U.S. Republican presidential candidate Donald Trump addresses the media regarding donations to veterans foundations at Trump Tower in Manhattan, New York, U.S., May 31, 2016. REUTERS/Lucas Jackson - RTX2F0UL

Preşedintele american, Donald Trump, a spus joi la Varşovia că SUA sunt dispuse să-şi extindă cooperarea energetică cu Europa de Est pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera’ Rusiei de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze naturale, informează agenţia EFE.

‘SUA s-au angajat să asigure surse alternative de energie’, pentru Europa de Est, pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera unicului furnizor energetic’, a indicat Trump în discursul susţinut în piaţa Krasinski din Varşovia, un loc simbol al insurecţiei poloneze împotriva ocupaţiei naziste.

Promovarea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa de Est a fost consemnată de mass-media printre priorităţile de pe agenda vizitei pe care Trump o desfăşoară în Polonia.

Ungaria a semnat un acord cu Gazprom

Ungaria a semnat miercuri un acord cu compania rusă Gazprom în baza căruia până la finele lui 2019 ar urma să fie conectată la gazoductul TurkStream.

Acordul a survenit chiar înaintea vizitei preşedintelui SUA, Donald Trump, în Polonia, unde acesta este de aşteptat să promoveze exporturile americane de gaz lichefiat, relatează Reuters.

Acordul „va îmbunătăţi în mare măsură securitatea energetică a Ungariei, aşa încât este în interesul nostru strategic ca această cooperare să facă primii paşi”, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Livrările de gaz natural în Europa de Est sunt un important domeniu în care se află în competiţie „puterea dominantă” în materie, Rusia, şi Statele Unite, care vor să exporte în regiune gaz natural lichefiat (GNL) prin terminale onshore. Se aşteaptă ca preşedintele Trump să pledeze pentru dezvoltarea livrărilor de GNL american, ca instrument politic în întâlnirile pe care le va avea joi în Polonia cu lideri din mai multe ţări, inclusiv Ungaria, dependente de Rusia pentru necesarul de energie.

Ministrul de externe ungar, aflat la Moscova, a declarat telefonic pentru MTI că a convenit cu directorul Gazprom, Aleksei Miller, ca ţara sa să se alăture TurkStream printr-o conexiune care i-ar permite Ungariei să importe 8 miliarde de metri cubi de gaz anual, ceea ce înseamnă aproape consumul total al acestei ţări. Ungaria, care în prezent se bazează aproape în exclusivitate pe importuri de gaz din Rusia via Ucraina, încearcă de mai mulţi ani să-şi diversifice importurile atât din punct de vedere geografic, cât şi ca furnizori.

Întrebat de Reuters cum s-ar îmbina potenţialul de GNL american şi gazul rus în planurile energetice ale Ungariei, un purtător de cuvânt al MAE de la Budapesta a refuzat să comenteze pentru moment. Zilele trecute, ambasadorul ungar la Washington a declarat în cadrul unui forum de afaceri desfăşurat la Budapesta că ar fi favorabil şi importurilor de GNL american.

 

Citiţi mai mult pe capital.ro