arestat

Recrutarea forței de muncă în străinătate se dovedește a fi o afacere ilegală. Doi bărbați au fost trimiși în judecată recent de procurorii DIICOT de la Slobozia după ce au exploatat prin muncă peste 20 de persoane, cu domiciliul în mai multe localități din România. Printre victime se numără și un grup de ialomițeni din comuna Grivița. Oamenilor le-au fost promise condiții de lucru decente în Istanbul, Turcia, însă au ajuns să doarmă prin gunoaie, împreună cu șobolanii.

Afacere ilegală cu muncitori români Potrivit Rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, recrutarea românilor în scopul exploatării în muncă s-a desfășurat în vara anului 2012. Inculpații cauzei sînt Yalcin Yildiz și Nicolae Iulian Bărzoi, ambii cu reședință pe teritoriul Turciei. Cei doi erau apropiați ai afaceristului turc Tosun Celal, un adevărat rege al gunoaielor din zona Istanbulului, desfășurînd activități în domeniul salubrizării. Cei doi apropiați ai omului de afaceri turc s-au deplasat în România cu scopul de a recruta persoane care să presteze activități constînd în adunarea, sortarea și reciclarea deșeurilor, fără ca muncitorii să fie angajați cu forme legale. În plasa acestora au căzut peste 20 de cetățeni români din mai multe localități ale țării. Printre victime s-a numărat și un grup de ialomițeni din comuna Grivița.

Vînzătorii de iluzii Procurorii susțin că Grivița a fost prima localitate unde inculpații au poposit pentru a recruta muncitorii români. Cu ajutorul rudelor pe care Iulian Nicolae Bărzoi le avea pe raza comunei, aceștia au reușit să convingă mai multe persoane să-i urmeze pe cei doi în Turcia. Oamenilor le-a fost prezentată o ofertă de muncă, pe care aceștia au acceptat-o fără să mai stea pe gînduri. Le-au fost promise contracte de muncă legale, încheiate pe o perioadă de 3 luni, cazare gratuită suportată de angajator, plata biletelor de transport pînă în Turcia, o masă gratuită pe zi și un salariu lunar cuprins între 1200 și 1500 de dolari. De asemenea, rudele lui Bărzoi ar fi trebuit să primească 20 de dolari pentru fiecare persoană pe care reușeau să o convingă să plece la muncă în Istanbul. Discuțiile s-au purtat în incinta barului «La Marița» din comuna Grivița. În cîteva zile, grupul de oameni părăsea autogara Slobozia, cu destinația Turcia. Ialomițenilor li s-au alăturat și alți muncitori, veniți tocmai din orașul Caracal.

Cazați cu șobolanii și gîndacii O dată ajunși în autogara Akasaray, din zona Istanbul, oamenii au fost preluați de afaceristul Tosun Celal, omul pentru care veniseră să muncească în Turcia. Folosind cîteva mașini închiriate, el și-a transportat victimele pînă la o locație de la periferia Istanbulului. Din datele procurorilor, respectivul imobil era în realitate o clădire insalubră, victimelor explicîndu-li-se faptul că vor fi nevoite să se cazeze aici. Locația avea o curte mare betonată, împrejmuită cu grad înalt și cîteva barăci metalice. Respectivele spații erau un adevărat focar de infecție. Procurorii apreciază faptul că «victimele au putut constata masive infestări cu gîndaci și șobolani», după cum se arată în Rechizitoriul anchetatorilor. De asemenea, spațiile nu dispuneau de instalații sanitare, oamenii fiind nevoiți să se spele într-un pîrîu care curgea prin respectiva incintă.

Obligați să facă foamea De asemenea, masa gratuită pe care ar fi trebuit să o primească la prînz consta în doar cîteva roșii, măsline și o felie de brînză. Cu toate acestea, angajatorul turc i-a obligat pe oameni să plece să adune gunoaiele din Istanbul, sub pretextul «de a scoate banii investiți cu transportul pînă în Turcia» precizează anchetatorii DIICOT. Șocați de condițiile în care au ajuns să trăiască, o parte dintre victime au refuzat să muncească și au cerut cu insistență să fie trimise înapoi în România. Deși procurorilor DIICOT afaceristul Tosun Celal le-a declarat efectuarea integrală a plății biletelor de întoarcere, în realitate oamenii au făcut rost singuri de bani pentru a ajunge acasă. În ceea ce-i privește pe muncitorii rămași la Istanbul, aceștia au preferat să înfrunte condițiile inumane de lucru, impuse de angajatorul turc.

Procesul de la Slobozia Primele demersuri în vederea tragerii la răspundere a vinovaților au fost demarate în 2013. Inițial 6 persoane aveau calitatea de suspecți. În urma cercetărilor, procurii DIICOT au stabilit că principalii vinovați sînt Yalcin Yildiz și Nicolae Iulian Bărzoi. Aceștia au fost trimiși în judecată, procesul urmînd să se desfășoare la Tribunalul Ialomița. Potrivit instanței, dosarul se află în procedura de Cameră Preliminară, moment în care magistrații verifică legalitatea și temeinicia probatoriului întocmit de anchetatorii DIICOT. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi inculpați ar putea sta după gratii pînă la 12 ani.

 

Sursa: independentonline.ro