comoara

În toamna aceasta, un IT-ist în vârstă de 36 de ani, Daniel Georgiu, a descoperit în apropiere de Bistrița un topor de bronz, care datează din Epoca Bronzului (1500 – 1600 înainte de Hristos), relatează greatnews.ro

În vară, arheologul amator, alături de un prieten, a descoperit cu un detector de metale nouă obiecte ce datează din Perioada Medievală. Cântăresc aproximativ 16,5 kilograme și ar reprezenta un set de masă, format din farfurii de mai multe dimensiuni și o halbă de bere. Anul acesta, tot cu detectoare de metale, au mai fost făcute și alte descoperiri importante arheologice de către amatori.

Pe 3 mai, un inginer silvic a găsit în Munţii Neamţului o ulcică cu 92 de denari romani imperiali, vechi de 2.000 de ani. Comoara a fost scoasă la lumină de Marius Ioan Irimia, în vârstă de 34 de ani. De profesie inginer silvic, tânărul este pasionat de cercetări arheologice.

Pe un deal aflat între comunele Dragomireşti şi Ştefan cel Mare, în punctul denumit Chiciura, bărbatul a găsit la o adâncime de 70 de cm o ulcică plină cu 92 de monede din argint, cele mai multe inscripţionate cu numele împăratului roman Domiţian (81-96 d.Hr.).

Marius Irimia nu este la prima descoperire de acest gen. În urmă cu doi ani el a găsit, tot cu ajutorul unui detector de metale, 279 de denari din argint. Monedele găsite într-o pădure din comuna Tazlău, la circa 40 de kilometri de Piatra Neamţ, datau din vremea împăraţilor Hadrian, Domițian şi Marcus Aurelius.

Pe 4 octombrie, Valentin Cârstea și soția sa, doi arheologi amatori, au reușit să descopere cu ajutorul unor detectoare de metale, într-o pădure din apropiere de Târgu Jiu, mai multe artfecate arheologice geto-dacice din secolele II înainte de Hristos și I după Hristos.

Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Gorj, citați de jurnaliștii de la Adevărul, este vorba de trei pumnale dacice cunoscute în literatura de specialitate drep „sica”, un vârf de lance, mai multe aplice, o cataramă și două fibule.

În zona în care s-au găsit obiectele specifice războinicilor geto-dacice a fost deschis un șantier arheologic și se bănuiește că acolo ar fi fost un cimitir, o necropolă geto-dacică, mai scrie greatnews.ro

 

Mai mult AICI