Jurnaliștii de la ziarul spaniol ABC au publicat un articol în care dezvăluire practicile unor grupări mafiote de români din Spania, care cumpără și vând minori pentru cerșit.

Sunt două modalități prin care gruparea realizează tranzacțiile: căsătoriile cu membri din organizație, ca și zestre, sau plata directă a banilor pentru o fată sau un băiat.

Jurnaliștii spanioli relatează, conform stirileprotv.ro,  că au fost martori la un scenă în orașul El Gallinero, unde un bărbat i-a oferit-o pe sora lui unui editor ABC, pentru suma de 6.000 de euro.”Ți-o vând pe sora mea cu 6.000 de euro. Are 14 ani”, a spus bărbatul.

Poliția Națională rareori anchetează acțiunilor acestor grupări, nefiind verificat faptul că acestea nu se ocupă doar cu cerșitul.

Grupările mafiote operează din România, unde sunt de obicei aranjate căsătoriile. Cu ani în urmă copiii erau mutilați, astfel încât atunci când cresc să poată stârni mai multă milă. ”Încă pot fi văzuți pe străzile din Madrid”, arată ABC.

În prezent, acele persoane, fără mâini sau cu defecte la membre, sunt tratate ca sclavi de către mafioți. Sunt cumpărate, iar prețul este stabilit chiar în funcție de greutate, ca niște lucruri.

”Și toate acestea în timp ce Guvernul român se uită în altă parte. Sau au avut prea puține încercări să discute cu autoritățile spaniole pentru a lansa investigații asupra celor din Brăila și Țăndărei, două zone de unde cerșetorii țigani exportă cerșetori în țara noastră, explică surse din poliție”, mai scrie abc.es.

 

Banii pe care îi fac copiii cerșetori merg în mare parte la liderii grupării. O mică parte, între 100 și 150 de euro, pot merge la părinții lor, aflați în România. Pentru a fi posibil acest lucru, ei trebuie să adune un minim de 40 sau 50 de euro pe zi. Dacă nu reușesc, sunt bătuți sau nu le se dau mâncare toată ziua. Astfel, mulți dintre cerșetori aleg să jefuiască direct pietonii.

Jurnaliștii spanioli mai preciează că între clanuri diferite izbucnesc deseori conflicte pentru deținerea controlului.