Senatul a adoptat, miercuri, cu amendamente, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara

UPDATE: Plenul reunit al celor două Camere a votat, miercuri, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”, Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Dezbaterile în comisiile juridice şi pentru Statut au avut loc marţi.

Comisiile juridice şi de Statut au aprobat, marţi, modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia „la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă”.

Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă, marţi, la dezbaterile din comisii. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţă, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar „amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare”.

Andronache a explicat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă.

„Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii”, a adăugat Andronache.

Statutul parlamentarilor va fi discutat azi in plenul reunit

Plenul reunit al Parlamentului va dezbate miercuri proiectul de modificare a Statutului alesilor, dupa ce Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului si Comisia parlamentara permanenta de statut au efectuat in actul normativ modificari conforme deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei din 27 februarie.

Senatorii si deputatii se vor exprima prin vot asupra modificarilor aduse de cele trei comisii parlamentare in concordanta cu motivarea deciziei CCR de neconstitutionalitate a legii privind Statutul deputatilor si al senatorilor: reducerea de la 45 la 15 zile a termenului in care care deputatul sau senatorul poate contesta la instanta de contencios-administrativ raportul de evaluare al Agentiei Nationale de Integritate, schimbarea de la sase luni la 30 de zile a termenului de suspendare a unui deputat sau senator constatat a se afla in conflict de interese si inlocuirea sintagmei de „ministru” din cuprinsul actului normativ cu cea de „membru al Guvernului”.

De asemenea, plenul comun al celor doua Camere ale Parlamentului va analiza amendamentul formulat de UDMR, inclus in raport, prin care s-a cerut sa se mentioneze in legea privind statutul parlamentarilor ca orice alte prevederi contrare celor cuprinse in actul normativ sunt abrogate.

Democrat-liberalul Gabriel Andronache, secretar al Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, a precizat ca parlamentarii PDL din comisiile juridice si de statut au votat marti impotriva raportului adoptat de cele trei comisii care vizeaza modificarile la Statutul deputatilor si al senatorilor pentru ca nu sunt de acord cu propunerea UDMR, deoarece aceasta „excede decizia Curtii Constitutionale”.

7 COMENTARII

  1. …sunt un om simplu ,dar am o ura cumplita pentru aceasta clasa politica care nu mai conteneste de asi bate joc de noi si ROMANIA! …..cum sa nu te revolti cand vezi cat tupeu au ,nu sunt buni decat sa fure si sa indobitoceasca si mai rau acest popor ,pentru a fi si mai usor de manevrat …sunt la conducerea tarii toate scursurile societatii noastre …emanatii lui CEAUSESCU SI ILIESCU !….om fi noi tampiti si idioti dar se vede cu ochiul liber ce se intampla in aceasta tara ……nu trebuie sa ai doctorate ca ponta pentru a sesiza si pricepe ce se intampla in aceasta tara” de saraci cu duhul „!

  2. Rahatii pentru ei se gandesc in fiecare zi, la popor niciunul, mari nenorociti.

  3. Era de asteptat sa fie adoptat statutul parlamentarului,la citi excroci sint in parlament….,nici nu se putea altfel.

Comentariile sunt închise.