Turkish military stand guard near the the Taksim Square as peiple wave with Turkish flags in Istanbul, Turkey, July 16, 2016. REUTERS/Murad Sezer

La finalul săptămânii trecute, o parte din armata Turciei a încercat să provoace o lovitură de stat pentru a pune capăt dictaturii lui Recep Erdogan. Nu s-a reuşit, iar acum ies la iveală toate detaliile planului armatei, conform stiripesurse.ro

Generalii care au organizat lovitura de stat eşuată împotriva lui Erdogan dădeau ordinele pe chat şi le-au spus militarilor, pe WhatsApp, că trebuie să ia cu asalt un terorist! În plus, cei care au atacat vila preşedintelui turc din Marmaris credeau că merg să captureze un lider terorist.

Conversaţiile purtate de pucişti pe WhatsApp au început să se precipite în momentul în care oamenii au început să iasă pe străzi la îndemnul lui Recep Erdogan. A fost momentul în care organizatorii loviturii de stat au dat ordin să se tragă asupra populaţiei.

Lt. Col. Muzaffer Duzenli: „Repet. Transmit. Deschideţi focul pentru a dispersa mulţimea. ”

Col. Muslum Kaya: „Camarazi, deschideţi focul!”

Col. Uzay Sahin: „Nu îi lăsaţi să se apropie. Deschideţi focul!”

Executanţilor li s-a poruncit să elimine pe oricine stă în calea lor. Ordinele au fost repetate pe tot parcursul nopţii de fiecare comandant.

Mr. Mehmet Karabekir: „Deschideţi focul asupra mulţimii şi aşteptaţi! Faceţi asta într-un mod restrâns. Nu renunţaţi la iniţiativă.”

Mr. Muammer Aygar: „Am deschis focul asupra mulţimii.”

Maj. Karabekir : „Striviţi! Zdrobiţi! Nu faceţi niciun compromis.”

Mr. Mehmet Murat Celebioglu : „Domnule, am primit informaţia că oameni înarmaţi se îndreaptă către noi. Dacă vin spre noi, mai întâi vom trage în aer, apoi vom trage spre ei. ”

Col. Sahin: „Împuşcaţi-i pe instigatori!”

Când a început să devină evident că lovitura de stat a eşuat, s-au oprit şi ordinele date de mai marii armatei, iar executanţii au fost lăsaţi să se descurce pe cont propriu.

Mr. Mehmet Murat Celebioglu: „Domnule, am încercat să supravieţuim. Faceţi aşa cum vi se pare cel mai potrivit. Vă predaţi sau fugiţi.”

Mr. Muhammer Aygar : „Anulaţi. Plecăm?”

Murat: „Da.”

Mr. Muhammer : „Supravieţuiţi. Este alegerea voastră. Nu am luat o decizie. Dar ne-am abandonat poziţia. Închid chat-ul acum. Dacă vreţi, ştergeţi mesajele”, se arată în mesajele publicate în presa turcă. Agenţia de stat Anadolu, care citează surse apropiate anchetei, face şi alte dezvăluiri.

Membrii comandoului trimis să îl caputreze pe Recep Erdogan le-ar fi spus anchetatorilor că lor li s-a spus că au misiunea de a captura un important lider terorist. Au aflat cine este ţinta reală abia când erau în elicoptere, în drum spre hotelul unde era în vacanţă liderul de la Ankara. Au ajuns la destinaţie la 10-15 minute după ce Recep Erdogan, care deja aflase de încercarea de lovitură de stat, plecase spre Istanbul, anunţă Digi 24.