La sfarsitul anului trecut, platforma de socializare Facebook isi anunta intentia de a depune documentatia necesara pentru a fi listata pe bursa. Se pare ca perioada de listare ar fi fost stabilita intre lunile aprilie – iulie, urmand a fi scoase la vanzare 10% din actiuni, care ar valora in jur de 10 miliarde dolari, tranzacţie ce ar putea evalua compania la 100 de miliarde de dolari.

Initiativa Facebook este intampinata cu entuziasm de unii, dar si cu scepticism de alti specialisti. In momentul de fata, platforma, lansata in urma cu sapte ani, are peste 800 milioane de utilizatori in toata lumea si preconizeaza o crestere sigura in urmatoarea perioada. Intr-un material realizat de CNN se arata ca anul trecut, platforma de socializare a vandut publicitate de 3,8 miliarde de dolari, fata de 738 de milioane de dolari, in 2010, potrivit estimarilor facute de compania de cercetare eMarketer.

Jurnalistii americani de la USA Today citeaza un manager al Renaissance Capital care spune ca, “tinand cont de comparatia cu Google, este exagerat sa spui ca o companie care a generat venituri anuale de patru miliarde dolari valoreaza de 20 de ori mai mult”. Pe de alta parte, surse citate de Financial Times estimeaza ca veniturile companiei ar fi fost de 4-4,5 miliarde dolari anul trecut si vor depasi sapte miliarde anul acesta.

Si romanii vor putea cumpăra acţiuni la Facebook, prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). „Nu va fi o listare propriu-zisă a Facebook la BVB. Este vorba de un mecanism tehnic prin care acţiunile Facebook vor fi aduse pe bursa de la Bucureşti de către un intermediar şi vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare, ATS, al Bursei”, a explicat pentru ziarul Gândul.info Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, cel care deţine pachetul majoritar de 24% din companie, ar putea intra în topul celor mai bogaţi 20 de oameni din lume, după listarea la bursa americană. Între acţionarii Facebook se numără şi fondul de venture capital Accel Partners, care deţine între 8% şi 10%, un alt pachet de 10% este deţinut de firma Digital Sky Technologies, controlată de miliardarul rus Yuri Milner. Co-fondatorii Facebook, Dustin Moskovitz şi Eduardo Severin, deţin 6%, respectiv 5% din acţiuni. Printre acţionari se numără şi Microsoft, care deţine 1,3% din acţiuni.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.