U.S. Republican presidential candidate Donald Trump addresses the media regarding donations to veterans foundations at Trump Tower in Manhattan, New York, U.S., May 31, 2016. REUTERS/Lucas Jackson - RTX2F0UL

La începutul conferinței de presă susținută după întâlnirea cu Klaus Iohannis, Donald Trump a vorbit despre criza din Qatar și a acuzat statul arab de susținerea terorismului, cerându-i să înceteze imediat. Președintele SUA și-a manifestat susținerea față de statele care au întrerupt relațiile diplomatice cu Doha numindu-l pe regele Arabiei Saudite ”prietenul meu”, conform libertatea.ro

”Qatar a fost finanţator istoric al terorismului, la nivel înalt. Acele naţiuni au venit şi mi-au spus despre înfruntarea Qatarului privind acest comportament. A trebuit să luăm o decizie: pornim pe calea uşoară sau trecem la acţiuni dificile, dar necesare? Trebuie să oprim finanţarea terorismului. Am hotărât, împreună cu secretarul de Stat Rex Tillerson, cu generalii noştri că este timpul să cerem Qatarului să oprească finanţarea terorismului”, a declarat Donald Trump.

Președintele SUA a dat de înțeles că se vor lua măsuri similare și față de alte state. ”Cer tuturor naţiunilor să oprească imediat sprijinirea terorismului, să nu mai înveţe oameni cum să ucidă alţi oameni, să nu le umple minţile cu ură şi intoleranţă. Nu voi numi alte ţări, dar nu am terminat de rezolvat problema, însă o vom rezolva. Nu avem de ales”, a mai spus Trump.

Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, acuzând administrația de la Doha de destabilizarea regiunii și de sprijinirea terorismului.

Cele cinci țări acuză Qatarul că susține grupuri teroriste, inclusiv Frăția Musulmană. Agenția de știri din Arabia Saudită, SPA, a spus că Riyadhul și-a închis granițele pe uscat, mare și prin aer. Oficialii  saudiți au spus că s-a luat această decizie pentru a-și „proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului”.