Trupul neînsufleţit al maestrului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, 5 ianuarie, ora 12, la crematoriul Vitan Bârzeşti, potrivit dorinţei exprimate în acest sens de către familie. Trupul cineastului va fi depus vineri la Cercul Militar din București, unde cei care l-au cunoscut și i-au admirat opera îi pot aduce un ultim omagiu.

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu va fi depus vineri, la ora 12.00, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor, potrivit unui comunicat de presă.

„Prietenii şi colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum şi toţi cei care doresc să îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori şi actori ai României sunt aşadar aşteptaţi la Cercul Militar Naţional pentru un ultim omagiu, vineri, 4 ianuarire, între orele 12.00 – 00.00, şi sâmbătă, 5 ianuarie, între 08.00 – 10.00”, se mai spune în comunicat.

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti.

Oficialii Bisericii Ortodoxe Română au declarat că Sergiu Nicolaescu nu va avea slujbă religioasă la funeralii. „Pentru că e incinerat nu va avea slujbă de înmormântare”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel la familie pentru a alege o înmormântare în spiritul creştin, menită să păstreze renumele marelui regizor în conştiinţa poporului român, ortodox în majoritatea sa.
„Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormânteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormântare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sunt înmormântate personalităţile lumii artistice”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Familia regretatului cineast a declarat că dorința pe care și-a exprimat-o Sergiu Nicolaescu în ultimele clipe de viață a fost ca trupul său să fie incinerat.

Văduva regizorului, Dana Nicolaescu, a declarat că va interzice accesul presei și, implicit, difuzarea imaginilor foto sau video de la funeraliile marelui regizor. Dana Nicolaescu a mai spus că trupul neînsuflețit al lui Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă la prânz.

Avocata Paula Iacob consideră că această solicitare a şoţiei lui Sergiu Nicolaescu nu este morală. „Dacă era vorba de incinerarea domniei sale înţelegeam să lase un testament în care să spună interzic, dar ca o persoană fizică să interzică ceva ce se întâmplă cu amintirea unui mare om care aparţine istoriei, nu numai a cinematografiei, istoriei României, eu spun că nimeni din familie, inclusiv soţia, nu poate interzice ca românii şi lumea mondială, care a cunsocut existenţa acestui mare regizor, să nu fie informată. Nici curţile regale nu interzic să se filmeze înmormântări sau ce se întâmplă în asemenea situaţii cu oameni care sunt membrii ai curţilor regale şi mie mi se pare prea mult voluntarism în acest „interzic”. Legea interzice, omul nu poate interzice. Nu este nici o lipsă de respect dacă văd o fotografie a locului unde se va odihni Sergiu Nicolaescu” a declarat avocata Paula Iacob la România TV.

Familia regizorului nu a comunicat până în prezent unde va fi depusă urna cu cenușa lui Sergiu Nicolaescu. Acesta avea deja un cavou în Cimitirul Municipal din Târgu Jiu, pe care este inscripționat numele său. În acest cavou, ridicat în anul 1920, se află osemintele tatălui actorului.

6 COMENTARII

 1. Urmele revolutiei trebuiesc sterse temeinic … focul este cel mai sigur pentru scopul asta … iar incinerarea este tipul de „inmormantare” ideal pentru liber-cugetatorii, asemenea lui Ilicescu & Co … ca sa nu mai spunem si de un egoism feroce, tipic acelorasi liber-cugetatori, care ii face sa nu lase urmasi dupa ei …

  In rest, desi spun si eu un crestinesc „D-zeu sa-l ierte”, nu ma pot opri sa nu gandesc ca s-a mai dus un sumbru personaj, participant la confiscarea revolutiei de catre Iliescu, care a ascuns adevarurile revolutiei din 1989, care a masluit caseta cu executia Ceausestilor din ziua de Craciun, si care a fost devotat trup si suflet lui Ilicescu si FSN-ului de sorginte KGB-ista …

  Mai cred ca nu sunt putini cei care i-au dorit „sa-l arza focul”, desi multi incearca sa puna faptele sale reprobabile sub poleiala filmelor cu care „ne-a mintit frumos” …

  Totusi romanii „uita repede” si mai ales, „iarta totul”, asa ca aceasta caracteristica a poporului roman este din plin exploatata de „spalatoria de partid si de stat” mostenita de la fratii nostri de rasarit, care il albesc pe toate canalele media …

  Dumnezeu sa il ierte … „we, the people” nu putem oricum decat sa asteptam incinerarile urmatoare!!! …

 2. Nu inteleg de ce trupul neinsufletit al lui Sergiu Nicolarescu va fi depus pentru a primi un ultim omagiu la Cercul Militar. A fost defunctul militar de vaza ? Mult mai potrivit pentru omagierea unui regizir si actor mi ar fi fost, cred, un lacas de cultura. Sunt multe lucruri de neinteles …

  • nici n-avea unde sa-l depuna. la biserica nici gand sa-l primeasca dupa decizia de a fi incinerat, holul unui teatru nu tinea ca n-a activat ca actor..poate la capela crematoriului, dar cine mergea acolo ???

  • Ca unul din regizorii evenimentelor de dupa 22 decembrie 1989 poate fi considerat ca si Militaru sau alti ofiteri ce se invarteau pe atunci dand ordine prin studiouri, ca fiind deasemeni militar, un militar in civil. 🙂

 3. Sunt sigura ca familia a luat toate deciziile cerute de Domnul Sergiu Nicolaescu inainte de a muri. E bine ca lumea sa fie informata, atat timp cat nu deranjeaza familia in acele clipe. Si asa sunt prea multe morti la tv.
  Probabil a regizat si aceasta parte a situatiei dansului pe pamant cum a regizat si alte evenimente, filme, etc.
  Sper sa aiba parte de odihna si multa reflectare la ceea ce a facut in aceasta viata.

  • Asa este Georgiana . Conteza dorinta omului. Si daca omul a dorit sa scoata Biserica din ecuatie considerand ca dupa 22 decembrie 1989 relatia sa cu divinitatea si iertarea si miluirea sa (vezi rugaciunea inimii) nu ar mai putea fi obtinuta intermediat cu ajutorul ritualului ortodox ci direct fata in fata?

Comments are closed.