoare la demnitatea umană, în speță cea a publicului telespectator (art. 3 alin. 1, în raport cu art. 10 alin. e din Legea audiovizualului).

În același context, pentru emisiunile “Happy Hour” și “Acces direct”, difuzate de Pro TV, respectiv Antena 1 la o oră destinată audienței generale, CNA a avut în vedere și obligația radiodifuzorilor de a respecta dispozițiile art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului cu privire la protecția minorilor (“ Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”).”

În vreme ce pentru PRO TV, Acasă TV și Kanal D întreruperea emisiei reprezintă o premieră, postul Antena 1 se află la cea de-a doua situație de acest gen din 2012. În luna februarie, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să întrerupă emisia postului Antena 1 vreme de 10 minute din cauza difuzării imaginilor cu premierul Emil Boc dezbrăcat în vestiarul unei săli de sport. Imaginile respective au fost atunci preluate și de OTV, însă postul lui Dan Diaconescu a scăpat doar cu o amendă de 200.000 de lei, fără întreruperea emisiei.

24 COMENTARII

 1. O mizerie de instituție audiovizualul da amenzi ce nu le plac lor bine condusă de guvern ce invenție mizerabila dau amenzi ce nu le plac lor suntem o țară de comuniști daia italia este cu 50 de ani înaintea noastră la canale de televiziune ei nu au audiovizualu la italieni dacă nu ti place canlul ai telecomanda schimba sau dacă imaginea ta este afectata da in judecata televiziune nu ca la noi de ați dat pe post asta amenda o instituție mânca banii degeaba si ce salarii babane iau aiurea si dau amenzi la televiziuni că să le distruga au si ele atâți angajați

 2. M-i se pare putin la cite gunoaie sint la antena1,ar trebui sa de o lege sa ii mai astimpere .Asta nu se numeste TV,trebuie desfintate sa invete cum se face televiziune.

 3. ba pornim televizorul ca sa ne uitam la Discovery desi mai nou,nu se mai poate vedea toata gama de canale decat cu decodoru’!shame on them!mai bine puneau Antenele pe decodor!

  • Noua ni s-a stricat televizorul si nu avem bani de „pleasma” acum asa ca am renuntat si ne uitam pe net numai la Nasul TV si B1. Restul chiar nu merita si mai mult ne enervam…

 4. Pacat de Pro TV deoarece este singurul canal vizionat de cei impartiali politic . Cel mai real post TV .O stire la ei este 90% adevarata mai putin ca valori ale datelor care oricum sunt irelevante pe canalele de stiri. Ori nu stiu matematica nici unii ori este facuta aceasta greseala intentionat de toate posturile . Daca te iei dupa valorile anumitor date prezentate te ingrozesti

 5. antenele pot fi oprite toate conparativ cu aceasta intamplare.Ele oricum nu respecta decat idicatiile pretioase ale tovarasului care nici el la randul lui nu rrespecta decat ce vrea

 6. Extraordinar si nemaipomenit …10 minute …mama mia ce sanctiune dura ….de aia nu mai pot ei ,de 10 minute inchidere de catre CNA.

  ce sa spun !!!..e ca si cum un soarece calca pe laba un elefant

 7. Ce se intampla, mai, tv-urilor vizate??? Nu mai exista in CNA oameni pe care sa-i puteti mituri??? Val intreaba:
  „val,06/11/2012 18:21

  asta e o sanctiune dura ?! 10 minute intr-o miercuri seara ?!
  E foaaaarte bine, @Val, mai ales miercuri seara! La contr- pardon!- protv mercurea e zi FASTA! Daca se interupre emisia la orele 19:00 inseaman ca „stiriele-pro” vor emite cu INTARZIERE, taman cand sa dea stirike…pro: violuri, sinucideri, ce mai zice guvernarea usl Ce nu v-ati prins inca??? Pro tv ,b> face jocurile MAFIOTILOR. Chestia cu …’sa mai dam si de la opozitie” e ptr adormirea spiritelor doar S-A VASUT LA REFERENDUM cand au tinut timpr de 20 sec. pe raspunsul „DA”- adica votati ptr demioterea PRESEDINTELUI T. Basescu. ce vreti dovada mai buna in „slujba” CUI sunt tovarasii PTO???

 8. asemenea masura penibila e de domeniul ridicolului, sa se suspende pe termen nelimitat antena 3 si rtv pentru atac la institutiile statului, pentru defaimarea imaginii multor persoane, pentru minciunile de tip securist si manipularile facute pe aceste posturi penibile la care 11 cuvinte din 10 sunt minciuna si manipulare !!! dar cum sa ceri asa ceva cand majoritatea membrilor cna sunt sclavii securisti ai securistului felix !!!

 9. Prea puțin, de acord cu ce spune viorica! Te apucă scârba și lehamitea de ce mizerii de emisiuni poți vedea pe unele posturi tv din România!

 10. ce-mi place…..poate ne mai scutesc aceste posturi de birfe si circ la tv de emisiuni cu scandaluri ca la usa cortului..si nu e vorba numai de cei doi(vadim tudor si marioara zavoranu)mai sunt si altele care te calca pe bataturi iar interlocutorii vorbesc indecent,iar moderatorii se uita la ei ca la un spectacol de prima mana ,ba poate ii si incita cu intrebarile lor impertinente ..

 11. A1,A2,A3Pro-tv, sau OTV, etc. nu va dau stiri , va strica seara.

  A venit vremea cinei? ati ajuns acasa si primul impuls este sa portiti televizorul.
  STOP!
  Va sfatuiesc ca pana cina va fi pe masa, sa va jucati cu copii sau nepotii si sa le laudati performantele la gradinita sau scoala, sa ascultati o muzica buna, relaxanta, sa va giugiliti sotia sau sotul, etc.
  Cina va starange familia in jurul mesei, dar NU porniti TELVIZORUL.
  Mai bine ajutati sotia sau sotul sa stranga masa , spalati vasele in familie, dupa care discutati impreuna problemele familiei.
  Dupa gust, cititi o carte , sau alegeti sa vedeti un film , dar Nu porniti televizorul.

Comentariile sunt închise.